Martinske jedi
Pečena gos
Potrebujemo gos, sol, 2 jabolki ali kutini, malo maščobe od pečenke
Že očiščeno in oprano gosko nasolimo in po želji nadevamo z različnimi nadevi. Damo jo v pekač, jo polijemo z maščobo od pečenke in pečemo. Med pečenjem gosko večkrat obrnemo in jo polivamo z lastnim sokom. Še ne pečeni dodamo olupljeni jabolki, lahko pa tudi kutine, da ima goska lepšo aromo. Pečeno gosko ponudimo z dušenim rdečim zeljem, lahko pa zraven ponudimo tudi mlince, ki jih popečemo na maščobi, v kateri se je pekla goska.
Belokranjska povitica
Testo: ½ kg moke, ¼ litra mlačne vode, sol, žlica olja. Nadev: ½ kg skute, 2 jajci, 5 dkg masla, 2 dcl goste smetane
Sol raztopimo v vodi, nato zmesimo iz moke, vode in olja mehko testo in ga gnetemo tako dolgo, da se loči od rok in posode. Testo razdelimo na dva hlebčka, ju pokrijemo s pogreto skledo in damo počivat za najmanj pol ure.
Hlebčka nato na pomokanem prtu malo razvaljamo, polijemo z žlico olja in na tanko razvlečemo. Razvlečeno testo namažemo z nadevom in pokapljamo z raztopljenim maslom. Za nadev skuti primešamo jajci in smetano ter dobro zmešamo. Če je nadev redek, potresemo testo s pestjo drobtin. Zvijemo in spečemo. Pečemo približno 45 minut.
Recepta sta iz brošurice, ki so jo ob martinovanju leta 1996 izdale članice Društva kmečkih žena Črnomelj.