Torek, 30. November 2021, 17:15

Zavedajmo se barv v fotografiji

Torek, 16. Marec 2010, 19:53

Svetloba

Prav barve so tiste, ki nas fotografe največkrat ne pustijo ravnodušne. Razumevanje barv, katere so med seboj v harmoniji in katere v kontrastu, nam odločilno pomaga pri ustvarjanju boljših fotografij. Pomembno je razviti dober občutek za barvo. Največkrat govorimo o hladnih in toplih barvah. S tema izrazoma opisujemo barvo svetlobe oziroma toploto, ki jo izrazimo v stopinjah Kelvina.


Barve, ki dobro delujejo skupaj in ustvarjajo harmoničen in umirjen posnetek, so tiste, ki  ležijo druga ob drugi v barvnem krogu. Komplementarne pa si ležijo nasproti, z njihovo uporabo lahko nastanejo močni kontrasti in zelo dinamične fotografije. Npr. modra in oranžna ali rumena si stojita nasproti, v naravi se skupaj zelo redko pojavljata oziroma le s posebnih zornih kotov. Če fotografiramo rumen cvet sončnice s tal nasproti modremu nebu, napravimo zelo uspel dimaničen posnetek. Znan pa je primer zelene in rdeče, ki sta si tudi komplementarni, vendar taka fotografija običajno ni 'všečna', ni skladna. Seveda pa to ne pomeni, da takega pravila ne smemo prekršiti.

 

Poleg naštetega je v fotografiji pomembna tudi nasičenost barv pa tudi velikost posamičnih delov fotografije, ki izstopajo z kontrastno barvo. Tudi majhen delček fotografije, npr. rdeče barve na zeleni podlagi, nam bo takoj usmeril pogled ravno tja.

 

Še nekaj resnic o vplivu barv na človeka, ki jih tudi fotograf lahko uporabi pri svojem ustvarjanju:

zelena pomirja, vzpodbuja ustvarjalnost, ponazarja upanje, rdeča je barva povečane energije, pospeši presnovo, rumena krepi komunikacijo, vzpodbuja stike z okolico, vzpodbuja k večji odprtosti, rjava simbolizira stalnost, umirjenost, bela simbolizira čistost, modra pomirja in spodbuja razmišljanje, črno uporabljamo previdno in v majhnih količinah, izjema je črno bela fotografija, kjer z njo ustvajamo premišljene kontraste.

 

Barvni krog:

 Svetloba

 

 

 

 

Primer kontrastne, dinamične fotografije:

 

 

Svetloba

Dinamika tržnice v mestu Pistoia v Italiji

Tekst in foto: Peter Ambrožič

 

BELOKRANJEC, januar 2010, številka XIII/1

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.