Četrtek, 2. December 2021, 08:32

Zasuk proti Beli krajini, julij 2010

Ponedeljek, 19. Julij 2010, 10:24

Hiša

 

Ko se spomnim na ajdovo potico iz Velikega Nerajca, se mi cedijo sline.  Tako kot številnim obiskovalcem, ki so se v petnajstih letih namesto vstopnice v Krajinski park Lahinja sladkali s to belokranjsko kulinarično posebnostjo.  Nekvašena potica iz ajdove moke, nadevana z domačo skuto, je pogruntavščina tamkajšnjih gospodinj.  Da bi bila še bolj prepoznavna in kakovostna, so organizirali ocenjevanje te jedi. Pritegnili so 14 gospodinj in stroko, ki je pokušala in svetovala. Morda je bil dogodek prvi korak do zaščite še ene slovenske posebnosti. Če bodo Nerajčani zagrizli v dolgotrajen in zahteven postopek, bodo prehiteli  vse, ki jih poskušajo posnemati.  Kot da v Beli krajini ni obilice jedi, ki bi jih, podobno kot ob ogledu naravnih lepot ene reke, ponudili turistom ob kaki drugi reki.  Dva krajinska parka – ob Lahinji in Kolpi -  dve različni kulinarični vstopnici. Tako bi bilo pravično in v izogib očitkom, kdo in zakaj je koga posnemal.  

 

Še dobro, da so poenoteni vsaj organizatorji poletnih prireditev.

V mislih imam dve. Prva je vedno  na dolenjski strani Gorjancev, ob reki Krki na Otočcu, druga ob shengenski meji  v Beli krajini.

 

Obe sta glasbeni, ena na začetku, druga ob koncu julija. Nekakšen zaščitni znak prve so umetne blatne kopeli, na drugi pa verjamem, da se bo mladina raje hladila v Kolpi.   

 

Petra Držaj

BELOKRANJEC, julij 2010, št. 7/XIII

Dodajte komentar




Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.