Sobota, 17. April 2021, 19:20

VPLIVI SVETLOBE IN RAZPOLOŽENJA NA FOTOGRAFIJO

Sreda, 9. December 2009, 11:51

Igra s svetlobo

Kot pove že naš naslov rubrike je fotografija igra svetlobe. Razpoloženje v sliki ustvarjata svetloba in vreme. Svetlobe je žal velikokrat preveč, drugič spet premalo. Lahko je pretrda, lahko ni pravih odtenkov barve.  Ker ne moremo vedno fotografirati v okolju, kjer svetlobo nadzorujemo (studio, stanovanje...), moramo vedeti, kako težave, ki se pojavljajo s svetlobo odpraviti, oziroma kdaj je primeren čas za določeno vrsto fotografije. Jutro potrebuje mlado-hladnejšo sončno svetlobo, večer pa mehko-toplo. Svetloba z odsevi napravi optimistično razpoloženje, razpoloženje pa je poleg kompozicije izjemno pomembno.

 

Pregled svetlobe glede na obdobje dneva: Zjutraj in dopoldne nam jasen (sončen) dan daje modre odtenke. V primeru fotografiranja odsevov je to zaželeno. Možno pa je, da dobi fotografija »hladen« ton ali moder prihih. Jutranja svetloba je sicer sveža in ostra. Lepo deluje tudi skozi sneg, ivje ali led. Svetlobe je zjutraj premalo in potrebujemo precej odprto zaslonko, zato dobro imeti s seboj stojalo. Sedaj, ko prihaja zima, je pomembno vedeti, da ima jutranje nebo kovinsko hladen pridih, to pa je izvrstno za prikazovanje hladnih zimskih motivov. To se zgodi, ker je rdeči del svetlobnega spektra zadržan pri preboju skozi jutranji hladen zrak.

Večer: sončni zahodi dajo nebu in okolici oranžen pridih. To je možno le  večernem času, posebej izrazito pa je poleti. Barve so tople in delujejo mehko. Seveda pa je potrebno ujeti 'pravi trenutek'. Tako kakor zjutraj tako tudi zvečer padajo sončni žarki skoraj vodoravno z zemljo. Večerna svetloba je mehka, sence so mehke, zabrisane. Rdeči del spektra prevladuje zaradi zadržanja modre svetlobe pri prehodu skozi atmosfero.

PRIMER RAZPOLOŽENJA IN SVETLOBE V  FOTOGRAFIJI: Meglo v mrzlem jutru predirajo sončni žarki in osvetljujejo trto in trato spodaj. Prizor brez žive svetlobe je zimski, mrtev, dolgočasen. Rumenkasta svetloba daje kontrast rahli modrini neba, ki se kaže zgoraj levo.

 

Na fotografiji: Trta v mrzlem jutru v Učakovcih

 

Tekst in foto: Peter Ambrožič

 

BELOKRANJEC, november 2009, št. 11/XII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.