Petek, 29. Marec 2024, 05:43

Svetovni dan voda, 22. marec

Torek, 22. Marec 2011, 19:51

Svetovni dan voda

Svetovni dan voda je bil razglašen na svetovni okoljski konferenci v Riu de Janeiru leta 1992, na predlog Generalne skupščine Združenih narodov. Namenjen je opozarjanju na pomen in vpliv vode na naše življenje in predvsem izboljšanju našega odnosa do vode.

 

Vodo: pijemo, se z njo umivamo, pomivamo posodo, peremo obleke, čistimo svoje domove in avtomobile. Tudi človeško telo je v veliki meri sestavljeno iz nje. Kmetijske kulture ne rastejo brez vode. Voda je nujno potrebna za preživetje vseh živih organizmov. Brez hrane lahko človek zdrži celo en mesec, brez vode pa le 5 do 7 dni. Voda predstavlja nenadomestljivo naravno vrednoto, življenjski prostor in vir številnih dejavnosti človeka. Je ena temeljnih naravnih dobrin, od katere je odvisna kakovost našega bivanja in tudi obstoj življenja samega. Tri četrtine površine Zemlje je prekrite z vodo in zato Zemljo imenujejo tudi modri planet.

 

Slovenija se zaradi velike količine padavin (v povprečju 1000 mm/l/m2) uvršča med vodno najbogatejše države v Evropi. To vodno bogastvo Slovenije se pretaka v številnih rekah, potokih, izvirih, naravnih in umetnih jezerih in delčku Jadranskega morja. Vendar le 2 % slovenskih rek vsebujeta čisto pitno vodo - tako, ki sodi v prvi kakovostni razred.

 

Ob svetovnem dnevu voda se tudi v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa pridružujemo apelom k ohranjanju te osnovne življenjske dobrine. Čeprav je osrednja točka parka prav največja belokranjska odvodnica Kolpa, velik del gospodinjstev na zavarovanem območju ali v njegovi neposredni bližini še vedno nima zagotovljene oskrbe s kakovostno pitno vodo. Posebno oddaljeni deli Krajinskega parka Kolpa, pa tudi številne druge belokranjske vasi niso priključeni na javni vodovod, ampak je njihova oskrba z vodo odvisna le od deževnice, ki jo gospodinjstva zbirajo v vodnjakih - šternah, Vinica pa zajema vodo neposredno iz reke Kolpe. Pomagajmo po svojih močeh, da bodo naši sokrajani imeli možnost uporabe neoporečne pitne vode.

 

Površina Slovenije meri dobrih 20 tisoč km2 in po njej teče 59 rek, ki merijo v dolžino približno 2.500 km. Večina rek (80 %) ki tečejo po naši državi, izvirajo na slovenskem ozemlju in tečejo po njem. Sava, naša najdaljša reka, v celoti meri 940 km, od tega teče po slovenskem ozemlju 218 km. Ima dva izvira, Savo Dolinko in Savo Bohinjko; svojo pot nadaljuje na Hrvaško in se v Srbiji izliva v Donavo. Druga najdaljša reka, ki teče po ozemlju Slovenije, je Drava; v celoti meri 725 km, po našem ozemlju je teče 142 km. Drava izvira v Italiji in nato preko Avstrije priteče v Slovenijo, nato teče na Hrvaško in se prav tako izliva v Donavo. Kolpa pa izvira v Hrvaškem Gorskem Kotarju in se izliva v Savo pri Sisku; v celoti meri 292 km, na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško teče v dolžini 118 km, v zavarovanem območju KP Kolpa (Prelesje- Dragoši) pa je njen tok dolg 50 kilometrov. Ker je naša belokranjska lepotica tudi naš ponos, ji mora veljati vsa skrb za njeno ohranitev: da bodo tudi naslednje generacije lahko uživale to čistost in lepoto.

 

Javni zavod KP Kolpa izvaja številne aktivnosti za ohranjanje ugodnega stanja reke Kolpe in drugih pomembnih visoko vrednih delov narave. Eden pomembnejših projektov, ki bodo bistveno vplivali na trajnostno rabo reke je mednarodni projekt Curs Colapis (IPA-SIHR) v katerem sodelujejo partnerji iz Hrvaške in Slovenije, vodi pa ga Občina Črnomelj.

 

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Dodajte komentar




Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.