Četrtek, 13. Junij 2024, 11:43

Sprejet zakon o skladnem regionalnem razvoju

Četrtek, 10. Marec 2011, 11:07

Renata Brunskole

V torek je državni zbor v tretji obravnavi s 43 glasovi sprejel zakon o skladnem regionalnem razvoju.

 

Za Belo krajino je pomemben, ker bo vlada na njegovi osnovi sprejela program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore Beli krajini in Kočevskemu. Program v naslednjih štirih letih za prijavitelje iz Pokolpja predvideva okrog 40 milijonov evrov v okviru šestih ukrepov (garancije s subvencijo obrestne mere, povračilo plačanih prispevkov za socialno varnost, davčne olajšave, spodbude s področja ministrstva za kmetijstvo …). Če prištejemo še gradnjo tretje razvojne osi, bo program v daljšem časovnem obdobju vreden 380 milijonov evrov.

 

V razpravi je najprej stališče Slovenske ljudske stranke pojasnil Franc Pukšič. SLS zakonu nasprotuje. »Zavedamo se skladnega regionalnega razvoja, vendar s tako zakonodajo tega ne bi mogli doseči,« je pojasnil Pukšič.

 

Tudi SDS sprejetju zakona nasprotuje, je dejal Zvonko Lah. Menijo, da je sedanji zakon dober in v praksi funkcionira, morda bi ga bilo treba le nadgraditi. Novi zakon težav ne bo reševal sistemsko, temveč bo omogočal financiranje projektov po posameznih ogroženih regijah. Potreben bi bil zakon o regijah, ki bi bile potem ustrezen sogovornik državi.

 

Matjaž Zanoškar je povedal, da bo DeSUS zakon podprl, ker je nujen, saj se razlike med razvitimi in nerazvitimi regijami še povečujejo. Morda bodo res potrebne modifikacije, vendar je v trenutku nujen za pomoč ogroženim regijam.

 

Poslanko SD in županjo Metlike Renato Brunskole (na fotografiji) je presenetilo, da bo SLS zakonu nasprotovala. »Morda je ta odločitev samo politična, vendar predstavite to svojim županom po Sloveniji, tam, kjer težave so,« je dejala. Da pričakujeta podporo zakonu, sta jo opozorila tudi njena kolegica, županja iz Semiča, in bivši župan, oba iz vrst SLS. Za Semič bi boljša elektrifikacija lahko pomenila sto novih delovnih mest. »Tisti, ki imate ceste in potke do vsakega vrta, verjamem, da vam gre na smeh ob tem vprašanju, nam, ki nimamo ceste, gre le na jok,« je dejala Brunskoletova.

 

Bogdan Barovič (SNS) je pojasnil, da je pri prejšnjih branjih zakon podprl, tokrat pa ga ne bo, ker je tretja razvojna os Zasavje, od koder prihaja, zaobšla. Branko Grims (SDS) pa je dejal, da ne more verjeti dobrim namenom vlade, ki je ogrožene obmejne občine prezrla pri razpisu o gradnji širokopasovnih omrežij.

 

Ob glasovanju je bilo v dvorani prisotnih 69 poslancev. 43 jih je zakon podprlo, 24 pa jih je glasovalo proti.

 

Zdaj je na vrsti vlada, ki mora sprejeti program ukrepov. Sledili mu bodo ustrezni razpisi.

 

Andreja Milavec

 

Fotografija je s spletne strani rtvslo.si

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.