Četrtek, 2. December 2021, 07:53

Sporna antena za mobilno telefonijo

Torek, 16. Marec 2010, 16:05

feb budno oko

Črnomaljski svetnik in podžupan Toni Vrščaj je že pred novim letom na seji občinskega sveta protestiral zaradi postavitve antene za mobilno telefonijo podjetja Tušmobil na hotelu Bojana v Črnomlju. Oglasili so se  tudi okoliški prebivalci hotela, ki so ogorčeni. Nihče jih ni namreč povabil na predstavitev nameravane investicije, ki bi se je z gotovostjo udeležili in izrazili svoje mnenje o postavitvi objekta. Menijo, da objekt predstavlja grob poseg v njihov življenjski prostor. Zato so se zbrali na sestanku v prostorih črnomaljskega gasilnega doma. Po besedah prebivalcev je prišlo do zavajanja oziroma prikrivanja podatkov s strani investitorja. Sporno se jim zdi predvsem to, da so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja v dokument zapisali, da so bili  sosedje povabljeni na sestanek glede mnenja o objektu. Predstavnik okoliških prebivalcev  pa je to odločno zanikal ter pojasnil, da so ravno zaradi tega že dvakrat samoiniciativno sklicali sestanek, kjer so odločno nasprotovali takšnemu načinu postavitve antene mobilnega operaterja.

 

Okoliške prebivalce skrbi predvsem njihovo zdravje. Prepričani so, da obstajajo številni dokazi o nesporni škodljivosti sevanja tovrstnih anten, številne neodvisne raziskave pa le pritrjujejo tem ugotovitvam. Ugotavljajo, da se te postavljajo vedno bolj stran od naseljenih območij, zato nekaj podobnega pričakujejo tudi v Črnomlju. Prisotni so lastnika hotela, Janeza Štajdoharja iz Kanižarice pozvali, da do 15. januarja 2010 prekine pogodbo z investitorjem. Če do tega ne bo prišlo, bodo Črnomaljci, ki živijo v okolici hotela Bojana, nadaljevali akcije za zaščito svojega življenjskega prostora. Poslanka v državnem zboru Renata Brunskole je podala v parlamentu predlog, da naj bi bila tudi lokalna skupnost, to sta občina in upravna enota, zakonsko vključena pri izdaji soglasij za pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev baznih anten. Potem bi bilo veliko manj zapletov in negodovanj pri umeščanju anten v prostor.

 

Odzvalo se je tudi podjetje Tušmobil iz Ljubljane. Zatrjujejo, da so vse postopke vodili v skladu z zakonodajo in bazne postaje ne nameravajo odstraniti. Dodajajo, da bi bilo to nepošteno do tistih, ki so že pred dobrim letom izrazili željo po njihovih storitvah. Predvidevanja okoliških prebivalcev o škodljivosti bazne postaje zavračajo, saj so, kot navajajo, pred postavitvijo opravili potrebne meritve elektromagnetnega valovanja in ugotovili, da je to pri njihovi bistveno manjše kot pri baznih postajah drugih ponudnikov in tistega, ki ga predpisuje zakon. Oglasil se je tudi gospod Štajdohar, ki pravi, da razlogi za negodovanje sosedov skrivajo drugje. V pogodbi, ki jo je podpisal s Tušmobilom, je namreč določena tudi višina letne najemnine, ki znaša okoli 2000 evrov. Meni, da mu Črnomaljci, ki živijo v okolici hotela, tega denarja enostavno ne privoščijo. Pravi, da bi zavoljo dobrososedskih odnosov anteno takoj odstranil, potrebuje pa le zagotovilo, da zaradi prekinitve pogodbe s Tušmobilom ne bo imel dodatnih stroškov. Ob tem ima tudi pomisleke, saj bi se lahko ta antena že naslednji dan pojavila na strehi kakšne od sosednjih hiš.

 

In zdaj mogoče še tisto najpomembnejše. V času globalne gospodarske krize, ko ni pričakovati, da bomo v Beli krajini dobili nove industrijske obrate in s tem nova delovna mesta, bi se morali vsekakor še bolj obrniti k turizmu. Ta panoga je vsekakor tesno povezana s prenočitvenimi kapacitetami, zato bi bilo seveda precej bolj smotrno, če bi hotel Bojana znova zaživel v svoji primarni dejavnosti. In ne nazadnje, če od najbogatejšega Slovenca za postavitev antene na strehi svoje hiše na mesec iztržimo le nekaj več kot 170 evrov, se nam slabo piše. Se bomo v prihodnosti res preživljali  z najemninami velekapitalistov, ki bodo na naše hiše izobešali reklamne panoje, antene in ostalo navlako? In konec koncev, zakaj Bojana ne bi bila spet Lahinja?

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, februar 2010, št. XIII/2

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.