Sreda, 26. Februar 2020, 07:36

Novice

Martinske jedi

Ponedeljek, 9. November 2009, 21:26

Pečena gos Potrebujemo gos, sol, 2 jabolki ali kutini, malo maščobe od pečenke Že očiščeno in oprano gosko nasolimo in po želji nadevamo z različnimi nadevi. Damo jo v pekač, jo polijemo z maščobo od pečenke in pečemo. Med pečenjem gosko večkrat obrnemo in jo polivamo z lastnim sokom. Še ne pečeni dodamo olupljeni jabolki, lahko pa tudi kutine, da ima goska lepšo aromo. Pečeno gosko ponudimo z dušenim rdečim zeljem, lahko pa zraven ponudimo tudi mlince, ki jih popečemo na maščobi, v kateri se je pekla goska.     Belokranjska povitica Testo: ½ kg moke, ¼ litra mlačne vode, sol, žlica olja. Nadev: ½ kg skute, 2 jajci, 5 dkg masla, 2 dcl goste smetane Sol raztopimo v vodi, nato zmesimo iz moke, vode in olja mehko testo in ga gnetemo tako dolgo, da se loči od rok in posode. Testo razdelimo...

Drugi o nas: Slovenski narod, 1898

Ponedeljek, 9. November 2009, 21:17

Drugi o nas: Slovenski narod, 14. julija  1898 Potem ko je semiški dekan gospod Aleš z veliko asistenco blagoslovil velik obelisk z napisom, da je otvoril vodovod v spomin in proslavo petdesetletnice našega vladarja, in ko je vrli belokranjski pevski zbor zapel svečano pesem To je Gospodov dan, govoril je gospod deželni poslanec Šuklje slavnostni govor. Omenjal je, kako veliko dobrote je z vodovodom prejelo belokranjsko ljudstvo; opozarjal, da se smemo temu dogodku veseliti tembolj, ker je bila Belokrajina, dasi prebiva tu omikan, zdrav in žilav narod, mnogo, mnogo let pozabljena, zlasti glede napredka v gospodarskem oziru.  

Drugi o nas: Dolenjske novice, 1888

Ponedeljek, 9. November 2009, 21:15

Poslanec Faber poroča v imenu gospodarskega odseka o prošnji mestne občine Črnomeljske za uvrstitev ceste Ljubljana – Krka – Žužemperk – Črmošnjice – Črnomelj med deželne ceste in nasvetuje, da se ta prošnja izroči deželnemu zboru, da se na isto ozira, ko pride na vrsto kategorizovanje cest. /…/ Profesor Šuklje pravi, da hoče le nekoliko besed v podporo te prošnje spregovoriti. Črnomaljski okraj je jako obširen in šteje 17.817 duš in vendar nema niti pedi cesarske ceste. Za vse ceste v okraji mora sam skrbeti in vzdrževati 131 kilometrov. Da je črnomaljski okraj kos svoji nalogi, nakladati mora cestni odbor jako velike priklade, tako l. 1882 20 %, leta 1883, 1884 in 1885 pa po 15 %. Tolike priklade so za ta kraj toliko občutljivejše, ker je najsiromašnejši v...

Drugi o nas: Dolenjske novice, 1912

Ponedeljek, 9. November 2009, 21:13

… Povem vam še to, da smo Belokranjci nejevoljni nad onim gospodom, ki ga sicer visoko cenimo, da v svoji brošuri svetuje, naj bi se upeljal vinski davek po kleteh pri predelovalcih vina. Ako se to res zgodi, da bi bil naložen davek na zasebno vino, potem nam v tužni Belokrajini ne kaže drugega, kakor opustiti vinsko trto, katera je itak navezana na ogromne stroške dela, in katero žali Bog uničujejo vsakovrstni nebrojni trtni škodljivci, in se izseliti odtod. Pa Belokranjec ni obupal in ne bo!

Drugi o nas: Valvasor

Ponedeljek, 9. November 2009, 20:44

Janez Vajkard Valvasor pred dobrimi tristo leti v Slavi vojvodine Kranjske o modi med prebivalci Srednje Kranjske ob Kolpi med mesti Metliko, Vinico, Pobrežjem, Črnomljem in »Na tistem koncu«:   Lase si dajejo striči, spredaj pa puste majhen, toda dolg šop. Brado si navadno povsod počedijo, razen pod nosom, kjer imajo samo brki pravico in čast, da zrastejov dolžino in visijo v obliki majhnega loka navzdol. To prostost tako izrabijo, da se zdi, kakor bi pri nekaterih hoteli nadomestiti odsotnost svoje tovarišice, brade, in pokriti goloto ust na obeh straneh, saj pri mnogih tako globoko segajo, da ni mogoče videti ust.

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.