Ponedeljek, 19. Avgust 2019, 15:42

Novice

Kdo je največji prebivalec reke Kolpe?

Petek, 28. Januar 2011, 14:24

V reki Kolpi po nekaterih podatkih živi kar 39 domorodnih ribjih vrst in 2 tujerodni. Med največjimi je zagotovo som, ki lahko zraste do 3 metov dolžine in tehta tudi do 65 kg. Prehranjuje se pretežno z drugimi ribami, pogosto pa tudi z mrhovino ali celo vodnimi pticami. Njegovo telo ni pokrito z luskami. Ima veliko glavo z velikimi usti, okoli katerih so trije pari brkov, in majhnimi očmi. V ustih ima več vrst zob. Zgornja stran telesa je temno do oljčno zelene barve ali skoraj povsem črna, boki pa so pisano svetlo sivih do oljčnih ali rjavkastih tonov.   Besedilo in fotografija sta del koledarja Ribe v Krajinskem parku Kolpa, ki ga je izdal Javni zavod Krajinski park Kolpa. Avtor fotografije je Milan Cic Pergar.

Belokranjske jedi: Fulanka ali belokranjski nadev

Sreda, 30. Junij 2010, 20:16

Fulanka ali belokranjski nadev Sestavine: ¾ kg belega kruha, 40 dag kuhane prekajene svinine, 5 dag suhe slanine, 8 – 12 jajc, zajemalka svinjske juhe, ½ m govejega črevesa, sol; 10 – 15 dag masti za pečenje   Kuhano svinino, slanino in kruh razrežemo na kocke. Kruh navlažimo s stepenimi jajci in po želji dolijemo še zajemalko juhe, v kateri se je kuhalo meso. Maso solimo, premešamo in z njo nadevamo očiščeno črevo. Tako pripravljeno fulanko položimo v pekač in prelijemo z že vročo maščobo. Pečemo, dokler ni rumeno zapečena. Tedaj jo vzamemo iz pečice, razrežemo in ponudimo z zelenjavno prikuho, najraje z repo, v kateri smo skuhali svinino.   Vir: Stare slovenske jedi za prijatelje, zbral in uredil Iztok Ilich, izdala Kmečka družba, 1997   

Belokranjske jedi: Belokranjsko cvrtje

Sreda, 30. Junij 2010, 18:46

Testo: 2 dl mleka, 4 jajca, 20 dag moke, sol Nadev: 1,5 kg sveže svinine, poper, česen, sol ½ kg masti za cvrenje Priprava: V mleku razžvrkljamo rumenjake, dodamo moko, solimo in gladko razmešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Meso zmeljemo, solimo in popramo, odišavimo s česnom in vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo kepe, jih povaljamo v pripravljenem testu in ocvremo v vroči maščobi. Vir: Stare slovenske jedi za prijatelje, zbral in uredil Iztok Ilich, izdala Kmečka družba, 1997       

Ste vedeli? V Beli krajini imamo 8.643 gospodinjstev

Petek, 18. Junij 2010, 11:41

Ste vedeli?   V Beli krajini smo po razdelilniku Pošte Slovenije imeli maja 2010 8.643 gospodinjstev. 8330 Metlika: 1.904 8331 Suhor: 358 8332 Gradac: 613 8333 Semič: 1.271 8340 Črnomelj: 2.897 8341 Adlešiči: 285 8342 Stari trg ob Kolpi: 249 8343 Dragatuš: 444 8344 Vinica: 622

Velikan Nenasit: Kakor se je zadiral, tako je pobiral

Petek, 4. Junij 2010, 10:18

V Drašičih je živel kmet, ki je bil od sile jezljiv. Nikoli ni na prijazno vprašanje odgovoril z lepo besedo, vavek se je samo zadiral. Če ga je pa le kdo zaradi te grde razvade trdo prijel, se je zguzil in odgovoril:   »Kaj mi boš zameril! Beseda je veter, meni iz ust, tebi mimo ušesa!«   Pa se je zgodilo, da njegov izgovor enkrat le ni obveljal.   Nekega dne je zgodaj vstal, vrgel na telege plužno in vrečo debelačnega zrnja in se odpeljal na njivo. Tamkaj je potlej zemljo preoral in pričel saditi debelačo.   Mimo njive je vodila v daljni svet široka cesta. Po njej sta pribosopetila Kristus in sveti Peter, ki sta tisti čas potovala po Beli krajini. Bilo je prekrasno jutro, sonce je razlivalo svojo toploto po kadeči se njivi, kjer je Drašičan sadil koruzo. Zgovorni sveti Peter se je ustavil pokraj njive...

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.