Sobota, 27. Februar 2021, 19:17

Razmišljanja: Glej ga, "pedra" ...

Nedelja, 8. November 2009, 18:38

r splet 2

Neznanje povzroča človeštvu večino težav in tegob. Manj znanja ko ga ima človek, bolj je podvržen bojaznim, nestrpnostim in manipulacijam. Pa ne govorim le o akademskem znanju, ki ga naše šole ponujajo obilo, pač pa o modrosti, za katero pa je žal naša mladina v stavbah učenosti še kako prikrajšana. Medtem ko poznajo sestavo celice in atoma, algoritme in še kopico podatkov, s katerimi si ob težavah vsakdanjega življenja, roko na srce, ne bodo mogli kaj prida pomagati, je večina mladeži na področju čustvovanja, medsebojnih odnosov, ljubezni do sebe in drugih, sprejemanja itd. popolnoma nebogljenih. Šola odgovornost  tovrstne vzgoje - deloma upravičeno -  zvrača na pleča staršev. Tistih staršev, ki so lahko srečni, da imajo službo, iz katere se vračajo zgarani in zagrenjeni, kajti materializem ne poteši »notranje lakote«,  že skoraj takrat, ko so otroci na poti v posteljo. Začaran krog ali začarana družba?

 

Le kako si drugače razlagati nasilne, primitivne in homofobne napade, ki so v Sloveniji v porastu? Konec junija je bila v Ljubljani Parada ponosa; manifestacija lezbijk, gejev, biseksualno in transseksualno usmerjenih oseb, ki pa je v slovenski javnosti požela vse prej kot odobravanje. Samo pobožno lahko upam, da je bilo največ tistih, ki so se delali, da se to njih ne tiče, potem so najbrže sledili oni, ki se jim tovrstna borba za enakopravnost zdi smešna ali cenena, za njimi pa v bog ve kakšnem številu »Slovenceljni«. Tako Svetlana Makarovič imenuje vse ozkosrčne, primitivne, dvolične in servilne Slovence, ki vedno potrebujejo nekoga, da ga popljuvajo, pa naj bodo to Židje, pedri ali kadilci, kdor koli, samo da se počutijo bolj varne, čiste in poštene. Ampak, dragi moji, statistično gledano je okoli sedem do deset odstotkov svetovne populacije homoseksualcev ne glede na geografsko ali kakšno drugo poreklo, kar pomeni, da tudi v naši mali, lepi deželici živi približno 150.000 homoseksualcev, kar niti slučajno ni zanemarljiva populacija prebivalstva, kot se poskuša prikazati. Je pa verjetno res, da se večina ne želi javno razkriti ravno zaradi negativne reakcije večinske "tradicionalno" usmerjene populacije. In ravno stavek, da ima večina zmeraj prav, najbolje ponazarja duhovno mizerijo človeštva, katerega večinoma sestavljajo brezoblični osebki, ki o ničemer nimajo svojega lastnega mnenja in zato slepo ponavljajo besede tistih posameznikov, za katere verjamejo, da zastopajo mnenje večine. Menim, da vse prevečkrat dopuščamo sovražni govor celo najvišjim predstavnikom oblasti, ki na ta način nabirajo politične točke v ozki ciljni skupini ljudi, ki jih ogroža vsaka drugačnost. Kajti eno je strahopetni napad s kapucami na glavi, drugo pa je, če predsednica trenutno sicer izvenparlamentarne stranke na najbolj gledani televiziji širi homofobna prepričanja v maniri, da homoseksualnost ni naravna in mirno izjavi, da  jo pogled na poljubljanje dveh deklet vznemirja. Haloo? In to pride iz ust gospe, ki je Slovenijo zastopala v evropskem parlamentu! Odkrito priznam, da sem ob poslušanju razpredanja o naravnem redu, s katerim nam je postregla Ljudmila Novak, dobila občutek, da gospa prihaja iz tazadnjih gora v Afganistanu.

 

Glede na nasilje, ki se je zgodilo na letošnji paradi, pa tudi na vsebino večine komentarjev na spletnih straneh,  Slovenija ne potrebuje samo tedna, ampak leto parade ponosa. Kajti z vsem spoštovanjem do vernih, vsaj z malo kritične distance ni težko opaziti, da se vsako nedeljo dopoldne že tisočletja zapored v prav vsakem kotičku Slovenije dogaja svojevrstna parada, kjer je iz prižnic slišati superlative o ljubezni do sočloveka in sočutju. Pa vendar Cerkev homoseksualna dejanja definira kot protinaravna dejanja hude pokvarjenosti, izprijenosti in grešnosti, ki jih pod nobenim pogojem ne smemo odobravati. Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnosti seveda že zdavnaj več ne šteje za bolezen in prav rada bi videla terapevta z licenco, ki bi se lotil nečesa tako skreganega z etiko, zdravo pametjo in še čem, kot je zdravljenje homoseksualnosti. Trditi, da homoseksualnost ni naravna, je enako kot trditi, da planet Zemlja ni okrogel. V svoji ozki, belokranjski sredi nimam ne sorodnikov ne znancev med homoseksualci, pa vendar si kot čuteče človeško bitje lahko predstavljam, kako hudo mora biti mlademu človeku, ki se rodi homoseksualno naravnan, ker je tako hotela mati narava, ne dolžan ne kriv, vržen v nestrpno in homofobno družbo, v svet, ki promovira pobijanje in izkoriščanje, ki je  menda nujno na poti do poslovnega uspeha. V svet, ki deli ljudi na prave in neprave, na plodne in jalove... In da, sram me je zaradi tistih, ki svoj "patriotizem", vero v "družino" in "heteroseksualnost" dokazujejo z nasiljem. Pomislite malo, kdo vas ogroža, to niso homoseksualci, ampak ljudje, ki ne vidijo čez domači plot, pa čeprav se kitijo z naslovi doktor, morda sedijo na najvišjih položajih v državi ali se vsako nedeljo udeležijo svete maše. Zato bom zaključila z mislijo Alberta Einsteina, da sta samo dve stvari neskončni: človeška neumnost in vesolje, pri čemer za slednje veliki mož ni bil prepričan.

 

VESNA ŽIST

 

BELOKRANJEC, avgust 2009, XII/8

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.