Torek, 30. November 2021, 15:33

Prva petletka skupine Ful Špon

Torek, 26. Oktober 2010, 11:14

Ful špon

Belokranjska glasbena skupina Ful špon letos praznuje peto obletnico delovanja. Trio na maturantskih plesih, obletnicah, porokah, veselicah in ob drugih priložnostih preigrava komercialno in narodno-zabavno glasbo. V zasedbi že od samega začetka delujejo pevec in basist Bojan Delič, klaviaturist in harmonikar Primož Vraničar ter kitarist Miran Jelenič. Doslej so že posneli štiri avtorske skladbe, zato si v zadnjem času močno prizadevajo, da bi čim prej izdali svojo prvo zgoščenko.

 

Bojan Delič, ki prihaja iz Kanižarice, je skupini Ful Špon dal ime. V bendu igra kitaro, bas kitaro, predvsem pa je glavni vokalist. Za sabo ima že več kot dve desetletji glasbenih izkušenj, ki si jih je nabiral predvsem v skupinah Šum in Feniks. Kot zanimivost lahko povemo, da je že pred 25 leti zmagal na glasbenem festivalu Glas mladih Bele krajine. V prostem času rad zahaja v fitnes, se napoti v naravo ali pa se usede pred kavarno in uživa ob skodelici kave in cigareti. Najraje se sprošča ob ritmih slovenske, balkan in country glasbe.
Primož Vraničar prihaja iz Tribuč in je absolvent fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Pred Ful šponi je kot najstnik z Bojanom igral pri skupini Feniks. V prostem času se ukvarja s poučevanjem glasbe, snemanjem in glasbeno produkcijo. Lansko leto je končal tečaj studijskega tehnika v Ljubljani, zato je v skupini prevzel vlogo osebe, ki na nastopih skrbi za dober zvok. Že od nekdaj je ljubitelj narodnozabavne glasbe, čeprav zadnje čase vse bolj pogosto posluša tudi druge zvrsti in obiskuje rockovske koncerte. V skupini igra harmoniko, klaviature in poje.
Miran Jelenič je doma iz Semiča in je po duši bolj rock-popovski tip. Kitarske spretnosti si je nabiral pri semiški skupini Desert Fox, kasneje pa še pri gribeljskih Skartizanih in Spontani. Je edini član ki je preposlušal skladbe iz bogate zakladnice starega rocka in popa ter se tudi udeležil koncertov glasbenikov, kot so U2, Rolling Stones in Tina Turner. V skupini pokriva vsa kitarska področja, kar je še posebej opazno pri pesmi Divja jaga, ki jo je bend ustvaril posebej za belokranjski moto klub. Miran je informatik, tako da skrbi za grafično in spletno podobo skupine. Obožuje svež zrak, zato si v prostem času misli ureja ob teku, zvečer pa v dobri družbi.

 

Glasbenikom, ki so že po dolgem in počez prekrižarili Belo krajino, smo zastavili nekaj vprašanj.

Kako je nastala skupina Ful špon?

Skupina Ful špon je nastala leta 2005, ko se je pri nas pojavila želja po skupnem igranju in ustvarjanju. V naš repertoar smo vključili veliko zvrsti, saj je vsak izmed poslušal različno glasbo. Pri izboru skladb smo sodelovali vsi trije člani.

 

Kako ste se našli? 

Vsi smo se že od otroštva aktivno ukvarjali z glasbo, bodisi v glasbenih šolah, delavnicah, skupini ali v drugih projektih. Včasih je nastopila kriza in smo si zaželeli biti kje drugje, s kom drugim, delati kaj drugega. A vse krize so minile v upanju, da se bomo nekoč združili v skupini, v kateri bomo uživali. Našli smo se in skupina Ful špon zdaj že praznuje peto obletnico. Na začetku je bila z nami tudi pevka, potem pa smo se odločili za tričlansko zasedbo.

 

Kje vadite in kako pogosto?

Vaje imamo enkrat do dvakrat tedensko v Tribučah. Vsi trije člani smo zelo zasedeni zaradi služb, študija in drugih obveznosti. Zato se moramo pogosto odpovedati marsikateri stvari, da lahko uskladimo čas. Sedaj ko Primož končuje s študijskimi obveznosti, bo z časom veliko lažje.

 

Kdo je vaša publika? 

Naša publika zajema vse starostne skupine. Mlade poslušalce zabavamo na maturantskih plesih, na raznih prireditvah na prostem in po lokalih. Poleg tega pa igramo tudi glasbo za starejše. Z njimi se največkrat poveselimo na 50 in 60-letnicah, na veselicah in drugih zabavah.

 

Se je zasedba ustalila? 

Glede na to, da igramo že peto leto skupaj, lahko rečemo, da se je zasedba ustalila. Seveda ostajamo odprti in mogoče bomo v prihodnosti zasedbo razširili še s kakšnim članom.

 

Kateri glasbeni stil vam še posebej leži? 

Vživimo se v vse, kar izvajamo, se pravi od slovenske narodne glasbe do rock in pop glasbe. V osnovi smo komercialna skupina, ki ima zelo rada izzive. Če nam recimo kdo predlaga in izrazi željo po določeni pesmi, ki mu je všeč, se z veseljem lotimo dela in mu poskusimo željo izpolniti. Na poroki se, na primer zgodi, da si ženin in nevesta zaželita slišati kakšno posebno skladbo.

 

Ustvarjate tudi avtorske skladbe? Kdo je avtor? 

Da, imamo že štiri avtorske skladbe. To so Še enkrat, Vino, Ker ne ljubim te in Divja jaga, na katere smo zelo ponosni. Avtorji smo kar vsi trije. Besedila prvih treh pesmi je napisal Bojan, Divjo jago pa smo sestavili skupaj. Pri avtorskih skladbah hočemo ustvariti naš prepoznavni stil, zato smo pri ustvarjanju previdni in nočemo posneti vsega, kar nam najprej pride v uho.

 

Kaj je tisto, kar dela skupino Ful špon prepoznavno? 

Veliko pozornosti namenjamo sami izvedbi skladb. Radi zabavamo občinstvo in se razdajamo na vsakem nastopu. Mislimo, da nas prepoznavne dela tudi naš obširen in zelo raznovrsten repertoar.

 

Kako je s tremo pred nastopi? 

Hja, težko je po tolikih nastopih govoriti o tremi. Mogoče gre pred nastopom bolj za nestrpnost, za pričakovanje, kaj se bo zgodilo. Ko veliko nastopaš, je trema vse manjša in manjša.

 

Če je odziv dober, je najbrž užitek nastopati? 

Vsekakor. Najboljšo energijo in zagon ti da lahko samo publika. Ko so ljudje ogreti in pripravljeni na zabavo, igramo še precej bolje. Vedno smo veseli, če se kdo opogumi in izrazi željo, da bi z nami na odru kaj zapel ali zaigral.

 

Koliko nastopov imate že za sabo? 

Natančnega števila ne vemo. Za primerjavo lahko povemo, da na leto naštejemo približno 50 nastopov. Nastopi se med seboj zelo razlikujejo in ravno to je potem tisto, kar nas postavlja pred nove izzive in nam daje voljo za naprej. V bistvu je vsak nastop nekaj posebnega.

 

Imate za nastope posebne obleke? 

Večinoma da. Radi smo urejeni, zato se za vsak nastop potrudimo čim bolj primerno obleči. Za nastope imamo več vrst oblek, ki elegantne ali pa športne. Lahko rečemo, da smo stilisti kar sami, z veseljem pa sprejmemo tudi kakšen nasvet.

 

Kakšna se vam zdi glasbena scena v Beli krajini? 

Predvsem opažamo, da je določenih glasbenikov premalo. Veliko ljudi namreč igra kakšen inštrument, ampak le malo se jih odloči za resno igranje in s tem tudi ustvarjanje. Mogoče se bo pa kaj spremenilo na bolje, bomo videli.

 

Kaj boste počeli v prihodnosti? 

Čim prej bi radi posneli naslednjo pesem, ki je že zasnovana. Zaradi zasedenosti težko najdemo čas za avtorske pesmi a vseeno upamo, da nam jo bo uspelo posneti še v tem koledarskem letu. Upamo, da bomo kmalu v celoti posneli gradivo svojo prvo zgoščenko, ki bo pustila nov, lep pečat na belokranjski, morda celo slovenski glasbeni sceni. V prvi vrsti pa si želimo, da bi nas prsti in glasovi še naprej ubogali in da bi skupaj šponali še mnogo let.

 

Rudi Vlašič

BELOKRANJEC, oktober 2010, št. 10/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.