Ponedeljek, 8. Marec 2021, 06:45

Preživeli smo dan v ... oljarni Pečarič

Torek, 30. November 2010, 14:38

Oljarna Pečarič

 

 Star pregovor pravi, da za vsako bolezen rožca raste. Že pračlovek je uporabljal rastline in izvlečke rastlin zaradi njihove zdravilne moči. In kljub napredku medicine je očitno, da modrost prisluhniti naravi in njeni zdravilni moči, ne bo nikoli zamrla. Danes tudi znanost vse bolj pritrjuje, da nam kar nekaj naravnih snovi lahko pomaga v boju z različnimi težavami. Le vedeti moramo, kje jih iskati in za kaj jih uporabljati. In najlepše pri tem je, da Belokranjci ne rabimo iti prav daleč, pač pa k Martinu Pečariču  v Drašiče.

 

Domačija Pečaričev stoji ob cesti , nedaleč od soseske zidanice, približno na sredini prelepih vinorodnih Drašičev. Ob novi hiši pogled pritegne sto trideset let stara bajta z zunanjim lesenim gankom, domačija Martinovega deda in očeta, v kateri so uredili prenočišča za goste. In ravno v tej hiši, Pečaričevi so jo poimenovali Hiša s tradicijo, se je pred mnogimi leti porodila ideja o pridelavi orehovega olja. Že pred prvo svetovno vojno so ga pridelovali, olje so takrat uporabljali za svetila, orehova jedrca pa so stiskali kar v vinski preši, saj česa primernejšega niso imeli na razpolago.  Od takrat je preteklo mnogo let, skozi generacije se je ohranilo znanje, volja do inovativnosti in pripravljenost prijeti za delo. Rezultat je samostojna proizvodnja z najsodobnejšo tehnologijo, s katero pridobivajo kvalitetna olja iz suhih jedrc. Začetki segajo v leto 1990, ko so zasadili 350 orehovih dreves in kot podkulturo čez 300 lešnikovih sadik. Deset let je bilo potrebnih, da so iz stiskalnice pritekle prve kapljice olja, v naslednjih letih pa so dvakrat že skoraj vrgli puško v koruzo, saj ni bilo pravih marketinških prijemov, temu primerna pa je bila tudi prodaja. Danes so največji odjemalci turistične skupine in zeliščarji. V proizvodnjo različnih vrst olj, ki jo opravljajo kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, se je vključila vsa družina;  žena Biserka, mama Marija, hčerka Ana in sin Danijel.  Martin pa je povsod,  kjer je potreben dober organizator, sproščen pripovedovalec, razlagalec zgodovine kraja in zdravilnih učinkov matere narave, belokranjskih šeg in navad, njene bogate zgodovine, naravnih lepot... Njegova naloga je povezovati delo družinskih članov, da zazvenijo kot dobro uglašen orkester, ki se zaveda, da igra predvsem in samo zato, da bi se obiskovalci njihove Hiše s tradicijo dobro počutili in da bi se radi vračali v Drašiče.

 

Pa vendar, kot pravi Martin, se kljub obilici dela s to dejavnostjo trenutno ne da preživeti. Obiskovalci so sicer vedno znova presenečeni nad priporočili strokovnjakov za uporabo posameznih vrst olj in veliko se jih oglasi z vzpodbudnimi in razveseljivimi novicami, kako zdravilna da so njihova olja, pa vendar je še vedno veliko več tistih, ki raje posežejo po tabletah. Na mizo mi zloži vrsto knjig, ki med drugim dokazujejo, kako učinkovito je npr. laneno olje v boju proti raku. Avtorica Johanna Budwig je doktorica znanosti in sedemkratna nominiranka za Nobelovo nagrado, ki je že pred desetletji sprožila pravo revolucijo na področju presnavljanja maščob. Pa vendar so premiki v glavah ljudi veliko počasnejši, pravi Martin, ki je že zdavnaj ugotovil, da je najtežje biti prerok ravno v domači deželi.  A mu to ni vzelo volje, nasprotno – ves čas razmišlja, kako bi še dodatno dvignil kvaliteto, koristnost in zanimivost svojih proizvodov. Poleg orehovega, lešnikovega in olja iz grozdnih pešk pridelujejo še laneno, bučno, marelično, mandljevo, sojino, konopljino in sezamovo olje.

 

V postopku raziskovanja je trenutno kis iz orehov, ki je zelo aromatičen in hkrati zdravilen. Martin pokaže tudi zajetno mapo s takšnimi in drugačnimi dokazili, od potrdil o opravljenih tečajih, dovoljenjih, inšpekcijskih pregledih do laboratorijskih testov, ki dokazujejo, da so olja naravna in brez  aditivov ali škodljivih snovi. Dolga je bila pot do tako kvalitetnih olj v lepih stekleničkah z ličnimi etiketami, predvsem pa je bilo potrebno obilo znanja, ki ga Martin z veseljem deli. Pove, da ga največkrat pokličejo ljudje, ki so si z njegovim oljem znižali holesterol, pozdravili zlato žilo in uredili prebavne ter težave s kožo.  Tudi zatoPečaričevi prodajo največ orehovega olja, letno ga pridelajo okoli 500 litrov. Ker so vsa olja brez konzervansov, ga stiskajo sproti, iz kilograma suhih čistih jedrc pridobijo 2 dcl olja. Zelo čislano je tudi njihovo olje iz grozdnih pešk, ki ima veliko vrednost vitamina E in se kot antioksidant uporablja pri težavah z ožiljem. Ko ga povprašam o postopku pridelave, se Martin namuzne in pravi, da je poslovna skrivnost, ki ostaja v družini, saj so edini v Sloveniji, ki pridelujejo olje po metodi hladnega stiskanja, zaradi česar se v oljih ohranijo vsi vitamini in druge zdravilne snovi. A kot kaže, se bo ta tradicija pri Pečaričevih nadaljevala s sinom Danijelom – tako se bo še naprej širil glas, da v majhni belokranjski vasici, v Drašičih pridelujejo najboljše orehovo olje.

 

Vesna Žist

BELOKRANJEC, november 2010, št. 11/XIII

Dodajte komentar
Komentarji

milena arnus depala vas 88, 1230 Domžale , 24.11.2011, 10:06
Zanima me, ali lahko po povzetju nabavim orehovo olje. Lep pozdrav

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.