Torek, 30. November 2021, 16:11

preživeli smo dan na ... Društvu podeželske mladine Metlika

Četrtek, 30. September 2010, 14:13

Vladka Škof

 

Ni tako čiste vode,

ni tako trdne skale,

ni tako nežne sapice,

kot je čista, trdna in nežna

ljubezen do otroka.

                     (Zvonko Perlič)

 

Kdor nima otrok, ne ve, čemu ljubezen, pravi italijanski pregovor. In za predsednico DPM Metlika Vladko Škof lahko rečemo, da ima ogromno otrok. In kjer je veliko otrok, je veliko ljubezni, za slednjo pa velja, da več ko je razdajemo, več je imamo. Morda gre ravno tukaj iskati razlog, zakaj je Škofova vedno tako polna energije, volje in delovnega elana.


Pa pokukajmo najprej v zgodovino. Društvo prijateljev mladine Metlika je bilo ustanovljeno davnega leta 1954 na pobudo republiške Zveze prijateljev mladine Slovenije. Slednja je pomagala z vzpodbudami in nasveti ter z denarnimi sredstvi, društvo pa je s svojimi dejavnostmi, mnogimi pobudami in predlogi aktivno sodelovalo s šolami, socialno službo in drugimi organi občine, z občinskim Rdečim križem, telovadnim društvom Partizan in še nekaterimi organizacijami v kraju. Vsakoletno so pripravljali praznovanje prihoda dedka Mraza z obdarovanjem šolskih in predšolskih otrok, organizirali Kurirčkovo pošto in prve zabavne otroške maškarade, priskočili na pomoč pri ustanavljanju šolskih kuhinj, nudili pomoč revnim družinam z otroki, organizirali počitniška letovanja, skupaj z občino in policijo skrbeli za varno pot do šole, sodelovali pri organiziranju otroškega varstva v Metliki ter si prizadevali za izgradnjo večjega in sodobnega otroškega vrtca. To so bili časi, ko so bile v Metliki le redke trgovine, časi, ko so se otroci neznansko razveselili igrače ali čokolade, ko je bilo pričakovanje dedka Mraza ali pustne maškarade vrhunec hrepenenja nežne otroške duše.

 

Časi in z njim tempo življenja so se spremenili, naša občina je medtem pridobila tovarne, obrate, trgovine, mame so morale v službo; otroci so se navadili in razvadili igrač ter čokolad, pa vendar se nekaj ni spremenilo – v vseh teh letih so otroci ostali željni pozornosti, potrebni ljubezni, vzgoje, spodbudne prijateljske besede, dobrega vzgleda, ki vleče, ter roke, ki usmerja. In tega se je še kako dobro zavedala Vladka Škof, ko so jo konec leta 1982 na Občinski konferenci SZDL zaprosili, da bi pomagala pri ponovni oživitvi delovanja Občinske zveze prijateljev mladine. Ker ji je bila ljubezen do otrok položena v zibelko, je to delo z veseljem sprejela in takrat se je poleg njene redne službe svetovalke na novomeškem Zavodu za šolstvo začelo razdajanje in posvečanje otrokom v metliški občini.

 

Poleg humanitarne dejavnosti, ki je zadnje čase žal vse bolj v ospredju, kajti vse več otrok iz socialno ogroženih družin je potrebnih pomoči, so dejavnosti društva usmerjene skozi vse leto. Od januarja do aprila po belokranjskih otroških vrtcih potuje zeleni nahrbtnik – gre za akcijo, skozi katero naši najmlajši delajo prve korake k ekološki osveščenosti. Februarja se skozi Metliko vije povorka, otroci našemljeni v pustne šeme pa rajajo ob zvokih metliške godbe. V društvu se tudi zavedajo, kako pomembno je otrokom približati knjige, zato koordinirajo gibanje za bralno značko, pridne bralce pa vsako leto nagradijo z izletom v Gardaland, tu pa je še bralni klub v Srednji šoli Metlika in bralni maraton. Da niso naši otroci med počitnicami prepuščeni zgolj televiziji in računalnikom, v društvu skozi vse letne čase organizirajo ustvarjalne delavnice (Poslikava obraza, Rože za dan žena, Naredimo si pisanke-drsanke itd.), filmske ter lutkovne predstave, družinske in počitniške izlete. V juliju in avgustu je na vrsti tudi izmenjava otrok iz pobratenih občin, oktobra ob tednu otroka organizirajo prometni kviz, otroški parlament in različna športna tekmovanja. Otroška in mladinska likovna ustvarjalnost se krepi ob tradicionalnem ex temporu, ki bo letos potekal že 29-o leto, evropsko preteklost, sedanjost in prihodnost pa spoznavajo ob sodelovanju na natečaju Evropa v šoli. Da je december res vesel, poskrbijo v društvu z različnimi prireditvami in ustvarjalnicami ter enotno obdaritvijo predšolskih in šolskih otrok na prireditvah z dedkom Mrazom. Koliko dela je potrebnega za izvedbo vsega naštetega, kolikokrat je potrebno zavrteti telefon, prijeti za kljuko, obračati vsak cent, včasih ne le prositi pač pa tudi moledovati...

 

Odgovor na to bi vedela Vladka Škof, pa vedno le skromno in nekoliko zasanjano skomigne z rameni rekoč, da je to njen prispevek tukajšnjim otrokom. Odločitev, da bo ves svoj prosti čas prostovoljno namenila izboljšanju kakovosti življenja, je sprejela pred 28-imi leti in ji je ves čas ostajala zvesta. Tudi takrat, ko stvari niso šle gladko. Kot pravi, so bili pogoji za delo v društvu do začetka 90-ih let boljši, saj je takratna socialistična Zveza poskrbela, da so bila zagotovljena materialna sredstva in da je bilo zadoščeno kadrovskim in prostorskim ter ostalim pogojem. S spremembo režima pa so se v društvu morali soočiti tudi z obdobji brez zaposlenega, pa s polovično zaposlenimi tajnicami, kar je pomenilo precejšno oviro pri vse hitreje naraščajočem obsegu birokratskega dela. A Škofova ni vrgla puške v koruzo, nasprotno, z upokojitvijo leta 1996 je svojemu »poslanstvu« namenjala še več časa, pozornosti in energije. Nemalokrat je že vse mesto spalo, ko je na Pungartu na CBE 23 v pisarnici DPM še gorela luč; Vladka je sestavljala dopise, vabila... da je temu lahko bilo tako, pa se ima, kot pravi, največ zahvaliti svoji družini, ki jo je pri njenem delu podpirala. Levji delež razumevanja in podpore gre seveda pokojnemu možu Ivanu, tudi dolgoletnemu aktivnmu članu DPM. Sicer pa je Škofova, ki je bila lani izvoljena tudi za eno izmed podpredsednic Zveze prijateljev mladine Slovenije, v vseh letih delovanja stkala bogato mrežo poznanstev in pridobila veliko sodelavcev iz sorodnih društev s podobnimi programi, ravno to sodelovanje pa predstavlja dodatno kvaliteto v delovanju društva. Brez povezovanja pa ne gre niti na lokalnem nivoju, kjer društvo odlično sodeluje z osnovnimi in srednjo šolo, vrtci in ostalimi organizacijami. Veliko posluha za njihovo delo imajo na občini, saj je županja kot dolgoletna članica društva prepoznala pomembnost skrbi za tiste, na katerih prihodnost stoji. Tudi sicer imajo za svoje dejavnosti sklenjeno pogodbo z občino Metlika, ki iz proračuna namenja del sredstev, v veliki meri pa finančno na pomoč kljub težkim časom priskočijo domači sponzorji, ki jim ni vseeno, kako svoj prosti čas preživljajo naši otroci. Del sredstev pridobijo iz razpisov, ogromno dela pa je opravljenega s strani prostovoljcev, ki jih je v društvu skupaj z otroci in mladostniki okoli 300.

 

Na vprašanje, česa si kot predsednica društva želi, mi Škofova odgovori, da je njena želja večja vključenost mladih staršev v društvo, pa ne le mladih, pač pa je ravno medgeneracijsko povezovanje tisto, ki za društvo pomeni dodano vrednost. Kajti, kot pravi, si otroci dandanes, ko je materialnih dobrin večinoma preveč, želijo predvsem druženja. In vsak dogodek -  pa najsi gre za sprehod, ustvarjalno delavnico ali izlet - je priložnost za spoznati svojega otroka še bolj, prisluhniti njegovim potrebam, željam in mu skozi sproščeno igro ali pogovor predati tisto najpomembnejšo popotnico za življenje -  ta pa je ljubezen, medsebojno spoštovanje in pomoč. Naslednja priložnost, dragi starši, babice in dedki...bo že 17.oktobra, ko DPM Metlika v sodelovanju s Športno zvezo Metlika in tukajšnjimi športnimi organizacijami prireja olimpijado generacij. In sploh ne dvomim, da bo na njej sodelovala tudi neumorna predsednica DPM Metlika Vladka Škof.

 

Vesna žist

BELOKRANJEC, september 2010, št. 9/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.