Četrtek, 2. December 2021, 07:30

Preživeli smo dan na akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Petek, 30. April 2010, 20:55

Preživeli smo

V soboto, 17. aprila, se je četrt milijona prostovoljcev udeležilo vseslovenske okoljske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Rokavice so si nataknili in vrečke za odpadke v roke vzeli tako župani, politiki, kot direktorji, peki, vojaki, policisti, upokojenci, dijaki in tako naprej. V soboto so sodelujoči na akciji izstopili iz svojih »službenih vlog« in bili v službi narave in ekologije; bili so čistilci Slovenije. Naša ekipa se je udeležila akcije v črnomaljski občini.


Največjo čistilno akcijo v zgodovini naše države je  organiziralo Društvo Ekologi brez meja, ki je bilo ustanovljeno lani, z namenom organizacije okoljskih projektov. Projekt je nastal po vzoru estonskega, v okviru katerega je 50.000 Estoncev pred dvema letoma Estonijo v samo petih urah očistilo 10.000 ton odpadkov. V Sloveniji so si zaradi tradicionalnih akcij, ki potekajo vsako pomlad, zadali višje cilje: združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov. Sicer je bil projekt zasnovan dvotirno - prvi del je predstavljal čiščenje divjih odlagališč, v sklopu katerega so prostovoljci v projektu izdelali centralni digitalni register divjih odlagališč za celotno Slovenijo. Na dan akcije so bila ta odlagališča očiščena komunalnih odpadkov, medtem ko so bili gradbeni odpadki ali nevarni odpadki popisani, podatki o njih pa predani odgovornim inštitucijam.

 

Drugi del projekta se je osredotočal na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev in sprehajalnih poti ter na čiščenje pohodniških poti. Ali je organizatorjem uspelo uresničiti zadane cilje, bo znano v prihodnjih dneh in tednih, ko bodo zbrane odpadke zvozili na deponije in zbirne centre za odpadke, jih stehtali in podali natančne številke. Po prvih ocenah pa smo lahko več kot zadovoljni. Kot je povedala svetovalka na oddelku za okolje in prostor na črnomaljski občini Kristina Zajc, ki je bila koordinatorica akcije, se je slednje udeležilo približno 3.000 članov iz 75 društev v občini, sodelovali pa so tudi dijaki Srednje šole Črnomelj, šolarji, občani in številne ustanove. Tako so, po besedah Zajčeve, v črnomaljski občini med drugim uspeli registrirati 108 črnih odlagališč, katera so zdaj v večini sanirana. Zagotovo pa so krajani vedeli in očistili še kako dodatno, ki ni bilo registrirano.

 

Med številnimi lokalnimi podjetji, javnimi ustanovami in društvi, je akcijo podprlo tudi Združenje slovenskih katoliških skavtov, njihovi člani so očistili naravni biotop - mlake nedaleč Vražjega kamna, in se iz gozda vrnili s polnim vozom odvrženih avtomobilskih pnevmatik. Društvo potapljačev Bela krajina je svoje potapljače poslalo tudi na dno Dobličice pod črnomaljskim dolgim mostom, kjer so na kopno dve uri znašali razne kovinske predmete, lonce, steklovino, pnevmatike ter dele avtomobilov. Podobno vsebino so na traktorske prikolice zmetali tudi zaposleni v Krajinskem parku Kolpa in prostovoljci, nemalo dela pa so imeli tudi člani Planinskega društva Črnomelj, ki so k lepši in bolj zdravi podobi pomagali planinskim potem na Mirno goro. Dejavni so bili tudi ribiči, lovci, gasilska društva...

 

Vsekakor je akcija naletela na precejšen posluh, kar pomeni, da  nam Slovencem ni vseeno, v kako onesnaženem okolju živimo. Med fotografiranjem sem prisluhnila pogovoru gimnazijcev, ki so ob bregovih smaragdno zelene Dobličice pobirali vse tisto, kar so za sabo pustili nemarni sprehajalci ali odvrgli nevestni krajani. Enotni so si bili, da je akcija potrebna in hvalevredna, slišati pa je bilo tudi pomislek, češ, da gre večinoma za smeti, ki zgolj vizualno onesnažujejo, tisi pravi onesnaževalci so tovarniški in avtomobilski izpušni plini ter nesmotrna poraba naravnih virov. Morda res, pa vendar je nekje treba začeti, s takšnimi in podobnimi akcijami pa se veliko postori tudi na osveščenosti. In tako želijo organizatorji projekta  z akcijo in vzporednimi aktivnostmi opozoriti tudi na probleme netrajnostnega ravnanja z odpadki in spodbuditi k zmanjšani in učinkovitejši rabi naravnih virov. Trenutno je slovenska družba na slabi poti proti trajnostnemu razvoju, saj proizvodnja odpadkov iz leta v leto narašča – v letu 2008 smo pridelali 453 kilogramov odpadkov na prebivalca, od katerih jih 75 odstotkov ni šlo v nadaljnjo predelavo, s čimer obremenjujemo okolje, hkrati pa izgubljamo pomembne naravne vire. Na podlagi razprave, ki poteka v teh dneh, nastaja dokument, ki bo izšel kot državljanska pobuda in bo naslovljen na vlado Republike Slovenije. Z njim želijo ob številčni podpori civilne družbe vlado pozvati, naj se s politiko ravnanja z odpadki začne ukvarjati bolj trajnostno, in s tem doseči cilj, da bo Slovenija do leta 2030 postala država brez odpadkov ali tako imenovana »zero waste« država.

 

Po podatkih, zbranih do zaključka naše redakcije, je Slovenijo čistilo 250.000 prostovoljcev, kar je kar 12% prebivalcev države, s čimer smo Slovenci dosegli svojevrsten rekord, ki ga bo težko presegla katerakoli država. Ali so bili med prostovoljci tudi tisti, ki so v preteklosti sami »onesnaževali«, ali pa so akcijo spremljali le iz domačega naslonjača, ni znano, samo upamo lahko, da se je ob tem v njihovih glavah vendarle kaj zganilo na nivoju dviga ekološke zavesti. Kajti smeti lahko poberemo vsako leto znova, tisti, ki jih nevestno odlagajo v okolje, pa jih bodo še vedno odlagali, če ne bo prišlo do večje osveščenosti. In ker je žal tako, da nekateri ljudje sprejmejo »pravila obnašanja« šele, ko jih udari po denarnici, ne bi bilo odveč, če bi na področju nepravilnega odlaganja smeti uvedli kakšno inšpekcijo in kazni po vzoru nekaterih evropskih držav.

 

Najmanj 70.000 kubičnih metrov odpadkov je torej odstranjenih iz naših gozdov, rek, vasi in mest, čistejša je tudi Bela krajina, vsi skupaj pa smo dokazali, da če se odločimo, lahko pišemo zgodovino po svoje in za spremembo počistimo tudi pred skupnim ali tujim in ne samo lastnim pragom. Pa čeprav to pomeni popravljanje napak drugih... Mala Slovenija je bila v soboto poenotena in tako ena največjih držav na svetu!

 

Vesna Žist

BELOKRANJEC, april 2010, številka XIII/4

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.