Četrtek, 13. Junij 2024, 12:57

Predstavili Žumberački izvor

Petek, 18. Februar 2011, 13:09

Predstavili Žumberački izvor

Predstavili Žumberački izvor

 

Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika je včeraj v metliškem hotelu predstavilo drugo številko glasila Žumberački izvor.

 

Društvo gre v peto leto delovanja. Predsednica Branka Klarić meni, da so pri svojem poslanstvu – očuvanju žumberške identitete – uspešni, o čemer priča tudi izid druge številke glasila. Največ zaslug za to ima uredniški odbor in vsi, ki so za glasilo pisali, fotografirali, ga lektorirali … V tokratni števili se spominjajo dobrih in uspešnih ljudi, ki so veliko storili za Žumberak: dolgoletnega predsednika KUD-a Žumberak Novo mesto Danijela Žućaka, tajnika metliškega društva Branka Ljubanovića, učiteljice Zore Heraković, ustanovitelja Belokranjskega sokola Daka Makarja. Žumberka nekoč sta se spomnila Milan Gajski in Đuro Badovinac, po reviji Naše vezi je povzet zapis o dolgoletni športni poti Gabreta Bogdanoviča. V dvojezičnem glasilu so še literarni prispevki in pesmi ter krajši žumberški slovar, dopolnjuje pa ga daljši članek prof. Milana Bračike o položaju in vlogi Žumberka v vojni krajini.

 

Predstavitev glasila, ki jo je vodila Andreja Veselič Drakulić, so z recitacijami popestrili Franc Kočevar, Mira Vladič, Milica Stekovič, Alenka Mežnaršič in Biserka Magovac Čokeša, z glasbo pa Vita Šandor, Nika Sumina in skupina Izvor, katera v društvu skrbi za ohranjanje žumberškega glasbenega izročila. Vodi jo Branko Čulig, v njej pa igrata še Marko Cipurič in Vlado Lovreković ter po potrebi Martin Matekovič in Josip Hadjur. Zadnje leto pod vodstvom Marka Cipurića pridno vadi tudi mlajša tamburaška skupina, ki ji bomo morda lahko na prvem javnem nastopu prisluhnili na letošnji Vinski vigredi. Dodatno voljo za vaje so mladi tamburaši dobili, ko je društvo z veliko pomočjo sponzorjev in Branka Čuliga priskrbelo nove inštrumente. Še zanimivost: pesem, ki velja za himno Žumberka »Haj, haj, haj … divan je Žumberak kraj«, ni narodna, temveč umetna pesem, napisal jo je Stjepan Sabljarić.

Andreja Milavec

Dodajte komentar
Komentarji

pika, 18.02.2011, 22:37
Čestitke skupini, ki je pripravila že drugo glasilo, predvsem pa prof. Milanu Bračiki za prispevek o zgodovini priseljevanja Uskokov in Žumberka. Bil je prijeten večer,ki so ga ustvarili vsi nastopajoči skupaj s povezovalko programa Andrejo Veselič-Drakulič.
F, 26.02.2011, 06:49
lyn lyn [url=http://www.lyn.com]lyn[/url]

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.