Četrtek, 2. December 2021, 07:01

Mordenom se sliši daleč

Sobota, 12. December 2009, 10:41

Mordenom

V našem glasbenem prostoru že dalj časa deluje skupine Mordenom, ki goji udarno metal godbo. Začetki benda segajo v leto 2003, ko so zasedbo ustanovili Marjan Krajačič, Rok Stopar in Jernej Bricelj. Leta 2005 se jim je pridružil Dušan Vukčevič, dve leti pozneje pa še Deni Petraš. Fantje so lani posneli demo ploščo v domačem studiu, letos pa je izšel njihov prvi studijski album Agnvs Dei. Pogovorili smo se s 26-letnim absolventom ekonomije Marjanom Krajačičem, ki je v bendu prevzel vlogo kitarista in avtorja skladb.

 

Od kod ime Mordenom?

Mordenom smo ustvarili sami. To je naša beseda, skovanka, ki nima univerzalnega pomena. Ko smo iskali ime, smo vedeli le, da iščemo nekaj, kar bo opisalo naše ustvarjanje in doživljanje glasbe. V končni fazi pa vidiš, da je to sekundarnega pomena, saj je glasba tista, ki naredi ime in ne obratno.

 

Kako je skupina nastala?

Ustanovil sem jo z Jernejem in Rokom. Začeli smo se dobivati na vajah in preigravati skladbe, ki so nam v tistem trenutku nekaj pomenili. Na začetku so bile to le priredbe, v tej točki sploh nismo razmišljali o celotni zadevi. So pa bili ti coverji nekakšna uvertura v to, kar je sledilo. Kaj kmalu smo jih opustili in začeli delati avtorsko glasbo. Štiri leta po ustanovitvi sta preostala mesta zapolnila Dušan in Deni. Takrat je band tudi dobil sedanjo podobo.

 

Nam lahko predstaviš člane benda?

Deni Petraš iz Primostka je vokalist, bas igra Dušan Vukčevič iz Miličev, Jernej Bricelj iz Bereče vasi pa bobne. No, in potem sva tu še kitarista Rok Stopar iz Novega mesta ter moja malenkost.

 

Kje vadite in kako pogosto?

Prostor za vaje imamo v Bereči vasi na dokaj idiličnem mestu, kjer mi ne motimo skoraj nobenega in drugi ne motijo nas. Vaje imamo načeloma vsaj enkrat mesečno, pred koncerti tudi večkrat. Včasih smo imeli več časa za vaje, sedaj pa vse težje usklajujemo svoje obveznosti. Individualno pa se po potrebi pripravlja vsak po svoje in dela na stvarah, ki se mu zdijo pomembne za osebni glasbeni razvoj.

 

Katero zvrst glasbe najdemo v vašem repertoarju?

V osnovi igramo metal. Se pa v naši glasbi prepleta veliko stilov in motivov, ki jih ne bi rad  opisoval z nekimi pridevniki, ker je to predalčkanje dokaj nehvaležno delo. Lahko pa povem, da je naša glasba dinamična. Vsakega radovedneža najraje usmerim na našo spletno stran www.myspace.com/mordenom, kjer lahko vsak sam subjektivno presodi kaj in kako igramo.

 

Katere instrumente najdemo v vaši skupini?

Smo klasična zasedba z ritem sekcijo, ki ju tvorita boben in bas, vodena z dvema kitarama in zaključena z vokalom. To je takoimenovani growl. Na določenih delih imamo še na matrici posnete klaviature, ki subtilno prispevajo k atmosferi pri določenih skladbah.

 

Vaši najvidnejši nastopi?

Vsekakor moram omeniti naš letošnji nastop na prestižnem festivalu MetalCamp, saj je bilo tam ogromno ljudi. So pa bili vsi naši koncerti na takšen ali drugačen način pomembni. V bandu se nekako držimo načela "less is more", pri čem imamo rajši manj koncertov in te bolj organizirane. Kvaliteta nad kvantiteto. Trenutno se pripravljamo na pomemben koncert, ki bo 15. decembra v novo odprti dvorani Kino Šiška v Ljubljani.

 

 

Kdo je vaša publika?

Naša publika so predvsem takšni in drugačni ljubitelji glasbe, v dosti primerih pa tudi glasbeniki sami. To so različne osebe iz različnih generacij. Se pa počasi oblikuje nekakšna baza ljudi, ki jim je naša glasba všeč in jo tudi podpirajo. V tej točki moram posebej omeniti nekaj naših podpornikov iz Metlike in bližnje okolice ter posameznike iz dolenjske regije, ki so z nami že praktično od začetka. Izkoriščam to priložnost in se jim v imenu benda zahvaljujem za support.

 

Posneli ste svoj prvi studijski album? Lahko o projektu poveste kaj več?

Ja, letos aprila smo v samozaložbi izdali naš prvi studijski album. Projekt Agnvs Dei smo ustvarjali približno štiri leta. Ko smo začutili, da je pravi čas, smo se zaprli v studio, kjer smo ploščo  snemali približno štiri mesece. Vse je potekalo v studiu dB Recordings, ki se nahaja v Radovljici. Tri mesece smo nato še rabili za mix in mastering. Vzporedno je potekalo oblikovanje ovitka, ki ga je ustvaril talentirani umetnik Žiga Kroflič iz Ljubljane. Projekt smo v celoti financirali sami, zato je tudi izdelan povsem po naših željah.

 

S kom ste doslej že sodelovali?

Zaenkrat še nismo z nikomer sodelovali. Iskreno, o tem še nismo niti razmišljali. Zaenkrat imamo še dovolj lastnih idej, tako da nam ni treba vleči tovrstnih potez.

Ustvarjate samo avtorsko glasbo ali imate v svojem repertoarju tudi priredbe?

Znotraj banda kot je Mordenom, in v točki, v kateri se sedaj nahajamo, ne vidimo pretiranega smisla po igranju priredb. Seveda, na vajah odigramo kakšno priredbo, zase, za dušo, na koncertih pa predstavljamo samo avtorsko glasbo. V tem je tudi ves čar - da predstaviš svoje ideje, svoje poglede in svoja razmišljanja.

 

Koliko skladb ste že ustvarili?

V zadnjih šestih jih je nastalo kar precej. Sicer smo na album uvrstili le enajst skladb, ki nekako tudi sledijo zastavljenemu konceptu in zaključujejo določeno obdobje banda. Pred tem smo jih najmanj za eno ploščo potisnili v ozadje, saj smo opazili, da smo se tako posamezniki, kot celoten band razvili do točke, kjer stare zadeve več niso zadovoljevale naših ambicij.

 

Kdo ustvarja glasbo in kdo besedila?

Naneslo je, da sem jaz glavni ustvarjalec glasbe in besedil. Najprej predstavim kitarske riffe in strukturo komadov ostalim, nato pa skupaj dodajamo in po potrebi dopolnjujemo zvočno podobo ter tako gradimo na določenih aranžmajih. Glasba, aranžmaji in besedila na Agnvs Deiu so bila v veliki meri ustvarjena s strani ustanoviteljskega trojčka.

 

Ali ste se že pogovarjali s katero od naših založb?

Ne, o slovenskih založbah sploh nismo razmišljali. Znotraj žanra, v katerem se nahajamo, sploh ni velike izbire. Že v začetku smo se odločili, da celotno zadevo izpeljemo po našem scenariju, se pravi, da za vse poskrbimo sami. V zadnjem času sicer iščemo dobrega založnika, a je vse bolj usmerjeno proti tujini.

 

Bi bili bolj uspešni, če bi živeli in ustvarjali v Novem mestu oziroma v Ljubljani?

Dvomim. S tega vidika se Novo mesto ne razlikuje veliko od Metlike, pa tudi Ljubljana nima kakšne posebne prednosti. Bi pa bilo verjetno precej drugače, če bi recimo živeli oziroma ustvarjali v kakšni izmed skandinavskih držav.  

 

Kdaj boste ploščo predstavili belokranjski publiki?

V sklopu mini promocijske turneje smo letos že imeli par koncertov. Za širšo belokranjsko publiko načrtujemo koncert v črnomaljskem MKK-ju, ki bo najverjetneje spomladi leta 2010.  To je na žalost tudi edini prostor, ki ga premore Bele krajina.

 

Vaši kratkoročni in dolgoročni načrti?

Pravkar se dogovarjamo za snemanje video spota za eno od skladb. Pripravljamo novo gradivo, nekaj pa smo se tudi pogovarjali o snemanju male EP plošče. Če bomo dobili ponudbo za kakšen dober koncert ali festival, se bomo vabilu odzvali.

 

RUDI VLAŠIČ

 

Belokranjec, november 2009, št. 11/XII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.