Četrtek, 22. Avgust 2019, 23:11

Metličani so slovesno obeležili dan žena

Sreda, 10. Marec 2010, 11:09

Osmi marec v Metliki

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto praznujemo 8. marca. Gre za dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Predlog in pobudo za praznik je dala nemška feministka Clara Zetkin, ki se je dolga leta borila za pravice in enakopravnost žensk.

 

Že leto po tem, ko je svoj predlog predstavila na Konferenci socialističnih žensk leta 1910, so ta dan, takrat sicer na 19. marec, praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Od leta 1917 pa vse do danes pa Mednarodni dan žena vsako leto praznujemo na 8. marec.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala in sicer iz filozofije na graški univerzi. Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja. Splošni vtis je, da praznik zadnja leta izgublja na svoji vrednosti, marsikdo se celo sprašuje o njegovi pravi vrednosti ter smislu. Zdi se namreč, da so ženske že dolgo nazaj dosegle enakovreden položaj v družbi.

Čeprav se verjetno marsikdo s to trditvijo ne bi strinjal je dejstvo, da imajo navkljub stereotipom o vlogah spolov ter s tem povezanim dolžnostim, ki so še danes zasidrani globoko v mentaliteto pripadnikov sodobne družbe, ženske pravno-formalno povsem enake pravice. Politična, ekonomska in socialna enakopravnost je, vsaj na papirju, torej dosežena.

Mednarodni dan žena so letos proslavili tudi v Metliki. Slovesnost ob stoti obletnici tega praznika je v Kulturnem domu pripravil odbor za mednarodni dan žena pri Združenju borcev za vrednote NOB. Na prireditvi je Metličane  pozdravila županja in poslanka v državnem zboru Renata Brunskole ter predsednik občinskega odbora ZB za vrednote NOB Anton Zupančič. Boja žensk za pravice in enakopravnost pa se je dotaknila osrednja govornica Štefka Kučan, ki jo je nabito polna dvorana sprejela z bučnim aplavzom.  V svojem govoru je poudarila, da so ženske na  političnem, ekonomskem in socialnem področju še vedno prezrte in premalo zastopane, stereotipi o predstavnicah nežnejšega spola pa so še danes zasidrani globoko v mentaliteto pripadnikov sodobne družbe. Kljub temu pa Kučanova ostaja optimistična, saj se vloga ženske v družbi iz leta v leto le spreminja na bolje. Navzoče je nagovoril tudi nekdanji predsednik države Milana Kučan ter ženskam zaželel vesel praznik.
Na prireditvi, ki jo je s svojimi pronicljivimi teksti povezovala Vesna Žist, so nastopili  recitatorji in glasbeniki iz osnovne in srednje šole Metlika.

Tekst in foto: Rudi Vlašič

 

Osmi marec v Metliki

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.