Nedelja, 16. Junij 2019, 06:16

Martinske jedi

Ponedeljek, 9. November 2009, 21:26

Martinske jedi

Pečena gos

Potrebujemo gos, sol, 2 jabolki ali kutini, malo maščobe od pečenke

Že očiščeno in oprano gosko nasolimo in po želji nadevamo z različnimi nadevi. Damo jo v pekač, jo polijemo z maščobo od pečenke in pečemo. Med pečenjem gosko večkrat obrnemo in jo polivamo z lastnim sokom. Še ne pečeni dodamo olupljeni jabolki, lahko pa tudi kutine, da ima goska lepšo aromo. Pečeno gosko ponudimo z dušenim rdečim zeljem, lahko pa zraven ponudimo tudi mlince, ki jih popečemo na maščobi, v kateri se je pekla goska.

 

 

Belokranjska povitica

Testo: ½ kg moke, ¼ litra mlačne vode, sol, žlica olja. Nadev: ½ kg skute, 2 jajci, 5 dkg masla, 2 dcl goste smetane

Sol raztopimo v vodi, nato zmesimo iz moke, vode in olja mehko testo in ga gnetemo tako dolgo, da se loči od rok in posode. Testo razdelimo na dva hlebčka, ju pokrijemo s pogreto skledo in damo počivat za najmanj pol ure.

 

Hlebčka nato na pomokanem prtu malo razvaljamo, polijemo z žlico olja in na tanko razvlečemo. Razvlečeno testo namažemo z nadevom in pokapljamo z raztopljenim maslom. Za nadev skuti primešamo jajci in smetano ter dobro zmešamo. Če je nadev redek, potresemo testo s pestjo drobtin. Zvijemo in spečemo. Pečemo približno 45 minut.

 

Recepta sta iz brošurice, ki so jo ob martinovanju leta 1996 izdale članice Društva kmečkih žena Črnomelj.

Dodajte komentar




Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.