Torek, 30. November 2021, 17:13

Legendarni ljudski godec Tonček Plut

Nedelja, 26. September 2010, 11:11

Tonček Plut

Na Mladici pri Semiču so odprli muzej, posvečen znamenitemu belokranjskemu muzikantu Tončku Plutu. Ljudski godec je konec prejšnjega stoletja še kot devetdesetletnik po Sloveniji in Evropi nastopal z igranjem na bršljanov list.

 

Muzej na Mladici, ki se nahaja v stari Plutovi hiši, sta uredila Tončkova sinova Slavo in Anton. Da je bil Tonček Plut, ki je živel v letih od 1908 do 2001, res legenda, kaže tudi podatek, da so se odprtja udeležili župan Semiča vseh sosednjih občin, poslanca državnega zbora Renata Brunskole in Franci Kek, Štefka in Milan Kučan, Zdenka in Miro Cerar, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Zdenko Rotar, dr. Dušan Plut, dr. Vašo Pišot ter še nekateri drugi predstavniki iz politike in gospodarstva.

 

V spominski hiši, v kateri so ohranjeni številni predmeti, stari tudi 200 let, so na ogled številne fotografije, plakete, časopisni članki in drugi dokumenti, ki prikazujejo življenje in delo belokranjskega godca, pevca in veseljaka Tončka Pluta. Ob odprtju so v sklopu polurnega programa predvajali tudi posnetek pesmi, ki jo je znameniti Belokranjec zapel leta 2001 le dobro uro pred svojo smrtjo. Mit o godcu na bršljanov list, ki je v 80. letih nastopil tudi na nekaterih velikih evropskih folk festivalih in leta 2000 tudi na Rock Otočcu, ostaja. Tonček je leta 1991 pri založbi Sraka izdal kaseto Nekaj vam povedal in njegova virtuoznost igranja na bršljanov list je postala znana po vsem svetu. Pred leti je njegov sin Anton o njem napisal knjigo z naslovom Ljudski godec izpod Semiške gore.

 

In kdo je bil pravzaprav Tonček Plut? Že od rojstva je bil navihan fant, glasba pa ga je spremljala vse življenje. Zgodbo o njegovi glasbeni poti bomo pričeli z letom 1956, ko je Martina Jakša obudila Semiško ohcet, Tonček pa je bil starešina. Plut je nato kmalu na pobudo vodilnih v Iskri, kjer so zaposlovali pretežno ženske, obudil tamburaški kvartet. Ob večeri je poučeval skupino deklet in končno je še s tremi sestavil kvartet. Igrali so narodnozabavne in partizanske pesmi in publika je bila navdušena. Skupina je razpadla, ko so se dekleta poročila, zato se je Tonček odločil, da v zasedbe ne bo več nikoli vabil ženskih glasbenic. Nato je z bratrancem Rudom Bukovcem igral v duetu in najraje pihal na bršljanov list. Po letu 1962 so se v Semiču znova lotili obuditi folkloro, Tonček pa je bil vodilni pevec in muzikant. Ko se je bližal 70. letom, so se nanj zgrnile zdravstvene težave. V Valdoltri so mu zamenjali oba kolka in spet se je dobro počutil.

 

V Plutovi družini imajo vsi radi glasbo. Tončkova sinova Slavo in Anton igrata harmoniko, talentirani pa so tudi njuni potomci. Družinski ansambel je nastopil v TV oddaji, Tone Fornezzi Tof jih je povabil v Moped šov, Mito Trefalt pa v Gošnikovo gostilno. O belokranjskem godcu je v 80. letih pričel pisati publicist in avtor številnih glasbenih oddaj, Novomeščan Drago Vovk. Kot avtor prispevkov o glasbenih dogajanjih se je lotil tudi spoznavanja slovenske ljudske glasbe. Na svojega očeta Tončka Pluta ga je opozoril sin Slavo. Pridružil se jima je še citrar Jože Zajec in pričeli so nastopati doma in v tujini. Kot pravi Vovk, je trio povsod doživel izjemen odziv, tako v menzi Študentskega naselja, v Radišah na Koroškem, kot tudi na Nizozemskem v Dordrechtu in na prestižnem festivalu v Rotterdamu. Tonček je kot član semiške folkore z Alojzem Željkom nastopil tudi na foklornem festivalu v Zakopanih na Poljskem. Semiški ljudski godec je povsod s seboj nosil bršljanovo perje in če mu ga je zmanjkalo, ga je narabutal za prvim vogalom.

 

Leta 1986 je njegovo zdravstveno stanje postalo tako resno, da so ga odpeljali v bolnico. Kmalu so ugotovili, da mu zaradi kapi ni več pomoči in ga pripeljali nazaj domov. Dva meseca ni ničesar zaznaval, odpovedale so mu vse vitalne funkcije. Nato pa se je nekega dne »prebudil« in ljudi okrog sebe začuden vprašal, kako dolgo je spal. Bolezen mu ni pustila nobenih posledic in znova je z veseljem pel in piskal.

 

V poznih 80. letih je bil Tonček še vedno zelo vitalen, povsod je prepeval in nastopal s svojim bršljanovim listom.  Zelo radi so ga imeli obiskovalci Rock Otočca, kjer je bil s svojim sinom Slavotom reden gost. Mladi so ga proglasili za najstarejšega rockerja. Organizator festivala Franci Kek pravi, da se mu ni nihče od svetovnih glasbenih zvezdnikov tako močno vtisnil v spomin, kot ravno legendarni Tonček. Keka so takrat preželi občutki spoštovanja, občudovanja, upal je, da bo vsako leto tako.

Ob njegovi 90- letnici so v Semiču pripravili dobrodelni koncert v korist novomeške bolnišnice za nabavo prepotrebnih medicinskih aparatur. Prireditev je uspela, Tonček pa je znova pokazal svoj neuničljiv talent. Leto pozneje je nastopil na slovesnosti ob razglasitvi Slovenca desetletja v Litiji, kjer je dobitniku Milanu Kučanu zapel zdravljico, nato pa še na odprtju nove očesne klinike v Ljubljani. Leta 1991 je nastopil tudi kot gost Vinske vigredi in Rock Otočca ter prejel plaketo Častni godec 2001. Decembra ga je stisnilo v prsih in odpeljali so ga v bolnišnico. Pred smrtjo je vzel še enkrat v roko kupico rujnega in zapel. Na zadnjo pot sta ga pospremila muzikanta, ki sta mu v slovo zaigrala njegovo najljubšo pesem Snežni valček. Tako se je od vseh tistih, ki so ga imeli radi, za vedno poslovil ljudski godec in pevec izpod semiške gore Tonček Plut.

 

Rudi Vlašič 

BELOKRANJEC, september 2010, št. 9/XIII 

Dodajte komentar
Komentarji

F, 26.02.2011, 06:55
lyn lyn [url=http://www.lyn.com]lyn[/url]

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.