Četrtek, 2. December 2021, 08:37

Lan cveti že 20 let

Ponedeljek, 26. Julij 2010, 09:43

Lan

Metliška vokalna skupina Lan deluje že polni dve desetletji. Ob koncu leta 1989 se je med nekaterimi članicami MFS Ivan Navratil porodila želja, da bi poleg plesa in igranja tudi prepevale v kakšnem zboru. Mateja Jakša, takrat še študentka mariborske Pedagoške fakultete, smer glasbena pedagogika, je bila takoj pripravljena sprejeti delo pevovodkinje. Tako je začel delovati prvi dekliški pevski zbor v Metliki. V letih delovanja je prišlo do sprememb v zasedbi, zbor je postajal vse bolj ženski, leta 1999 pa so pevke ustanovile samostojno kulturno društvo z imenom Vokalna skupina Lan.

 

Ob pomembnem jubileju skupine smo se pogovarjali s predsednico društva Barico Flajnik Koželj, ki je v uvodu povedala: "Predsednica Lana sem že od vsega začetka delovanja. Ko enkrat zagrabiš za neko delo, se ga potem težko rešiš. Moja naloga je, da vodim upravni odbor društva oziroma da usklajujem delo vseh članic in umetniške vodje, koordiniram delovanje društva, urejam prijave na različne razpise, tekmovanja, srečanja, navezujem stike z javnostjo, organiziram različna srečanja, projekte, usklajujem izvajanje nalog, ki jih prevzamejo posamezne članice. Skratka, dela je veliko. Imam pa to srečo, da so naše punce pridne, da imajo vedno veliko dobrih idej in pobud in da zato vsak cilj dosežemo z dobrim medsebojnim sodelovanjem. "

 

V dvajsetih letih se je v zboru zamenjalo veliko članic. To je tudi ena izmed značilnosti večine dekliških oz. ženskih zasedb, ki se pogosto menjavajo zaradi tipično ženskih obveznosti, kot so poroke, porodniški dopusti in podobno. Od prve zasedbe so v skupini ostale Mateja Jakša Jurković, Petra Dokl, Natalija Orlič, Janja Jakša in Barica Flajnik Koželj. Trenutno pa skupina šteje 24 članic, v njej pojejo Petra Dokl, Natalija Orlič, Mateja Nemanič Kostelec, Marjeta Črnič, Tina Matekovič, Barica Flajnik Koželj, Janja Jakša, Katarina Rus, Marta Štrucelj, Nina Aupič, Maja Kunič, Mateja Jakša Jurkovič, Vlasta Lah, Martina Štukelj, Judite Ilenič, Sabina Lukežič, Tadeja Jankulov, Iris Filipovič, Katja Stariha, Nastazija Schweger, Marina Mravinec, Maja Stariha, Ana Pezdirc in Duška Matkovič. Lan že od vsega začetka vodi Mateja Jakša Jurkovič, diplomirana profesorica glasbe in muzikologinja. Je izredno vestna, profesionalna zborovodkinja, z izrednim občutkom za glasbeno interpretacijo. Je skromna, tiha, a vztrajna. Pevke jo imajo rade, spoštujejo njeno pripravljenost, da vsak teden prihaja iz Ljubljane in dela z nami. Veliko pozornosti posveča skrbi za nove pevke.  

 

In kje dekleta vadijo? Barica pravi: "Vadimo v prostorih stavbe na Pungartu, ki nam jih brezplačno odstopa Občina Metlika. Vaje imamo ob sobotah po dve uri, po potrebi tudi tri ure. Ker pa je to veliko premalo za doseganje odličnih rezultatov, pripravimo enkrat do dvakrat letno tridnevne priprave zbora. To pomeni, da odidemo iz Metlike in tri dni samo vadimo."

 

Skladbe, ki jih izvajajo, izbira predvsem Mateja. Najde jih v različnih literaturah, na zborovskih seminarjih in tekmovanjih, preko spleta. Nekaj literature pridobijo tudi z izmenjavo med zbori in seveda z nakupi v založbah s tovrstno literaturo. Ker so pevke zelo različne po starosti in karakterju, izbira Mateja različne skladbe, da ugodi njihovim potrebam.  Repertoar, ki ga izvajajo, je raznolik in zahteven. Poleg belokranjskih izvirnih ljudskih pesmi pojejo tudi druge slovenske ljudske in umetne pesmi ter glasbo različnih umetnostnih obdobij – od srednjeveškega korala do renesančne polifonije, črnske duhovne pesmi in skladbe 20. stoletja. Izvajajo pa tudi zabavni program.

 

Lan na Vinski vigredi

Foto 1: Vokalna skupina Lan že vrsto let nastopa na prireditvi Vinska vigred v Metliki.

 

Zagotovo obstajajo tudi največje prelomnice v delovanju skupine. Predsednica društva pravi: "Naša prva prelomnica je bila zagotovo preoblikovanje v samostojno kulturno društvo leta 1999. Takrat so nas nekateri že obsodili na propad, a mislim da so se pošteno zmotili. Leta 2002 smo izdale  prvo zgoščenko z naslovom Spazila sem Janka, štiri leta pozneje pa smo pripravile samostojni koncert v Cankarjevem domu v sodelovanju s KUD Dobreč. Vokalna skupina Lan je doslej že prejela dve srebrni priznanji z regijskih tekmovanj PZ Dolenjske, Bele krajine in Posavje ter dve nagradi na regijskih tematskih koncertih Sozvočenja. Vesele smo, da nam je uspelo ustanoviti sekcijo, oziroma otroški pevski zbor z imenom Vokalna skupina Mladi lan."

 

Dekletom najbolj ležijo izvirne belokranjske ljudske pesmi ter pesmi, v katerih so zaživele značilnosti tradicionalnih pesmi v umetnem glasbenem jeziku. Oboje pojejo z ljubeznijo in spoštovanjem do tradicije. Te pesmi imajo za svoje in lepo zvenijo takrat, ko jih pojejo zmerno glasno, ubrano in brez posebne interpretacije vsebine. Našle so se tudi v slovenskih ljudskih pesmih v priredbah slovenskih skladateljev. Mnogi pravijo, da ravno v teh zazveni tisti pravi Lan. Za svojo dušo pa rade zapojejo tudi zabavni žanr, seveda ob inštrumentalni spremljavi kakega dobrega glasbenika ali glasbene zasedbe.

 

In kakšna publika najraje posluša petje Lanovk? Flajnikova pravi: "Naše občinstvo sestavljajo  različni poslušalci. Mislim, da najbolj pritegnemo nekoliko starejše, ki še poznajo in cenijo slovenske pesmi, pa ljubitelje ljudske  ter etno glasbe, seveda pa so naši najštevilčnejši in najbolj zvesti poslušalci Metličani. Ker je v zboru tudi veliko srednješolk, pritegnejo te tudi mlajšo publiko. Upam, da jih samo ne gledajo!? "

 

Lanovke vedno najdejo dobre sodelavce, ki imajo posluh za njihove želje in so kvalitetni glasbeniki. Tako so in še vedno rade sodelujemo s tamburaškim orkestrom KUD Dobreč in Tonetom Grahkom, pa s tamburaši MFS Ivan Navratil in oktetom Vitis. Nepogrešljiva je instrumentalna spremljava harmonikarja Marjana Končarja, pianista Andreja Kuniča in kitarista Petra Jakše, ki je za njih napisal tudi nekaj priredb. Pele so tudi že z Mestno godbo Metlika, pa s Kataleno, Nušo Derenda in Markom Pezdircem, prijateljstvo pa so navezale z orgličarjem Otom Nemaničem.

 

Barico smo povprašali tudi o občutkih, ki so jih pevke doživljale 3. julija 2010 na koncertu ob 20. obletnici delovanja na metliškem gradu. Takole pravi: " Ko smo razmišljale o scenariju za koncert ob 20-letnici, smo imele v mislih nekaj veselega, lahkotnega. Navsezadnje gre za rojstni dan, ki ga vsak praznuje rad s svojimi najboljšimi prijatelji. In to nam je tudi uspelo. Povabile smo glasbene prijatelje, tudi naši ljubi poslušalci so se nam pridružili v velikem številu. Izvajale smo repertoar, ki ga imamo rade in ki je zaznamoval naše 20-letno delovanje. Nič novega, bi rekli, a nam najdražje. Praznovali smo skupaj in bilo nam je lepo."

 

Vokalno skupino Lan v letošnjem letu čaka gostovanje na Ohridu, kamor se odpravljajo z oktetom Vitis. V načrtu imajo še koncert v Črnomlju in praznično-novoletni koncert v Metliki. Predvsem pa bi rade zbrale pogum in se udeležile državnega zborovskega tekmovanja v Mariboru. Zbrale so dovolj gradiva za drugo zgoščenko,  ki bi jo rade posnele in izdale prihodnje leto. Najbolj vesele pa so, da je zaživel Mladi lan, ki združuje osnovnošolske pevke.

 

Rudi Vlašič

BELOKRANJEC, julij 2010, št. 7/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.