Četrtek, 2. December 2021, 07:45

Krožišče Pri starem pildu

Torek, 19. Januar 2010, 20:18

Budno oko, december 09

Čeprav smo se po metliškem krožišču Pri starem pildu vozili že prej, pa je bil uradno odprt za promet 24. novembra 2008. Z izgradnjo krožišča je bila zagotovljena boljša pretočnost prometa in večja varnost na glavni cesti. Do tu vse lepo in prav.

 

Potem pa se je pričelo. Prve okrasitve rondoja so se začele že preteklo zimo. Na sredi travnate površine se je nenadoma pojavila kamnita gmota, za katero še danes nihče ne ve, kaj za vraga naj bi predstavljala. Baje, da so jo snovalci olepšave krožišča postavili le zato, ker naj bi kamen izklesala mati narava. Nato so na gredico rondoja zasadili še zimzelene grmičke in z njimi izpisali ime METLIKA. Pa čeprav le 50 metrov pred rondojem stoji prometni znak, ki nas opozarja, v katero mesto smo se pripeljali.

 

Sledili so protesti nekaterih likovnikov strokovnjakov in padale so obljube, da bo za nov simbol, ki bo umeščen na travnato površino rondoja, poskrbelo podjetje Kolpa. Seveda iz tega ni bilo nič. Tisti, ki so že videli sveta, so po vzoru na rondoje, ki stojijo na vpadnicah po drugih slovenskih mestih, predlagali, da bi metliško krožišče moral krasiti nek simbol, ki predstavlja domači kraj. To bi bila lahko skulptura krokarja, ki ga najdemo v metliškem grbu, stara gasilska brizgalna, lahko bi bila breza, vinska trta ali pa stara stiskalnica grozdja. Skratka, ni hudič, da ne bi mogli v bogati zgodovini mesta najti nekaj, kar bi postavili na krožišče.

 

Pa se ni nič premaknilo. Tik pred prvimi letošnjimi snežinkami so "umetniki" brez koncepta, ki se očitno ne zmenijo za kritike in predloge, nadaljevali z olepšavo krožišča. Nekomu je moral biti prekleto dolgčas, da je že prej omenjene grmičke, ki tvorijo besedo METLIKA, zdaj še temeljito obzidal z okroglimi kamni, ki so se prej po vsej verjetnosti stoletja namakali v Kolpi.

 

Rondo na vpadnici v mesto predstavlja neke vrste ogledalo kraja. V Novem mestu je za eno od krožišč poskrbela tovarna zdravil Krka, ki drži na nogah dolenjsko gospodarstvo. Izdelati in postaviti je dala futuristični kozmični lik, znotraj katerega se odpira tableta. Vprašajmo pa se, kaj se plete v glavi  radovednega turista, ko se čez Gorjance prvič v življenju pripelje v metliško krožišče. Bogve, na kakšen način človek razvozla simbole, na katere naleti. Uh, to je uganka, ki mi še dolgo ne bo dala spati.

 

Rudi Vlašič

 

Belokranjec, december 2009, št. XII/12

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.