Četrtek, 2. December 2021, 08:37

Krokarije Tonija Gašperiča: Politični odstreli

Ponedeljek, 9. November 2009, 00:05

toni

V ušesih preprostega človeka zveni beseda politika kot nekaj slabega. Beseda politik tudi. Kdo je boter takšnemu zvenenju v glavah preprostih ljudi, ne bo treba preveč dolgo ugotavljati. Odgovor je kratek in jedrnat: krivi so politiki. Tako kot so pri nas za marsikatero prometno nesrečo s smrtnim izidom krivi naliti šoferji, so politiki krivi, da ljudstvo enači politiko z žensko, ki se ukvarja z najstarejšo obrtjo na svetu. Se pravi s prostitucijo. Nič kolikokrat ste že verjetno slišali, da je politika kurba. Kot pri kartah Marta. »Karta je Marta, Marta je kurba," kvantajo zakajeni kvartopirci.

 

Toda zakaj imajo celo politiki politiko za nekaj slabega? Kadar hočejo namreč povedati, da so po nedolžnem obtoženi kakšne nečednosti, se zatečejo v politiko. Čebljajo in žvrgolijo, da so žrtve političnih igric. Da so ovčice, bele in nedolžne, a da jih skuša  nekdo  politično onesposobiti. Da jim nekdo nastavlja politične pasje bombice, nič krivim in poštenim. Pri velikem številu državljanov to pali, kajti politični procesi v preteklosti niso prinesli nič dobrega. Poštena sojenja so sojenja, ki se ne ozirajo niti na politično niti na versko pripadnost, ne zanimajo jih ne barva kože ne socialni status obtoženca, kaj šele, da bi igrale kakršno koli vlogo bele, rdeče ali modre kuverte.

 

Na politično zmontirane procese se po nenapisanem pravilu izgovarjajo politiki, denarni mogotci, vplivni menedžerji, ne poznam pa enega samcatega primera, da bi bil med njimi kak Rom. Ko policisti zalotijo Roma z bakrenimi žlebovi v rokah, z razrezanim bakrenim kipom neznanega junaka v prtljažniku avtomobila ali s srno, pihnjeno na črno, je jasno kot beli dan, da ne gre za politično nastavljeno zanko, pač pa za tatvino. In Rom se hitro znajde na sodišču, prav tako hitro pa tudi na hladnem. Kadar kriminalisti pri hišni preiskavi katerega od slovenskih mogotcev najdejo dokaze za utajitev nekaj sto tisoč evrov davka, se ne zgodi skoraj nič. O, pač. Pričnejo se dolgovezne razprave o tem, kdo je spoštovanemu gospodu podtaknil dokaze, kdo bi ga rad politično sesul in ko ugasnejo televizijske kamere in ko prenehajo bliskati bliskavice novinarskih fotografskih aparatov, Kolpa, Krka, Sava, Drava in reka Reka tečejo dalje. Do naslednje strehe brez strelovoda, do nasled-nje velike utaje, kraje ali prevare z izmikan-jem, da ne gre za nič drugega kot za politično diskvalifikacijo. Za politični rdeči karton.

 

Kralj Matjaž pa spi spanje pravičnega tam nekje pod Peco. Sodobni pravljičarji trdijo, da se bo zbudil, ko bodo v raju pod Alpami zavladali red in disciplina, pravica in resnica.

 

TONI GAŠPERIČ

 

BELOKRANJEC, julij 2009, XII/7

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.