Torek, 30. November 2021, 16:54

Krokarije: Srečna

Torek, 30. November 2010, 14:19

Kolpa

Vsaj enkrat mesečno prejme moja žena razkošno ovojnico, na kateri s srebrnimi ali zlatimi črkami piše, da jo je treba odpreti takoj, sicer ne bo dobila nagrade, ki je rezervirana prav in samo za njo - gospo Gašperič. In gre za bajne nagrade. Za avto mercedes, za deset ali dvajset tisoč evrov, za štirinajstdnevno brezplačno  sanjsko križarjenje po Sredozemlju. Da bi to osvojila, ji ni treba narediti nič drugega kot z naročilom nekaj izdelkov vrniti izpolnjene obrazce ter čakati. In dočakati. Saj veste: kdor čaka, dočaka. Toda moja žena samo čaka, a nikoli ne dočaka. Ne mercedesa, ne evrov, ne  pravljičnega križarjenja po svetovnih morjih. Ni pač rojena pod srečno zvezdo. Edini bingo, ki  jo je  v življenju doletel, sem jaz, pa še v tem primeru jo prijateljice prepričujejo, da gre bolj za bimbota kot za binga …

 

Mojo edino so hoteli obogateti tudi na ta način, da so jo zvabili v piramidne, verižne in ne vem katere igre in igrice še. Pošiljala je denar prvemu na seznamu, odkupovala je opuščene bančne račune, posojala je denar za obljubljene visoke obresti in ostala z dolgim nosom. Kot Cyrano de Bragerac. Je  že tako, da tistemu, ki mu je usojeno, da ga bodo nategnili, same odpadejo hlače.

 

Nasedla je tudi na bogat zaslužek z delom na domu. Izdelala je več kot tisoč majhnih svitkov, ki naj bi jih prodajali kot spominek.  Ko bi morala dobiti zanje plačilo, je prejela pisemce, v katerem so ji pojasnili, da njen izdelek ne zadošča pričakovanim standardom naročnika. Ostala je brez robe in brez denarja, povrhu vsega pa jo je pričel preganjati še občutek, da se počasi, toda vztrajno spreminja v osla. Potrditev za to je dobila še na zavarovalnici, kamor je šla prijavit škodo, ki jo je napravilo neurje na oknih najinega stanovanja, pa so ji prijazno pojasnili, da zavarovanje, ki sva ga sklenila, zajema prav vse, razen oken.

 

Najhuje pa je to, da svoji boljši polovici ne morem pa ne morem dopovedati, da je nima na tem ljubem svetu nihče tako rad, da bi ji podaril karkoli. Vsi, ki ji obljubljajo nebesa tam, kjer je pekel, imajo pred očmi le svoje koristi. Edina svetla izjema v tem izkoriščevalsko egoističnem svetu sem jaz, toda tega ne bo dojela nikoli, kajti ljudje, kaj šele ženske, smo pač takšni, da iščemo zaklade po svetu, ne vidimo pa tistih, ki jih imamo pred nosom.

 

Toni Gašperič

BELOKRANJEC, november 2010, št. 11/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.