Torek, 13. April 2021, 15:02

Kje so, kaj delajo: Valentina Štrucelj

Petek, 30. Julij 2010, 09:35

Valentina Štrucelj

Valentina Štrucelj je stara 26 let, njena največja strast pa je glasba, ki jo izvablja iz svojega klarineta. Odraščala je v Gribljah, trenutno pa živi v Bernu v Švici, kjer končuje podiplomski študij glasbene pedagogike. Zase pravi, da je velik optimist, ki nikoli ne obupa in da je poleg glasbe najlepši zvok glasen smeh.

 

 

Se je ljubezen do glasbe v tebi rodila že zgodaj?

Ljubezen do glasbe sem res začutila že kot otrok. Spomnim se, da sem za 5. rojstni dan dobila majhno klaviaturo, ki je kmalu postala moja najljubša igrača. Poleg tega, da sem zanimanje za glasbo vsem okrog sebe pokazala že zgodaj pa me je z glasbenim talentom obdarila tudi narava. Ta pa sam od sebe na žalost ne napreduje ravno veliko. Stari rek pravi, da vaja dela mojstra, kar tudi dobesedno drži. Do kvalitete na glasbenem področju vodi dolga pot.

 

Si bila v dilemi, ko se je bilo v glasbeni šoli treba odločiti, kateri instrument boš igrala?

Pravzaprav so se namesto mene odločile okoliščine. Prva želja po učenju instrumenta je bila kot pri večini otrok klavir. Ko pa sem prvič slišala glasbo simfoničnega orkestra in v njem oboo sem bila prevzeta od zvoka tega instrumenta. Ker pa v glasbeni šoli v Črnomlju ni bilo učitelja oboe, se je tedanji ravnatelj šole kar sam odločil, da bom igrala klarinet. Na začetku nisem imela pravega zanimanja in volje do igranja klarineta, po dveh letih igranja pa je oboje prišlo kar samo od sebe. Nikoli pozneje nisem obžalovala, da nisem pričela z igranjem oboe. Prav nasprotno, ljubezen do igranja klarineta in želja po učenju novega še vedno neomajno naraščata.

Kam si hodila v srednjo šolo in zakaj si se odločila za študij v tujini?
Srednjo šolo sem obiskovala v Ljubljani, in sicer Glasbeno gimnazijo. Po uspešno končani maturi sem za študij glasbe v avstrijskem Gradecu odločila zato, ker sem tam videla največ možnosti za razvoj na glasbenem področju. Privlačila me je tudi želja po novem in neznanem, želja po spoznavanju novih kultur in po drugačnem načinu življenja. Seveda so se pojavljale finančne težave. Doma nismo ravno bogataši, ampak sva z mamo nekako zmogle. Finančne težave se pojavljajo še vedno, ampak z močno voljo, nenehnim iskanjem in zanimanjem za delo ter s kančkom sreče, se vedno dobro izteče.

 

Po diplomi na glasbeni akademiji v Gradecu v Avstriji si odšla v Švico na podiplomski študij. Zakaj ravno tja?

Tja sem odšla po tehtnem razmisleku in mnogih pogovorih s profesorjem klarineta na Visoki šoli umetnosti v Bernu. Ta profesor me vedno znova navdušuje kot glasbenik in tudi kot osebnost, zato sem se odločila upoštevati njegove nasvete in ni mi žal.

 

Na študijskem področju si zelo aktivna. Kaj nameravaš po podiplomskem študiju glasbene pedagogike?
Naslednji semester pričenjam s podiplomskim študijem bas-klarineta. Poleg tega redno koncertiram v različnih zasedbah. V orkestru, komorni zasedbi pa tudi kot solist. V različnih zasedbah izvajamo glasbo različnih žanrov . Od baroka, klasike pa vse do klezmerja, tanga ali pa sodobne glasbe. Zraven tega pa še redno poučujem v glasbeni šoli Stetten-Künten v Bernu. 

Kaj ti nudi tujina za razliko od Slovenije?
Poleg dela v moji stroki, ki je po mojem mnenju bolj pestro kot doma, sem v tujini našla tudi svoje osebno zadovoljstvo. Najbolj zanimivo, tako v osebnem kot tudi v poslovnem življenju pa je nenehno srečevanje z ljudmi iz raznoraznih krajev in dežel ter spoznavanje njihovih kultur in navad.

Kakšno je pravzaprav življenje glasbenika tvojega kova?
Nadvse zanimivo in nikoli dolgočasno. Poleg rednega vadenja in učenja novih načinov igranja instrumenta, mora biti glasbenik "vedno na preži" za novim delom oziroma za novim projektom ter spoznavati ljudi s podobnimi (še bolje enakimi) idejami. Da bi se lastna ideja sprevrgla v realni projekt, je potrebno izredno veliko dela in truda. Ne samo glasbenega, tu je tudi organizacija pa urejanje različnih dokumentov, iskanje lokala za igranje ...

Kje bi rada bila čez 5 let?

Po naravi sem človek, ki živi in uživa življenje iz dneva v dan. Seveda si vedno znova postavljam cilje, ki so v oddaljeni prihodnosti, vendar pa kljub temu v tem trenutku ne morem povedati, kje se vidim čez pet. Raje se prepustim presenečenjem v življenju, ki jih na srečo nikoli ne zmanjka ter dam priložnost novim možnostim in izkušnjam. 

Kdaj najbolj pogrešaš svoj dom?

Najbolj takrat, ko doživim kakšen uspeh, ki bi ga rada delila z družino v živo in ne samo preko telefona. Takrat si ponavadi zaželim maminega objema, njenega nasmeha in vzpodbudnih besed.

 

Kdaj ti bomo lahko prisluhnili v Beli krajini?

Zelo se veselim koncerta v sklopu prireditev "Pridi zvečer na grad", ki se bo zgodil v soboto, 14. avgusta v Metliki. Koncert bova izvedli s prijateljico, flavtistko Agnes, ki prihaja iz Madžarske. Vsi, ki radi prisluhnete klasični in sodobni glasbi, oziroma imate radi klarinet in flavto, ste vljudno vabljeni.

 

Katarina Papič

Belokranjec, julij 2010, št. 7/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.