Torek, 13. April 2021, 14:57

Kje so, kaj delajo: Tamara Milovanovič

Ponedeljek, 9. November 2009, 11:40

maja tamara

Tamara Milovanovič iz Metlike je diplomirana politologinja za mednarodne odnose. Do pred kratkim je bila zaposlena na enem od inštitutov za tržne in mnenjske raziskave v Ljubljani. Trenutno je na poti v Indonezijo na otok Gili Trawangan, kjer bosta s fantom poskušala najti svoj prostor pod soncem.

 

Kaj te nese v Indonezijo?

Moja mala skrita želja – da živim v toplih krajih, na otoku, da delam ter živim z znanjem in izkušnjam, ki sem jih pridobila v zahodnem svetu ter da delim to z lokalnim prebivalstvom. Če ne bi izkoristila te priložnosti, iz strahu da zapuščam navidezno »varen svet« materialnega, bi si to verjetno očitala vse življenje. Stremim po kvaliteti in ne kvantiteti življenja.

 

S kakšnim občutkom zapuščaš Slovenijo?

Posebnih občutkov, ker zapuščam Ljubljano in Metliko, nimam. Zagotovo pa bom pogrešala najbližje, družino in prijatelje. Nisem obremenjena s tem, kaj in kako bo, ker sem prepričana, da nama bo s fantom uspelo.

 

Kaj bosta s fantom sicer počela v Indoneziji?

Nicolas bo opravljal delo inštruktorja za potapljanje. Moja prioriteta pa bo, da se vključim v okolje-varstvene projekte, ki so usmerjeni v trajnostni razvoj otoka, kot je npr. ohranjanje koralnih grebenov in sodelovanje z lokalnim prebivalstvom v smislu prenosa tukaj pridobljenega znanja in izkušenj.

 

Pričakuješ velik kulturni šok?

Ne. Na tem otoku sem bila že lani in moram povedati, da je bil večji šok ob vrnitvi v Slovenijo. Ljudje so odprti, neobremenjeni in nasmejanih obrazov. Zame razlika oziroma drugačnost ne pomeni strahu.

 

Vrniva se nazaj v Slovenijo. Kaj si počela na Inštitutu za tržne raziskave?

Delala sem kot vodja projekta, kjer sem bila zadolžena za trženje in servisiranje naročnikov. Delavno mesto zapuščam z zelo dobrim občutkom, saj sem, preden sem dala odpoved, pridobila pomembnega naročnika oziroma stranko.

 

Zakaj misliš, da se mladi tako množično odločajo za življenje zunaj Bele krajine?

Že 12 let prihajam v Metliko le za vikende in opažam, da je podoba mesta vsako leto bolj žalostna, včasih se mi zdi kot mesto duhov. Glavne razloge za to, da mladi odhajajo, pa vidim predvsem v napačnem gospodarskem pristopu, v ozkomiselnosti in parcialnih interesih ljudi na oblasti.

 

MAJA PAPIČ

 

BELOKRANJEC, september 2009, XII/9

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.