Četrtek, 2. December 2021, 07:08

Kje so, kaj delajo: Petra Drganc

Ponedeljek, 9. November 2009, 10:38

maja avgust rezana

Petra Drganc iz Radovičev pri Metliki je po poklicu zdravstveni tehnik, zaposlena na UKC Ljubljana kot medicinska sestra. 

 

Kaj obsega tvoje delo kot zdravstveni tehnik na UKC Ljubljana? 

Zaposlena sem na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja v intenzivni terapiji. Delam s pacienti po operaciji srca, kar pomeni, da jih oskrbujem z intravenozno terapijo in z vsemi drugimi terapijami, ki jih potrebujejo. Sicer pa je poudarek mojega dela na zdravstveni negi, v katero je vključeno umivanje, oblačenje, britje, ustna nega, pogovor s pacientom ipd.

 

Praksa je taka, da medicinske sestre s končano srednjo šolo opravljajo tudi dela višjih medicinskih sester. Kako je s tem na UKC Ljubljana in ali ti sama opravljaš dela, ki naj bi jih opravljale diplomirane medicinske sestre?

V intenzivnih terapijah zdravstveni tehniki opravljamo dela višjih medicinskih sester, ker le-teh primanjkuje. Zato je vodstvo UKC Ljubljana podalo predlog, da zdravstveni tehniki opravimo študij, ki nas bo usposobil za opravljanje dela višjih medicinskih sester, saj hočejo imeti diplomirane ljudi. Trenutno višje medicinske sester ne opravljajo dela ob pacientih, temveč so navadno vodje delavnih skupin.

 

Katera je tvoja najslabša izkušnja s pacienti?

So slabe in dobre izkušnje. Vsekakor ni prijetno, ko nek pacient, ki ga oskrbuješ, umre. Sicer pa ni veliko slabih izkušenj, je pa dober občutek, ko veš, da s svojim delom nekomu polepšaš dan s tem, ko mu pomagaš pri ohranjanju njegovega zdravstvenega stanja.

 

Vemo, da je delo zdravstvenega tehnika oz. medicinske sestre zelo občutljivo in odgovorno. Kaj predstavlja za vas največjo nevarnost?

Previden moraš biti, da ne pride do dodatnih komplikacij tako pri pacientu kot medicinski sestri. Pri nas je namreč največji poudarek na umivanju in razkuževanju rok, da se okužbe ne prenašajo iz enega pacienta na drugega. Določeni pacienti, ki imajo bolnišnične okužbe, kot so MRSA in VRE, so sicer izolirani, občasno pa so zaradi prostorske stiske skupaj z drugimi in zato je zelo pomembna zaščitna obleka ter razkuževanje in umivanje rok.

 

Oktobra boš pričela študirati na Visoki šoli za zdravstvo. Katera dodatna znanja boš osvojila glede nato, da že zdaj opravljaš dela višje medicinske sestre?

Na UKC Ljubljana so nas vzpodbudili k študiju zato, da bo intenzivna terapija imela ob pacientih diplomirane sestre, saj gre za zelo zahtevno delo, sicer pa je bila moja želja vpisati se na visokošolski strokovni študij iz zdravstvene nege že pred tem. Višje medicinske sestre opravljajo dela, kot so rokovanje z respiratorjem, zabadanje kanalov, pobiranje krvnih preiskav ipd. Ko bom diplomirala, bo moje delo še vedno usmerjeno na nego pacientov po operaciji, pristojna pa bom tudi za opravljanje nekaterih dodatnih del, ki sem jih omenila zgoraj.

 

Dolgoročno nameravaš ostati v Ljubljani ali se vrniti nazaj v rodni kraj?

Vrnila bi se v Belo krajino, ampak je tu službo skoraj nemogoče dobiti. Zato sem tako kot večina mladih praktično prisiljena ostati v Ljubljani.

 

Kje si »polniš baterije« po napornih delavnikih glede na to, da tvoje delo poteka v treh izmenah?

Trenutno sem na tritedenskem dopustu, ki sem ga izkoristila za počitek na morju, obisk kulturnih dogodkov, druženje s prijatelji, obisk domačih krajev ipd. Sicer pa se sproščam ob branju knjig, vodeni vadbi v športnem centru, izletih na Bled ipd.

 

MAJA PAPIČ

 

BELOKRANJEC, avgust 2009, XII/8

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.