Torek, 30. November 2021, 17:07

Kje so, kaj delajo: KATARINA GUŠTIN

Sreda, 2. Junij 2010, 20:33

guštin

Katarina Guštin iz Metlike se je po končani Srednji zdravstveni šoli zaposlila v Splošni bolnišnici Novo mesto. V zadnjih dveh letih se ljubiteljsko ukvarja s turističnim vodenjem organiziranih skupin po Beli krajini.

 

Kaj obsegajo tvoje naloge v okviru dela kot srednja medicinska sestra?

Moj delavnik se začne s predajo dokumentov o zdravstvenem stanju pacientov, kar zavzema negovalno diagnozo, pretekle bolezni, opis trenutnega stanja, vzrok prihoda v bolnišnico, vrsta terapije (intravenozno ali peroralno), opis pacientovega stanja v preteklih 24 - ih urah, kajti ravno srednje medicinske sestre smo ob pacientu dan in noč in ga najbolje poznamo. Zaradi teh nalog smo, poleg diplomirane medicinske sestre, zdravnikova desna roka. Skrbimo tudi za varstveno, socialno, vzgojno-izobraževalno delo, njegovo higieno, mu nudimo pomoč pri osnovnih življenjskih potrebah. Ker na našem oddelku delamo tudi diagnostične preiskave, skrbimo, da pacienta pravilno in strokovno pripravimo. Marsikatero življenje rešimo tudi z asistenco pri urgentni gastroskopiji, za katero smo srednje medicinske sestre na gastroenterološkem oddelku  osvojile naziv srednje medicinske sestre s specialnimi znanji.  

 

Kako osebno doživljaš delo z bolnimi ljudmi?

Mislim, da je poleg strokovnega znanja v tem poklicu potrebno imeti tudi veliko srce, polno sočutja, razumevanja ter toplih besed. Za večino ljudi je sprejem v bolnišnico stresno doživetje, zato jim rada pristopim s prijateljskim odnosom, s katerim si pridobim njihovo zaupanje. Rada jih nasmejim, potolažim s toplo besedo in jim vsakodnevno vlivam upanje. 

 

Kako to, da si se začela ukvarjati z turističnim vodenjem?

Že od nekdaj gojim ljubezen do svojega rojstnega kraja in dobrosrčnih ljudi, ki živijo tukaj. Sem pa ponosna na belokranjske korenine, zelo sem bila navezana na stare starše, ki so veliko dali na belokranjsko kulturo in bogato dediščino in se tudi udejstvovali v različnih društvih. Kot otrok sem ob branju Pisanic velikokrat poslušala razno razne legende o belih brezah, o starih dobrih časih, Vinici, rojstnem kraju Otona Župančiča in moje babice, pred spanjem pa poslušala belokranjsko glasbo ali pa se učila vesti lan. Vsa ta znanja in ljubezen sem hotela deliti tudi z drugimi, kar je bil glavni razlog pri odločitvi za delo turističnega vodiča.

 

Kako izgleda tipično vodenje po Metliki in od kod vse prihajajo turisti?

Z vodenimi skupinami, ki mi jih omogoči TIC Metlika in ki največkrat prihajajo iz drugih delov Slovenije, si navadno ogledamo staro mestno jedro Metlike, obiščemo Belokranjski in gasilski muzej ter ostale metliške znamenitosti, nadaljujemo v Vinski kleti Metlika, občudujemo Tri Fare ... pot nas odpelje v prelepe metliške vinorodne griče, kjer smo priča pregovornemu belokranjskemu gostoljubju ob dobri kapljici odličnih vinarjev in uživamo v kulinaričnih dobrotah kmečkih turizmov. Dan zapolnimo s smehom, veseljem in sproščenostjo. Gostila in vodila sem tudi posamezne goste iz Litve, Avstralije, Nemčije, Anglije. Tako domači in tuji gosti so bili navdušeni nad lepoto naše Bele krajine, ki se je domačini vse premalo zavedamo.

 

Kako preživljaš prosti čas, če ti ga poleg zaposlitve in turističnega vodenja sploh kaj ostane?

Prav zaradi tega, ker moja služba zahteva celega človeka, se v prostem času največkrat posvetim sebi in svojim najbližjim. Uživam ob prostih večerih v družbi mojih najbližjih, ob dobri glasbi ... najraje pa jih presenetim z doma pripravljenimi dobrotami. Če mi čas dopušča, z veseljem preberem dobro knjigo, velikokrat se podam na kakšno potovanje, še večkrat pa na daljši sprehod v neokrnjeno naravo. Tudi turistično vodenje je zame ena izmed oblik sproščanja, predvsem zaradi prijetnega in zanimivega druženja z ljudmi.

 

Maja Papič

 

Belokranjec, maj 2010, številka 5/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.