Torek, 13. April 2021, 14:46

Kje so, kaj delajo: Jože Gerbec

Torek, 30. Marec 2010, 20:28

gerbec

Jože Gerbec iz Metlike je diplomirani ekonomist, zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z upravljanjem vzajemnih skladov. Pred kratkim je prevzel krmilo Kulturno-umetniškega društva Plac, ki mu je Občina Metlika ob letošnjem kulturnem prazniku podelila Ganglovo nagrado za dosežke na področju kulture.

 

Kakšen izziv predstavlja zate vloga predsednika v KUD Plac?

Menim, da bo to zahtevna vloga, ki bo terjala določeno mero odrekanja in napora, saj se je obseg delovanja društva v zadnjih letih zelo povečal. Vendar je društvo v dobri kondiciji, za kar gre zahvala predhodnemu vodstvu in požrtvovalnim članom, tako da mi ta funkcija ne predstavlja prevelikega bremena in jo bom z veseljem opravljal. Upam, da bom pri tem vsaj tako uspešen kot moja predhodnica.

 

Katere projekte načrtujete v letu 2010?

Vsekakor bomo tudi letos izvedli naša največja projekta, in sicer festival Pung-Art 23. in 24. aprila, v tednu od 12. do 18. julija pa  festival Teden kulture na placu. Organizirali bomo tudi več manjših projektov, omenil bi jih samo nekaj: čistilna akcija v okviru projekta Očistimo Slovenijo, kresovanje, turnirje v športnih in družabnih igrah, kino pod zvezdami, plesne delavnice, v sodelovanju z Mladinskim informativnim svetovalnim središčem Slovenije (MISSS) bomo izvedli projekt brezplačnega računalniškega opismenjevanja … Z novim šolskim letom bomo izvedli tudi nekaj projektov, namenjenih predvsem učencem OŠ Metlika.   

 

Ganglova nagrada na nek način predstavlja tudi nagrado za prostovoljno delo v društvu. Kakšen je tvoj odnos do prostovoljstva? Kaj vse lahko mladi s tem pridobijo in kako sploh motivirati nekoga za opravljanje tovrstnega dela?

KUD Plac že od ustanovitve dalje deluje izključno na osnovi prostovoljstva in tako bo deloval tudi v prihodnje. Sicer se v preteklosti nisem preveč ukvarjal s prostovoljstvom, vendar menim, da v kolikor bi vsak posameznik namenil vsaj delček svojega prostega časa opravljanju prostovoljnih del, bi lahko rešili številne težave in si tako naredili življenje v našem okolju bolj prijetno, pestro in polno. Če sami ne bomo poskrbeli za to, potem si boljšega tudi ne zaslužimo. Na žalost pa opažam, da je danes čedalje manj ljudi, ki so pripravljeni nekaj narediti, ne da bi za to pričakovali kaj v zameno. Menim, da se v današnji družbi premalo poudarja in predstavlja pomen, pomembnost in pozitivne strani prostovoljstva, predvsem mladim. Zato bomo letos izvedli nekaj projektov za učence ter dijake in jim v okviru le-teh prostovoljstvo predstavili v čim bolj privlačni, pozitivni luči. Pri tem bi pohvalil in se zahvalil vsem članom društva KUD Plac, ki so v preteklih letih žrtvovali svoj prosti čas in pomagali pri izvedbi številnih projektov. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti tudi Občini Metlika za podeljeno Ganglovo plaketo za izvedbo 5. brezplačnega festivala Teden kulture na placu, ki je plod prostovoljstva, saj je le-ta velika potrditev delovanja vseh članov društva, vsekakor pa nam je dala tudi nov zagon za prihodnje projekte.

 

Kaj obsega tvoje delo v okviru poklica, ki ga opravljaš?

Zaposlen sem v družbi za upravljanje vzajemnih skladov, kjer opravljam delo finančnega analitika. Ukvarjam se predvsem s pripravo različnih analiz, tako posameznih družb, ki kotirajo na svetovnih delniških trgih, kot tudi celotnih gospodarstev.

 

Zaposlen si v Ljubljani, a z Metliko te še vedno veže veliko stvari in tudi ljudi. Ali se na dolgi rok želiš zaposliti in živeti v domačem kraju?

Res je. Trenutno sem zaposlen in tudi zadnjih nekaj let živim v Ljubljani, vendar se še vedno z največjim veseljem vračam v Metliko. Najverjetneje bom v Ljubljani ostal še naslednjih nekaj let, predvsem zaradi službe, saj žal v Beli krajini ne morem pridobiti želenih izkušenj. Vendar se v Metliko vsekakor nameravam vrniti.

 

Maja Papič

 

BELOKRANJEC, marec 2010, številka 3/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.