Torek, 13. April 2021, 14:53

Kje so, kaj delajo: IVO MITEVSKI

Torek, 16. Marec 2010, 18:10

kje so februar

Ivo Mitevski iz Metlike je trenutno v Grčiji, kjer dela na tehnični podpori za prenosne računalnike. Končal je gimnazijo na črnomaljski srednji šoli in se kasneje vpisal na Fakulteto za računalništvo in informatiko, ki pa je ni dokončal. Nekaj časa je delal kot računalniški serviser v Ljubljani, nato pa odšel v Grčijo novim izzivom in priložnostim naproti.

 

Zakaj ravno Grčija?

V Grčijo sem odšel s trebuhom za kruhom. Kar nekaj časa sem iskal zaposlitev in pokazala se je priložnost za delo za priznano svetovno podjetje v Grčiji. Vse skupaj je bilo kar hitro, od dneva, ko sem poslal prošnjo za delo pa do odhoda iz Brnika, je trajalo samo deset dni.

 

Kakšno delo opravljaš?

Delam v tehnični podpori za prenosne računalnike za znano podjetje. Srečujem se z vsakdanjimi problemi uporabnikov, jim pomagam do rešitev in poskušam olajšati delo, oziroma izboljšati izkušnjo z njihovimi prenosniki.

 

Kako si se adaptiral v novo kulturo, z drugačnimi ljudmi?

Moram reči, da kar dobro. Grčija je tipična balkanska država in ta življenjski stil mi je pisan na kožo. Atene so svetovna metropola in marsikaj zanimivega sem se naučil samo s hojo po ulicah. Hrana je za moje pojme fenomenalna, cene so podobne kot pri nas. Ljudje so bolj sproščeni kot pri nas in vse se giblje počasi. Njihov življenjski stil je „halara“ (počasi).

 

Kako preživljaš prosti čas oziroma kakšno je družabno življenje v Grčiji?

V prostem času večinoma prebiram knjige. Med vikendom raziskujem mesto, imajo pa tudi zelo pestro nočno življenje. Vedno se nekaj dogaja, mesto je polno življenja, veliko muzejev, spomenikov, demonstracije na ulicah, razni glasbeniki, veliko manjših klubov itd.  

 

Česa te je v tuji deželi najbolj strah, pred čim skušaš ubežati?

Strah pojem za zajtrk. Če bi me bilo strah, si ne bi upal pokukati skozi okno. Res, da je več kriminala in tujcev na ulicah, ampak vsak se bori za svoje življenje. Ukradli so mi denarnico že prvi mesec, pa me ni preveč skrbelo. Strah me je le za domače, ker jih nimam ob sebi.

 

Kako se recesija pozna v Grčiji?

Razen njihove državne blagajne tukaj izgleda vse super. Bilo je nekaj odpuščanj, ampak se stvari vračajo na svoje mesto. Grki so izjemno potrošen narod, rajši zastavijo hišo, kot da jim manjka kakšen nepotreben luksuz. Če pogledaš v bare, klube in restavracije, opaziš, da je vedno polno.

 

Kakšni so tvoji načrti, ko se vrneš v Slovenijo?

Ko se vrnem, če se sploh vrnem, bom najprej poskušal najti kakšno službo, dokončati izobrazbo, že nekaj časa pa načrtujem odpreti lastno podjetje. To bo odvisno od pridobljenih izkušenj in stanja na trgu. Obstaja možnost, da ostanem, a govoriti o tem je še prezgodaj.

 

Maja Papič

 

BELOKRANJEC, februar 2010, številka XIII/2

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.