Torek, 30. November 2021, 16:57

Kje so, kaj delajo: Bojan Dragovan

Sreda, 9. December 2009, 11:32

Bojan Dragovan

Bojan Dragovan iz Grabrovca pri Metliki je študent agronomije, ki se veliko ukvarja z vrtnarjenjem in čebelarstvom, in je eden redkih mladih perspektivnih Belokranjcev, ki namerava svoje znanje in delavne izkušnje prenesti v lokalno okolje.

 

Ali agronomijo študiraš zato, da »nekaj« študiraš, ali nameravaš znanja, ki ti jih ponuja omenjeni študij, prenesti v prakso? Kakšna praktična znanja študij agronomije sploh nudi?

Znanje vsekakor nameravam prenesti v prakso. Razmišljam, da bi se lahko ukvarjal z urejanjem vrtov, doma pa se ukvarjam s projektom, ki se navezuje na manjši športni park. Ukvarjam se tudi z čebelarstvom, tako da lahko rečem, da sem kar tesno povezan z mojo bodočo izobrazbo. Študij agronomije mi je že sedaj prinesel ogromno koristnih povezav, ki so mi veliko pomagale pri dosedanjem delu in mi lahko tudi v bodoče, kar je v današnjih časih skoraj nuja.

 

Torej se dolgoročno vidiš v svojem domačem kraju?

Upam da, čeprav si sedaj težko predstavljam, da bi živel doma, ker je to finančno praktično neizvedljivo zaradi slabih možnosti zaposlovanja. Imam pa veliko željo po ustvarjanju v domačem okolju, kar se mi zdi zelo pomembno. Kot sem že povedal, sem se začel ukvarjati s projektom športni park, o katerem že zelo dolgo razmišljam. To zame predstavlja velik izziv, ki si ga želim v Metliki in ne v katerem drugem kraju. Čeprav marsikdo misli, da so možnosti v Metliki manjše, je to zame še večja motivacija, ker bi se rad dokazal doma. Imam veliko ciljev, ki so vezani na Metliko in bi jih rad uresničil. Navsezadnje sem Metličan in sem ponosen na to.

 

Kakšno podobo naj bi imel bodoči športni park?

Vse skupaj se je začelo malo za šalo malo za res. Ko sem prvič prišel v Ljubljano na zimsko rekreacijo, sem pomislil, da bi to lahko naredil v Metliki. In tako sem sanjal samo še o tem. Pričeli smo s krčenjem gozda, potem naredili plato in nenadoma se je pojavilo vprašanje po izbiri podlage. Odločili smo se za umetno travo. Moram povedati, da smo vsa dela v večini opravljali sami (od drenaže do ograje ...), s tem mislim na družino in prijatelje, ki so velikokrat prišli na pomoč (tukaj nikakor ne smem pozabiti na metliške nogometne navijače), ki so se radi udeležili delavnih akcij, sicer bi bilo vse predrago in nedosegljivo. Tako se je sproti začela razvijati neka misel po morebitnem večjem projektu, ki se je sproti nadgrajevala in želje so bile enostavno večje. Doma imamo registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji. Ker je pri nas klasičnih turizmov veliko, smo se odločili, da bomo šli v izgradnjo manjšega športnega parka, ki bi bil grajen na naravnih temeljih in bi imel velik poudarek na okolju in naravi. Pred kratkim smo zgradili nogometno igrišče na umetni travi, v bodoče pa imamo namen zgraditi še druge športne objekte in urediti park, seveda če bodo to pogoji s strani zakonodaje dovoljevali.

 

Glede na to, da se ukvarjaš z vrtnarjenjem in s tem posredno z urejanjem okolja, me zanima, katere spremembe bi bile potrebne na področju ekologije
in urejanja okolice v Metliki?

Glede na to, da se ukvarjam tudi z čebelarstvom, bi rad povedal, da bi bilo najprej potrebno določene spremembe narediti v naših glavah. Tukaj predvsem mislim na osveščenost ljudi pri delu s fitofarmacevtskimi in drugimi sredstvi za zatiranje različnih škodljivcev in bolezni, ker menim, da je to osnovno vodilo k boljši ekologiji in zdravemu načinu življenja. Rad bi povedal, da narave nismo dobili v last, ampak samo v izposojo in zato naj bi gledali, da bi ostalo kaj zdravega tudi za naslednje generacije. Mislim, da se da tudi v Metliki ogromno narediti na tem področju, čeprav se mi zdi, da se zadnje čase stvari malo izboljšujejo.Še vedno pa bi se dalo marsikaj narediti tudi na preventivi in samem osveščanju ljudi.To tudi zelo dobro pokažejo naše čebelice.

 

Kaj misliš o tem, da je Metlika in njena okolica podhranjena z mlajšo generacijo?

Mislim, da je trenutno v Metliki zelo težko za mlade, ker enostavno delovnih mest ni, izobražene mladine je kar nekaj, možnosti za izražanje svojih interesov skoraj da ni, kar ni dobra perspektiva v bodoče. Mislim, da bi se moglo več delati na tem, da bi mladi dobro izobraženi kadri ostati v Metliki, s tem da se jim najde delovna mesta. Sistem pri nas je grajen tako, da zahteva preveč birokracije in zakonodaje in tako preprečuje tistim, ki imajo ogromno volje, znanja in talenta, vse tisto, kar bi lahko uspešno izražali. Mladi si pa mislimo: kaj bomo v Metliki, v Metliki se nič ne dogaja. In generacije se obračajo, Metlika je pa ista. Za mlade je res premalo možnosti za napredek.

 

Kako izkoriščaš prosti čas?
Prostega časa imam zelo malo, ker mi moj trenutni projekt, na katerem delam, odvzame večino. Sicer pa z veseljem obiščem kakšno nogometno tekmo slovenske reprezentance, ker sem tudi strastni navijač Slovenske nogometne reprezentance. Z nestrpnostjo  pričakujem našo nogometno tekmo z Rusi in upam, da se bomo uvrstili na prvenstvo v Južno Afriko.

 

Maja Papič

 

BELOKRANJEC, november 2009, št. 11/XII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.