Torek, 30. November 2021, 16:10

Igra s svetlobo, oktober 2009

Torek, 8. December 2009, 13:22

Igra s svetlobo oktober

Začenjamo s serijo člankov o fotografiji, ki bodo na poljuden način razkrili majhne skrivnosti, ki napravijo fotografijo skladno, všečno, pa tudi izrazni, umetniški izdelek.

Pionir postopka na steklo je bil Slovenec Janez Puhar, ki je v letu 1839 služboval kot kaplan v Metliki. Leta 1842 je izumil fotografijo na steklo ter jo poimenoval "hyalotipija" (slika na steklu) oz. po slovensko "svetlopis", kar je slovenski prevod besede fotografija.

Začenjamo z gotovo najpomembnejšim znanjem v fotografiji – kompozicijo. To je uravnotežena postavitev elementov slike, njihovega ospredja in ozadja v določenem okvir. Motiv mora biti postavljen tako, da bo slika uravnotežena oziroma da bo kompozicija najboljša. Preveliko število objektov na fotografiji pripelje do tega, da oko neprestano bega po fotografiji in išče vodilni motiv. Najenostavnejša je simetrija, ki pa je večkrat sprta z ostalimi fotografskimi priporočili, kajti pomeni centralno kompozicijo, ki pa se ji bolj ali manj izogibamo.

V naši kulturi beremo od leve proti desni in isto počenjamo tudi pri gledanju fotografije. Zaradi tega je bolje postaviti glavni predmet na levo stran slike. Že antični umetniki so opazili zlati rez. To je človeškim očem najlepša in skladna  delitev, pri kateri je razmerje med večjim in manjšim delom enako razmerju med celoto in večjim delom. Že stari Egipčani so z zlatim rezom poskrbeli za skladnost piramid. Razmerje zlatega reza je približno 1 proti 0,618, kar je precej nepraktična številka. Zato so fotografi razmerje poenostavili in spremenili v pravilo tretjin. Pravilo tretjin pri fotogra-firanju pomeni, da fotografsko sliko po višini in širini s po dvema navi-deznima črtama razdelimo na tretjine. Na sliki dobimo štiri presečišča teh črt in to so točke, na katerih naj bi bili najpomembnejši deli motiva. Če je predmet postavljen v mreži črt na eno izmed namišljenih stičišč, zapelje oko gledalca v sliko. Tako dobimo sliko močne estetske vrednosti. Primer fotografije, narejene po pravilih:

 

 

Tekst in fotografija: Peter Ambrožič, Foto klub Črnomelj

 

BELOKRANJEC, oktober 2009, XII/10

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.