Četrtek, 2. December 2021, 07:00

Glas mladih bo tudi letos

Torek, 16. Marec 2010, 16:13

Glasbena januar

Črnomaljski Zavod za kulturo in izobraževanje bo letos že osmič zapored organiziral prireditev Glas mladih Bele krajine. Začetki tega največjega belokranjskega glasbenega festivala pa segajo daleč nazaj. Leta 1978 je namreč takratna Občinska organizacija Zveze socialistične mladine Slovenije pripravila prvo prireditev. Na desetih festivalih se je predstavilo lepo število mladih nadebudnih pevcev in pevk. Med njimi sta bila danes že uveljavljena Janez Doltar in Marko Pezdirc, dvakratna zmagovalka Darja Pečaver iz Semiča, zmago pa si je pripela tudi sedanja urednica Dolenjskega lista Jožica Dorniž.

 

Po letu 1988 pa je prireditev ugasnila. O pionirskih časih belokranjskega popevkarstva je obstajal bogat arhiv, ki pa se je na žalost izgubil. Zato o prvi desetletki Glasu mladih Bele krajine krožijo najrazličnejše zgodbe, ki pa na žalost  niso v celoti dokumentirane.

 

Pred osmimi leti je organizacijsko štafetno palico prevzel črnomaljski ZIK in prireditev znova postavil na noge. Bili so presenečeni, saj je bil odziv mladih nadebudnih pevcev že na samem začetku izjemno dober. Leta 2003 je strokovno žirijo najbolj navdušila Helena Konda iz Semiča. Naslednje leto je slavila Tina Kocjan iz Tanče gore, ki se je nato izjemno uspešno borila v Bitki talentov v TV oddaji Spet doma. Nato so vse do današnjih dni priznanja za odlično petje prejeli še številni mladi pevci in glasbeniki. To so bili Aleksandra Lamut, Blaž Deželan, Gašper Mihelič, Urška Tomc, Emanuel Bebar, Lara Poreber, Amina Majetič, The Curves, Heidi Balkovec, Martina Mravinec in še nekateri drugi.

 

Leta 2008, ob praznovanju 30. obletnice Glasa mladih so organizatorji  razširili program. K sodelovanju so pričeli vabiti še osnovnošolske nadarjene glasbenike. Nekateri med njimi so kljub svoji mladosti že izjemno talentirani pevci. Komisija najprej pregleda prijave mladih pevcev, ti pa nato nastopijo na javni avdiciji. Vsak član strokovne žirije na prireditvi Glas mladih takoj po poslušanju in ogledu izvedbe posamezne skladbe to ovrednoti po kriterijih, ki zajemajo intonacijo, izgovorjavo, interpretacijo, odrski nastop in ne nazadnje tudi stilski izgled izvajalca. Pri določitvi končnega vrstnega reda v posamezni kategoriji se seštejejo točke strokovne komisije in glasovi občinstva pri čemer se točke strokovne komisije upoštevajo v višini 60%, točke glasovanja občinstva pa v višini 40%.

 

Organizatorji si prizadevajo, da bi prireditev postala znana tudi izven Bele krajine. Spodbujajo predvsem mlade izvajalce, da bi se na festival prijavili z avtorskimi skladbami. Pri tem imajo kar precej uspeha, saj so k sodelovanju pritegnili že veliko mladih pevcev iz Dolenjske, Posavja, Štajerske, Gorenjske in Primorske.

 

In kako bo letos? Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je pred dnevi objavil razpis, s katerim vabijo vse mlade glasbenike od 10 do 30 let starosti, da pridejo na avdicijo. Na avdicijo letos prvič vabijo tudi mlade voditelje oziroma povezovalce programa stare, od 12 do 25 let starosti.

 

Mladi glasbeniki se lahko prijavijo v dveh kategorijah in sicer v kategoriji "neobjavljena skladba" (skladba, ki ni posneta na nobenem nosilcu zvoka in še ni bila objavljena v/na nobenem mediju) ter v kategoriji "že objavljena domača ali tuja skladba". Prijave bodo sprejemali do vključno sobote, 20. marca 2010 na naslovu Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Ulica Otona Župančiča 1, 8340 Črnomelj s pripisom Za Glas mladih 2010 ali po elektronski pošti: glas.mladih@zik-crnomelj.si.

 

V soboto, 27. marca 2010 bodo v Kulturnem domu Črnomelj organizirali javne avdicije in sicer ob 11. uri bo avdicija za osnovnošolske glasbenike (od 5. do 9. razreda OŠ) ter za osnovnošolske voditelje/povezovalce programa, ob 16. uri pa bo avdicija za mlade glasbenike od 15. do 30. leta starosti ter avdicija za voditelje/povezovalce programa od 15 do 25 let starosti.

 

Strokovna komisija bo izbrala najboljše glasbenike, ki bodo nastopili na dveh zaključnih prireditvah Glasa mladih 2010, ki bosta v petek, 7. maja 2010 (za osnovnošolce) in v soboto 8. maja 2010 (za mlade od 15 do 30 let). Strokovna komisija bo tudi izbrala voditeljska para, ki bosta povezovala programa obeh večerov. Vsi mladi pevci imajo več informacij je na voljo na spletni strani http://www.zik-crnomelj.eu 

 

Organizatorji si bodo tudi v prihodnje prizadevali, da bi prireditev postala znana po vsej državi, spodbujali pa bodo predvsem izvajalce, ki se bodo na festival prijavili z avtorskimi skladbami.

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, januar 2010, številka XIII/1

 

Na fotografiji: Na lanskem festivalu so prvi večer slavile Maša Brozovič, Nina Starešinič, Heidi Balkovec, Martina Mravinec in Ajda Stina Turek (Foto: Rudi Vlašič)

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.