Četrtek, 2. December 2021, 07:52

Ekstremni in akrobatski ognjeni fantje

Ponedeljek, 30. Avgust 2010, 13:10

avgustno budno oko

V zadnjih letih je belokranjski prostor močno zaznamovala akrobatska skupina Flame Runners iz Krasinca. V njej delujejo trije fantje, 18-letna  Dominik Starašinič in Sašo Jakljevič  ter 15-letni Borna Miljavac Purgar. Ukvarjajo se z raznimi ekstremnimi športi, kot so free running, tricking, parkour, akrobatika in kaskaderstvo ter s snemanjem videov in nastopanjem. Doslej so že nastopili na Tednu kulture na placu v Metliki leta 2008 in 2009 ter na letošnjem občinskem prazniku občine Črnomelj. Zadnje, kar jim je padlo na pamet, pa je snemanje akcijskega trilerja.

 

Začetki so bili boleči

Z precej nenavadnimi dejavnostmi so se začeli ukvarjati že v osnovni šoli v okviru krožka akrobatika, ki ga je vodila učiteljica Marina Vorkapič, v free runningu in ostalih športih pa so se  malce kasneje začeli izpopolnjevati sami s pomočjo vzornikov iz interneta. Ker so bili samouki in so v začetku imeli na voljo za trening samo travo ter nekaj domačih blazinic, je bil začetek dokaj boleč in počasen. Kljub temu so vztrajali in do danes ostali na tej poti, saj kot sami pravijo, ko enkrat s tem začneš, ti to pride v kri in ostane za vedno v tebi.

  Lansko poletje so posneli svoj prvi film z naslovom Petek 13. – Vstajenje, ki so ga predstavili belokranjskemu občinstvu, sedaj pa je na voljo tudi na spletu. Z letošnjim filmom Petek 13. – Maščevanje padlih, ki je že na pol posnet, pa računajo na širše predvajanje po Sloveniji. Preko podjetja Sony in s sodelovanjem z režiserjem belokranjskega filma Črno na belem Urošom Raztresenom so uspeli pridobiti   opremo, s katero se bo kvaliteta filma močno izboljšala, boljša pa je tudi zgodba in igralska zasedba. Z njimi je tudi Damjan Muhič, ki nas je malo podučil o načinu snemanja in organizaciji, pomaga pa nam tudi pridobiti glasbo za film.

 

Kdo so člani moštva? 

Predstavimo člane moštva Flame Runners, ki s svojimi vratolomnimi potezami pogosto gledalcem kar jemljejo dih.  Sašo Jakljevič  bo s prvim septembrom začel  obiskovati 4. letnik smeri Elektrotehnik računalništva na Šolskem centru Novo mesto. V prostem času se ukvarja z trickingom, free runningom, programiranjem, montažo videov, med šolo trenira  atletiko v atletskem klubu Bela krajina, na Šolskem centru Novo mesto pa je član akrobatsko navijaške skupine Leteči norci, ki so aktualni državni prvaki v ŠKL-ju. Ko je čas, vzame v roko kitaro in zaigra kakšno skladbo za svojo dušo. Posluša vse zvrsti, najbolj pa prisega na rock glasbo.

Dominik Starašinič bo s prvim septembrom začel obiskovati 4. letnik Gimnazije Črnomelj. V prostem času se ukvarja  z trickingom, free runningom, body buildingom in borilnimi veščinami v svoji mini telovadnici. Ko ima čas tudi riše, montira videe, piše koreografije za pretepaške scene in podobno. Prav tako  kot Sašo, posluša vse zvrsti glasbe, v ospredju pa sta rock in rap. Eden od njegovih najljubših glasbenikov je Eminem. Borna Miljavac Purgar bo septembra pričel obiskovati 1. letnik Gimnazije Črnomelj. V prostem času se ukvarja s parkourjem, free runningom, igranjem  računalniških igric, igranjem filmskih vlog, ter s plavanjem. Tudi on posluša vse zvrsti glasbe, najraje pa tehno in house. Na vsakem  snemanju ali treningu pogosto s svojimi domislicami celotno ekipo nasmeje do solz.

 

Trikov je še ogromno 

Upajo, da se bodo z akrobacijami lahko ukvarjali vse življenje. Trikov, ki bi jih radi obvladali, je še ogromno. Dominik si trenutno prizadeva izvesti dvojno salto nazaj iz kolesa (rownd off duble backflip),  Sašo trenira dvojni cork in pa dvojni b-twist, Borna pa se trenutno  koncentrira na parkour, pri katerem ni nekih akrobacij  ampak je pomembno le tekoče gibanje čez ovire.

Fantje ne trenirajo po ustaljenem urniku. Vadijo takrat, kadar se zberejo ali ko dobijo inspiracijo. Seveda je pogostost treningov odvisna tudi od poškodb, ki se jim le stežka izognejo. Ali bodo v svoje vrste povabili nove člane? Fantje pravijo, da v tem trenutku za ekstremne športe v Beli krajini ni kakšnega posebnega zanimanja. Če pa bi se zanimanje pojavilo, vsekakor  obstaja  možnost, da bi tiste najbolj vnete posameznike povabili v skupino.

Ker gre za unikatno in originalno skupino mladih fantov, ki so s svojim ustvarjanjem in vragolijami navdušili že številne Belokranjce, vsekakor ne bi bilo odveč, če bi jim zdaj kdo priskočil na pomoč tudi s finančnimi sredstvi. 

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, št. 8/XIII, avgust 2010

 Na fotografiji: Člani skupine Flame Runners so Dominik Starašinič, Borna Miljavac Purgar in Sašo Jakljevič. (foto: Rudi Vlašič)

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.