Četrtek, 2. December 2021, 08:57

Društvo vinogradnikov Metlika v Franciji

Petek, 10. September 2010, 21:30

Vinogradniki v Franciji

Od 2. do 5. septembra 2010 smo bili člani Društva vinogradnikov Metlika na strokovni ekskurziji v Alzaciji in Šampanji. Namen ekskurzije je bil spoznavanje francoskih vin v severovzhodnem delu Francije, s poudarkom na pridelavi grozdja in izdelavi slovitega šampanjca.

 

Po naporni nočni vožnji smo si v dopoldanskih urah najprej ogledali tretje največje mesto v Alzaciji, to je mesto Colmar. Arhitekturo mesta s 60.000 prebivalci je oblikovala zanimiva mešanica nemškega in romanskega vpliva, mesto pa je okrašeno z veliko cvetja v gredah, na okenskih policah in parkih. Del mesta je podoben Benetkam in si je pridobil ime »Male Benetke«.

 

Še v dopoldanskem času smo se odpeljali v vasico Lapoutroie in si ogledali eno od sirarn, kjer izdelujejo sir Munster, ter poizkusili približno 15 različnih vrst. Popoldanski čas je bil namenjen obisku dveh kleti in degustaciji predvsem mirnih vin s področja Alzacije.

 

Vinogradniki v Franciji

 

Tako smo najprej obiskali klet Adam-Ammerschwihr. V kleti, ki deluje že od leta 1614 in jo je vodilo že 14 generacij, smo poleg penine, ki se v Franciji izven Šampanje imenuje cremant ali mousseux poizkusili še rizling, sivi pinot in  traminec. V drugi alzaški kleti Domaine Bernhard & Riebel – Chatenois pa  so nam po ogledu vinograda poleg različnih sortnih vin ponudili v degustiranje tudi vina iste sorte iz različnih leg in podlag.

 

Prosti termin v času med 12. uro in 14. uro, ko je v Franciji odmor za kosilo, smo izkoristili za ogled enega najlepših mest Alzacije – Riquewihr, mesto čudovite arhitekture in  cvetja.

 

Drugi dan se je začel z ogledom glavnega mesta Champagne; to je Reims-a. Mesto s čudovito katedralo Notre Dame, v kateri so v preteklosti kronali francoske kralje, je resnično središče svetovno znanega vinorodnega področja. To je vidno na vsakem koraku; od gostišč, turistične ponudbe do vinskih kleti, v katerih je možno uživati ob poizkušanju in pitju šampanjca.

 

Po ogledu Reimsa je bil ves preostali del dneva  namenjen spoznavanju Šampanje, njenih vinogradov, tehnologije predelave grozdja ter degustaciji šampanjcev. Ob  že znanih podatkih in znanjih, ki smo jih prinesli s seboj, pa je osebna izkušnja  in seznanitev na mestu samem še dodatno razširila obzorja vedenja vsega, kar je povezano  s šampanjcem.

 

Prvo degustacijo z ogledom vinograda in z razlago zaščitene šampanjske metode smo opravili v kleti Abel Jobart-Sarcy. Degustirali smo kar tri vzorce in se tako prepričali o kakovosti šampanjcev. Poizkusili smo šampanjec, ki je bil v celoti izdelan iz vrste pinot menuir (belo iz rdečega), šampanjec z imenom Prestige, ki je bil izdelan iz 40 % vrst pinot menuir in chardonnay ter 20 % vrste modri pinot, ter rose, ki je bil zopet izdelan iz 100% pinot menuir.

 

Obisk ene vodilnih kleti Mercier-Epernay, ustanovljena leta 1858, pa je predstavljal posebno doživetje. Po ogledu filma smo se spustili v klet (30 m pod ulico z imenom Champagne) in  se z  vlakom popeljali po prostranih rovih kleti polnih steklenic. Degustacija je obsegala en vzorec polsuhega šampanjca. Resničen užitek v prijetnem okolju.

 

Čas med obema degustacijama smo izkoristili za kratek ogled mesta Hautvillers, v katerem je od leta 1668 deloval Dom Perignon. Čeprav ni v celoti dokazano,  velja za začetnika izdelave šampanjca.

 

Zadnji dan smo si ogledali mesto Strasbourg, eno od dveh prestolnic EU. Mesto je poleg institucij Evropske skupnosti poznano tudi po cerkvi Notre Dame, 142 m visoki katedrali, in astrološki uri v njej.

 

Strokovna ekskurzija je bila po mnenju vseh udeležencev koristno spoznanje o vinih severovzhodne Francije in Šampanje in je ponudila odlično priložnost za primerjanje kakovosti lastnih izdelkov. Ocena mirnih vin in šampanjcev je bila tako prepuščena vsakemu posebej. Skupna ocena pa je, da pridelujemo v vinorodnem okolišu Bela krajina odlična vina in penine, ki se  lahko kosajo z evropsko in svetovno konkurenco.

 

Besedilo in fotografije Frenk Petek

 

Vinogradniki v Franciji

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.