Torek, 30. November 2021, 15:23

Dajmo malo fušat

Torek, 16. Marec 2010, 16:18

Glasbena februar

Povsod po Sloveniji pripravljajo festivale, na katerih glasbeniki pokažejo vse svoje znanje in virtuoznost. Kaj pa tisti resnično amaterski, neprofitni izvajalci? Kje se lahko predstavijo takšni? Območna izpostava JSKD je v Metliki že šesto leto zapored pripravila festival z imenom Dajmo malo fušat.

 

Kot pravi vodja izpostave Matjaž Rus, je glasbeni festival v prvi vrsti namenjen predvsem tistim, ki znajo ubrano fušat. Pred dnevi so se na prireditvi predstavile nadebudne glasbene skupine Mali Metličani, Kaj me briga, Preša, Salamoreznica, Sestre, Breza, Strune, Mladi upi, Evergreen, Stari panji in Po glavi ob riti.

Na festivalu Dajmo malo fušat v Kulturnem domu Metlika se predstavljajo belokranjske zasedbe, ki se zavedajo, da je pot v vrh glasbene scene posuta s trnjem. Prvič so pričeli fušati natanko 3. decembra 2004. Doslej je na festivalih nastopilo že okrog 330 izvajalcev oziroma 61 skupin. Prireditev doslej še nikomur ni bila odskočna deska, da bi se prerinil med vidnejše slovenske glasbenike. To se verjetno tudi nikoli ne bo zgodilo.

 

Pa se lahko prijavijo samo belokranjski amaterski glasbeniki? Matjaž Rus pravi: "Praviloma naj bi bilo tako. So pa tudi izjeme. Skupino Breza, ki je nastopila letos, sestavljajo Belokranjci, Štajerci in Dolenjci. Kar pa zadeva amaterstvo… hmm, ali je ravnatelj glasbene šole amater ali profesionalec? Skratka, tudi on je enkrat nastopil, vendar smo njemu prepovedali  fušati. Moral je igrati brez napake. Si predstavljate, pod kakšnim pritiskom je bil? Zato ga na prihodnjih festivalih ni bilo več."

 

In katere izvajalce bi lahko izpostavili kot tiste, ki so si zares zaslužili nastop na fušanju? Rus pravi: "Raje bi naštel tiste, ki si niso zaslužili, oziroma, ki zaradi svojega znanja izstopajo.

Moram pa pohvaliti zasedbo Mladi upi, ki resnično ve zakaj gre in je edina, ki je nastopila na vseh šestih fušanjih. Skupina Mladi upi je tudi eden od krivcev, da se je prireditev sploh pričela ter nato obdržala. Nikoli ne bom dovolil, da se o njih govori kaj grdega. Oni so resnično predani fušači in ko se prireditev bliža, vse svoje življenje podredijo temu. Žal pa mi je, da se tudi pri njih v glasbenem smislu vidi določen napredek. "

 

Organizatorji so že večkrat razmišljali, da bi izvajalce, ki ne fušajo, kaznovali. Vendar so jih opozorili, da fizične kazni niso dovoljene. Sicer pa poskušajo že v začetku izločiti tiste, ki bi radi pokazali, kar znajo in ne, kar ne znajo. Uveljavljeni belokranjski narodnozabavni ansambel Vasovalci bi zelo rad nastopil, vendar se morajo temeljito poslabšati, če želijo priti na fušanje. Zaenkrat jim dovolijo le, da poskrbijo za ozvočenje in se učijo od nastopajočih. Po končani prireditvi se vsi nastopajoči zberejo v gostilni Budački in tam se šele začenja pravi festival. Si predstavljate 60 muzikantov in prav toliko instrumentov na 40 kvadratnih metrih? Največ težav imajo s tem, kako po zabavi v jutranjih urah izprazniti gostilno.

 

Dvorana Kulturnega doma v Metliki je vsako leto polna. In zakaj ljudje raje poslušajo fušanje, kot pa že uveljavljene glasbenike? Rus pojasni: "Uveljavljeni glasbeniki so predvidljivi. Kdo je slišal Pavarottija, da bi zafušal. Le redki..in ti se lahko imenujejo srečneži. Sicer pa, ali ste opazili, da občinstvo zaploska, ko  profesionalni glasbeniki naredijo očitno napako,. Torej je publiki fušanje všeč. In takšnih spontanih aplavzov je na naši prireditvi iz leta v leto več . " 

 

Bodo v prihodnosti poskrbeli za večjo popularizacijo te prireditve ali bo ta ostala v lokalnih okvirih? Organizatorji pravijo: "Večje popularizacije, kot je ta članek v Belokranjcu, si sploh ne predstavljamo. Sicer pa ima fušanje globoke korenine na odru metliškega Kulturnega doma in bilo bi neprimerno, če bi te korenine posekali. Zaenkrat o fušanju kot izvoznem artiklu ne razmišljamo. Če hočete videti Eiffelov stolp, morate v Pariz. Če hočeš videti fušanje, pridite v Metliko. Vendar pravočasno, sicer boste ostali pred vrati. "

O tem, kako zabavno je na prireditvi Dajmo malo fušat, smo povprašali tudi Matjaževega sovoditelja, Janeza Vraničarja Luigija. Ta pravi: "Na prireditvi ni bilo nikoli nič smešnega in zabavnega, eno samo garanje in žalost. Muzikantov kot listja in trave, pa nobeden nikoli s seboj ne prinese kakšnega litra vina za pogum. No, meni je bilo še najbolj smešno, ko sem zagledal majstra Špuleta, kako prodaja vstopnice. "

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, februar 2010, številka XIII/2

 

Na fotografiji: Najbolj vneta zagovornika fušanja, Matjaž Rus in Janez Vraničar Luigi (Foto: Rudi Vlašič)

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.