Torek, 30. November 2021, 15:45

Comenius: Delovna vnema po delavnicah

Četrtek, 24. Marec 2011, 16:28

Comenius

Kakor smo že poročali, so Latvijci med nami že od sobote, 19. marca. V tednu mobilnosti uresničujemo svojo nalogo z naslovom "The Applicability of the School subjects in the Students' real Life" (Uporabnost šolskega znanja v  vsakdanjem življenju).

Aktivnosti na področju glasbe so drugačne, kot so jih dijaki pričakovali, pravi ga. Lorena Mihelač, mag. umetnosti in koordinatorica projekta na naši šoli. Na izviren način jim želi prikazati, kako se lahko z glasbo predstaviš in zelo dobro sporazumevaš. S tega zornega kota naši gostje glasbe še niso spoznavali, zato so bili toliko bolj zainteresirani. Med aktivnostmi jim je profesorica pokazala, kako je z glasbo možno vzpostaviti stik s pripadnikom tujega naroda - po njenem mnenju lahko z glasbo izražamo svojo nacionalno identiteto. Seveda spoznavajo tudi značilnosti narodne glasbe obeh narodov, kar bodo javnosti konkretno pokazali v petek na zaključni prireditvi.

V likovni delavnici so tako naši dijaki kot Latvijci ustvarjali s tako delovno vnemo, ki jo v današnjih časih težko razumemo. Po besedah profesorice Aleksandre Matjašič, ki jim je izbrala za motiv portret, je delavnica zelo uspela. Karikaturni, groteskni, realistični ali izrazito emocionalni portret so izdelali s tehniko visokega tiska - nastal je linorez, ki so ga najprej poskusno odtisnili na papir, za končni izdelek pa na majico. To bo za dijake in profesorje lep spomin na Slovenijo, v delavnicah so namreč zavzeto ustvarjali tudi profesorji, ki so se s to tehniko srečali prvič. Profesorica umetnosti Dita Pavloviča je svoj izdelek razložila preprosto. Portret je umetniško povezan z začetno črko njenega imena, poudarila je svoje kodre in oči, ki so v teh dneh navdušene nad lepotami Slovenije in toplino voditeljice delavnice, ki jih je potrpežljivo in ustrežljivo pripeljala do umetniškega izdelka.

 

Dijaki ustvarjajo tudi v plesni, kemijski in angleški delavnici, ki vam jih bomo predstavili naslednjič. Tokrat vas prisrčno vabimo na zaključno prireditev v petek, 25. marca, ob 17. uri v Kulturni dom Metlika.

 

SVET POSTAJA GLOBALNA VAS -

Poskrbimo za dobre vaščanske odnose.

 

Marija Nemanič, prof., SŠ Metlika

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.