Torek, 30. November 2021, 16:49

Budno oko: Ko država obmolkne, ljudje stopijo skupaj

Nedelja, 26. December 2010, 09:10

Zalka Klemenčič

Vsako leto za rakom materničnega vratu zboli okrog pol milijona žensk. Število obolelih bi bilo lahko veliko manjše, če bi  bolezen pravočasno odkrili. Pri tem je zdravnikom v veliko pomoč medicinski aparat  kolposkop, s katerim lahko pri ženskah pravočasno diagnosticirajo predrakave spremembe. V ginekološki ambulanti v Metliki ga na žalost (še) nimajo, saj je Ministrstvu za zdravje za nakup zmanjkalo denarja. Ali pa ta, kot že tolikokrat doslej, ni bil pravilno razporejen. Kdo bi to vedel. Medicinska oprema, ki zajema vse medicinske naprave, povezane z zdravljenjem in nego bolnikov ter medicinske naprave za diagnostične in laboratorijske namene, se namreč nabavlja iz javnih sredstev. V več kot 98 odstotkih so vir sredstva, zbrana s prispevki in davki občanov. Odprtje ambulante so torej takorekoč financirali sami, toda kaj, ko v njen ni niti najnujnejše opreme za delovanje.

 

A v Metliki, kjer si prebivalci prav tako želijo imeti dobre zdravstvene storitve, kot povsod drugod po Sloveniji, so se odločili, da ne bodo čakali na miloščino države. Sredstva v višini 17 tisoč evrov, ki so potrebna za nakup kolposkopa, bodo namreč zbrali s humanitarno akcijo. Z njo so pričeli 1. decembra in bo trajala tri mesece. Prepričani so, da bodo s pomočjo donatorjev uspeli zbrati potreben denar.  Gre za medicinski aparat, ki bo ženskam omogočil, da ne bodo več rabile hoditi na dodatne preiskave v novomeško bolnišnico.

 

Široko zastavljena akcija ponuja pestro paleto možnosti darovanja podjetij in posameznikov. Občanom so vsekakor najbližja SMS darovanja. Vsak uporabnik storitev Simobila in Mobitela lahko namreč na številko 1919 pošlje sporočilo s ključno besedo Kolposkop in na ta način za nakup aparata prispeva 1 evro. Seveda pa bo, kot se za humanitarno akcijo spodobi, organizacijski odbor 11. februarja organiziral veliko dobrodelno prireditev v Športni dvorani v Metliki.  Že v prvih dneh so se na povabilo odzvali številni znani slovenski glasbeniki, kot so Alenka Gotar, Marijan Novina, Andraž Hribar, Vili Resnik, Manca Izmajlova, Davor Borno, Tokac iz skupine Dan D in mnogi drugi. Ta imena bodo prav gotovo pritegnila domače občinstvo in nihče ne dvomi, da bo dvorana nabito polna.

Praznični december je čas, ko smo veliko bolj odprti za dobrodelnost in donatorske akcije. Na pragu novega leta so zato organizatorji Rdeči križ Metlika, Zdravstveni dom Metlika in Občina Metlika pozvali gospodarstvenike in posameznike iz Metlike, pa tudi širše, da namesto novoletnega obdarovanja in nakupa voščilnic raje darujejo za novi kolposkop.

 

 Člani odbora, ki ga vodi metliška županja in poslanka Renata Brunskole, se nadejajo, da bodo potrebna sredstva zbrali ob podpori širše družbene skupnosti. Humanitarna akcija je transparentna, zajema široko populacijo, cilj pa je povsem jasen. In kar je najpomembnejše, vsota 17 tisoč evrov ni tako vrtoglavo visoka, da je Metličanke in Metličani ne bi mogli zbrati.

 

Akcija in način delovanja odbora za nakup nujne medicinske opreme sta svojevrstna posebnost že zaradi načina njene priprave in izvedbe. Vsi člani odbora so prostovoljci, prav tako vsi, ki so sodelujejo pri njeni izvedbi, od tiskarne do glasbenikov in avtorjev oglaševalske akcije, provizijam pa sta odpovedala tudi Simobil in Mobitel. Med prvimi in pomembnimi donatorji so tudi regionalni in lokalni mediji, ki so in še bodo brezplačno prispevali oglasni prostor. S stalnim poročanjem o zbranih sredstvih, objavami donatorjev ter osebnim ugledom njegovih članov odbor upa, da si bo zagotovil naklonjenost in zaupanje javnosti.

Država se do obrobnih, manjših krajev, kot je tudi Metlika, pogosto obnaša mačehovsko. Mogoče se navzven tako ne zdi, a v resnici ji ni mar, s kakšnimi težavami se ubadajo ljudje. Resnica je, da tam živijo mali ljudje z velikim srcem, ki bodo še enkrat navkljub vsej jezi in razočaranju dokazali, da znajo stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno.

 

Pomagate lahko tudi vi, tako da se 11. februarja ob 19. uri, v športni dvorani OŠ Metlika, udeležite velike dobrodelne prireditve Stopimo skupaj ali sredstva nakažete na TRR (Rdeči križ Metlika): 02994-0019199751 s pripisom KOLPOSKOP ter preko SMS-ja (na številko 1919 pošljite besedo KOLPOSKOP in darujete 1 EUR).

 

Na fotografiji: sekretarka OZ RK Metlika Zalka Klemenčič

 

Rudi Vlašič

BELOKRANJEC, december 2010, št12/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.