Četrtek, 2. December 2021, 07:59

Bioplinska elektrarna ali prašičja farma?

Torek, 16. Marec 2010, 16:01

Jan budno oko

Oktobra 2007 je v Črnomlju, na posestvu Lokve pri Vražjem kamnu, začela obratovati ena prvih bioplinskih elektrarn v Sloveniji. Družba Bioenerg jo je najprej načrtovala postaviti v Metliki, a so se premislili, ker so Metličani želeli izvedeti preveč poslovnih skrivnosti.

 

Po letu dni obratovanja pa so se Črnomaljci pričeli pritoževati zaradi smradu in neprijetnih vonjav, ki so se širile od postaje. Sledile so številne pritožbe in obtožbe, opozarjanja, slaba volja prebivalcev. Pojavil se je tudi predlog, da ustrezne institucije začnejo postopke za zaustavitev delovanja elektrarne, dokler ta ne bo delovala brez motečih posledic za prebivalstvo. Zadevo je dobil na mizo občinski okoljski inšpektor Vlado Dražumerič. Ugotovil je, da plinska elektrarna deluje s pomanjkljivo tehnološko opremo, ki ne preprečuje odvajanja pare z neprijetnim vonjem.

 

Pri družbi Bioenerg so obljubili, da bodo zadevo sanirali do 20. julija 2009, zato so šli v nakup vodnih filtrov za čiščenje zraka. Do predvidenega roka so montirali kompletno opremo in takrat se je pri njih oglasil inšpektor. Direktor elektrarne Dejan Štrbenk mu je zagotovil, da bodo v primeru še kakšnih novih pomanjkljivosti pri delovanju postaje iskali nove rešitve.

 

In specifičnega vonja, ki je prej hudo motil krajane, od tedaj niso več zaznali. Se je pa v ozračju pojavil smrad, na katerega elektrarna ne more vplivati. V neposredni bližini bioplinske postaje na Lokvah namreč stoji zasebna prašičja farma, na kateri nastajajo velike količine gnojnice. Smrad se širi v ozračje in je še posebej izrazit takrat, ko je nizek zračni pritisk.

 

To gnojnico sosednja bioplinska postaja predeluje in jo distribuira kmetovalcem na njive in polja. Inšpektor Dražumerič pravi: "Smrad, ki se zdaj širi, ne prihaja iz elektrarne, temveč s sosednje farme. Lahko pa povem, da je predelana gnojnica v elektrarni povsem neoporečna in okolju prijazna. Analize so pokazale, da gre za gnojilo, ki je še najbolj podobno kompostu."

 

Opozorila, zahteve  in pritožbe prebivalcev mesta Črnomelj so vsekakor privedle do tega, da danes na vprašanja dobivajo hitre in ustrezne odgovore.  In tako je tudi prav. Dobra kakovost življenja je odvisna od vrste dejavnikov, v prvi vrsti pa predvsem dobrega zdravja in počutja vsakega posameznika. In še zanimivost. Elektrarna bo v spomladanskem času pripravila dan odprtih vrat, na katerem se bodo občani lahko prepričali, na kakšen način postaja deluje. Bodo dan odprtih vrat pripravili tudi na bližnji prašičji farmi?

 

Tekst in foto: Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, januar 2010, št. XIII/1

Dodajte komentar




Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.