Četrtek, 2. December 2021, 08:09

Belokranjska glasbena scena: Vasovalci vasujejo že trinajsto leto

Petek, 30. April 2010, 21:45

Glasbena scena april

Vsi ljubitelji narodnozabavne glasbe v Beli krajini zagotovo poznajo zvok ansambla Vasovalci, ki je na glasbenem prizorišču prisoten že več kot desetletje. Leta 1997 so ga ustanovili harmonikar Jože Umek, kitarist Jože Oder, basist Pavel Golobič ter pevci Anton in Vili Jakljevič, Slavko Konda in Silvo Vlašič. Že v začetku so se znašli pred dilemo, ker niso vedeli, ali naj se imenujejo Lan ali Vasovalci. Lan je značilen za Belo Krajino, saj se iz njega izdeluje surovo platno za belokranjske narodne noše. A ne glede na tako pristno domače ime so se fantje raje odločili za Vasovalce. To ime jim je obudilo spomine na mladost, ko so ob poznih urah vasovali pod okni mladih deklet.  Z izbiro imena so očitno imeli srečo, saj letos vasujejo že trinajsto leto zapored.


Z javnimi nastopi so pričeli že nekaj mesecev po ustanovitvi, leta 1998 pa so že objavili svojo prvo kaseto z naslovom Prijateljem gora. Nastopali so po veselicah in porokah, začeli pa so se pojavljati tudi na festivalih slovenske narodno zabavne glasbe. Nikoli niso imeli kakšnih konkretnih vzornikov, očarali pa so jih mnogi ansambli s triglasnim in štiriglasnim petjem. Vasovalci so si ves čas prizadevali imeti lasten stil igranja, petja in zvena. K njihovi prepoznavnosti je ogromno pripomogel tudi harmonikar in odličen skladatelj Jože Umek, ki pa danes več ne nastopa v zasedbi.

 

 

In kdo so današnji člani ansambla, ki ima sedež v Semiču? Simon Golobič igra harmoniko in klaviature, Pavel Golobič igra bas in poje 2. bas, Jože Kirn igra kitaro in poje 1. bas, Vili Jakljevič in Tomaž Lešnjak pa pojeta 1. bas in 2. tenor.

 

 

Povprašali smo jih, kje najraje nastopajo: "Lahko rečemo, da je za nas vsak nastop enakovreden. Gre za javni nastop in vedno se je treba pokazati v najboljši luči. Nekaj več treme smo imeli na festivalu Slovenska polka in valček 2001, kjer smo zmagali s skladbo Prepelica. V čast si štejemo, da smo Vasovalci igrali na treh največjih belokranjskih prireditvah, kot so Semiška ohcet, Jurjevanje v Črnomlju in Vinska vigred v Metliki. Zelo radi nastopamo v Beli krajini, a imamo kljub temu največ nastopov na Štajerskem. "

 

 

In kateri so pravzaprav najpomembnejši nastopi ansambla Vasovalci? V svoji dolgoletni karieri so se že predstavili na številnih festivalih, kot so Slovenska polka in valček, Vurberk, Ptujski festival, Graška gora, Cerkvenjak, Števerjan, Škofja Loka, Prevalje in Viža leta. Svoj zadnji veliki uspeh so doživeli pred dvema letoma, ko v Škofji Loki njihovo skladbo Ni več prela proglasili za najboljšo melodijo festivala.

 

 

Vasovalci sodelujejo z najbolj znanimi slovenskimi pisci besedil, kot so Fanika Požek, Ivan Sivec, Franc Ankerst, Malči Božič, Dušan Žbogar, Vili Bertok in Nada Turk, melodije pa zanje najpogosteje ustvarjajo Jože Umek, Peter Fink in Brane Klavžar. Ansambel je doslej nekajkrat nastopil tudi izven naših meja. Svoje pesmi so predstavili v Nemčiji, na Švedskem, v Avstriji, Italiji, Franciji in Grčiji. Nastopali so za Slovence, ki živijo onkraj meja, prejeli pa so tudi nekaj povabil od slovenskih podjetij za promocijske nastope v tujini. Ansambel je doslej izdal tri plošče. V 90. letih sta izšli plošči Prijateljem gora in Beli jorgovan, leta 2001 pa še Prepelica. Objavili so tudi samostojni video projekt, ki je izšel na VHS in DVD formatu.   

 

Kvintet tudi letos marljivo ustvarja in nastopa, fantje pa poleg tega pripravljajo novo zgoščenko. Melodije za njihovo četrto studijsko ploščo je ustvaril nekdanji harmonikar in zelo dober prijatelj ansambla Jože Umek. Priredbe pišeta Marjan Turk in Niko Zlobko, besedila pa so nastala izpod peres Fanike Požek, Vilija Bertoka in Zvonka Čemažarja. Ansambel namerava nove pesmi predstaviti na festivalih slovenske narodnozabavne glasbe.

 

 

Letos je za njimi že več kot deset nastopov. Kot vsako leto, bodo tudi tokrat poleti v glavnem igrali na gasilskih veselicah, porokah in drugih prireditvah.

 

 

Še posebej aktiven pa je njihov harmonikar Simon Golobič, ki poleg glasbenega ustvarjanja še naprej dopolnjuje zbirko starih kaset in gramofonskih plošč slovenskih narodnozabavnih ansamblov. Trenutno ima v zbirki že okrog 3000 primerkov, ki jih je dobil po najrazličnejših  spletnih portalih ter od ljudi, ki so mu jih z veseljem podarili. Simon namerava v prihodnjih letih odpreti prvi slovenski muzej narodno zabavne glasbe, zato mu je vsaka pomoč pri zbiranju starih plošč še kako dobrodošla.

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, april 2010, številka XIII/4

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.