Četrtek, 2. December 2021, 07:37

Belokranjska glasbena scena: Silence Abuse zlorabljajo tišino

Nedelja, 8. November 2009, 19:04

Silence Abuse

Silence Abuse je v tem trenutku edina belokranjska ženska rock zasedba. Trio iz Črnomlja sestavljajo kitaristka in pevka Vanja Fabjan, basistka Emilija Frank in bobnarka Kaja Žunič.  Delovati so pričele 28. decembra 2007. Led so prebile na Plesnem festivalu 2008, nato pa so se istega leta udeležile prireditve Glas mladih in se uvrstile na peto mesto. Mlade glasbenice so se odločile ostati skupaj. V letošnjem letu se je za skupino odprlo novo poglavje. Pripravile so prvi lastni koncert in se 40-minutnim programom prestavile na festivalu Pung Art v Metliki. Ustvarile so tudi prvo avtorsko skladba Hladen dan, ki je dosegla izjemen uspeh. Z njo so uvrstile na drugo mesto na Glasu mladih 2008, nato pa še na drugo mesto na Glasbenem festivalu slovenskih osnovnih in srednjih šol v Ljubljani Za nagrado so prejele enodnevno snemanje v studiu z Galom Gjurinom. 

In kako je prišlo do imena? Vanja pravi: "Silence Abuse izvira iz mojega citata z ene od zabav, ko sem rekla "Zlorabite to tišino, kakšna je to zabava brez glasbe?!" Zloraba tišine smo prevedle v angleščino in ime se zelo ujema z našim delom."

 

 

Vanja Fabjan je z osmimi leti začela igrati klavir, vendar se je po treh letih odločila igrati kontrabas. Kmalu zatem se je sama začela pričela učiti kitaro s pomočjo internetnih lekcij. Kot pravi sama, ima glasba zanjo poseben vpliv. Že od nekdaj je hotela uspeti na glasbenem področju. 15-letna Vanja pravi: "Spomnim se dneva, ko smo si s prijateljicami želele imeti skupino, a nismo znale na instrument zaigrati niti enega samega tona. Tako so druga za drugo obupale, jaz pa sem še naprej verjela, da se bo to nekoč zgodilo. Kaja, ki je že kar dobro bobnala, je ostala z menoj  in tako je iz našega improviziranja nastajala glasba. Moja največja vzornika sta že leta Matthew Bellamy in Billie Joe Armstrong, ki sta pričela prav tako kot jaz. Zato upam, da jima bom nekoč segla vsaj do kolen."

 

 

Emilija Frank je z devetimi leti začela igrati klavir in uspešno opravila vseh šest let. Z vpisom v srednjo šolo je dobila priložnost za igranje kitare, za katero je bila bolj navdušena že od začetka. Veliko pa je k svojemu znanju prispevala tudi sama. Emilija dodaja: "Glasba je zame sprostitev in nekaj, kar me resnično veseli. Nekoč bi bila rada tako dobra kitarska solistka, kot je Synyster Gates. On je moj zares velik vzornik. Rock glasba me spremlja že od malih nog, čeprav rada prisluhnem tudi drugim žanrom. " 

 

 

Kaja Žunič je z desetimi leti začela igrati tolkala v glasbeni šoli. Glasba je zanjo zrak, ki ga diha, kri, ki se jii pretaka po žilah. Brez nje ne bi mogla živeti. Kaja je povedala: " Ko sem pričela bobnati in s prijateljicami ustvarjati skupino, je imel name velik vpliv bobnar Tre Cool. Poskusila sem ga oponašati in mi je šlo kar dobro od rok. Vadila sem cele dneve in zdaj  lahko rečem, da sem uspela. Upam, da ga bom nekoč srečala in mu povedala, kakšen vpliv je imel name. Poleg njega pa je moj vzornik še Dominic Howard. Res hočem postati profesionalka na  tolkalih."

 

 

In kdo jim nudi podporo pri delovanju? Ob strani jim v prvi stojijo starši, ki ponavadi poskrbijo za prevoz in izposojo opreme. Začetki skupine Silence Abuse ne bi bili uspešni, če dekletom ne bi pomagal črnomaljski glasbenik Jože Miketič. Učil jih je v svojem zaklonišču, izpopolnjeval je njihov zvok. Ko je počila struna, ali se je tik pred nastopom zvil vrat kitare, je že letel v svojo delavnico. Dekleta se lahko že od samega začetka zanesejo na Bernarda Žuniča, ki je vedno pripravljen posneti kakšno zasnovo za novo pesem. Ob strani jim stoji tudi Borut Petric, ki jih fotografira na nastopih in v studiu.

 

 

Ali se bo skupina razširila in v svoje vrste sprejela še kakšno članico? Trojček je že od začetka verjel, da bo vse zmogel sam. Vanja in Emilija sta kitaristki, zato si želijo dekleta v bend povabiti bas kitaristko. Srčno upajo, da se bo pojavila še četrta članica, ki bi igrala bas. Sicer pa so kljub vsemu zadovoljne, da so trio, saj so prepričane, da lahko tudi v takšni zasedbi ustvarijo imeniten zvok. Težave se pojavijo le na večjih koncertih, ko imata kitaristki na odru probleme pri hitri menjavi instrumentov.

 


In o čem dekleta sanjarijo? Odločno pravijo: "Kar sanjamo, se nam počasi že uresničuje. Uživamo v glasbi, zato bi jo rade delile s poslušalci in drugimi izvajalci, imele turneje, pravzaprav bi bile rade obdane z glasbo 24 ur na dan. Želimo si posneti kakšen duet ali zaigrati v živo s simfoničnim orkestrom. Vsekakor pa bi rade postale znane glasbenice."

 

In kaj Vanja, Emilija in Kaja svetujejo mladim nadebudnim dekletom, ki bi rade ustanovile skupino?

Vanja: "Vesela sem, ker na začetku nisem obupala. Razočaranja so bila težka, a sem jih uspela premagati. Volja te žene naprej. Če je tvoj cilj res v nečem uspeti, boš naredil vse, da se bo to uresničilo. Zato je potrebno verjeti vase in sprejemati nasvete. "


Emilija: " Pomembna je predvsem organizacija, volja in veselje do glasbe. Nikoli ne obupajte, kritike pa jemljite dobronamerno. Ukvarjanje z glasbo je lahko precej naporno, a jo je kljub temu vedno treba jemati kot zabavo." 


Kaja: " Če ima nekdo močno željo po ustvarjanju, ne sme nikoli odnehati. In še nekaj sem opazila pri sebi. Uspeh pride z vajo, zato izkušeni ljudje ne pravijo kar tako, da vaja dela mojstra. "

 

RUDI VLAŠIČ 

 

Silence Abuse

 

Fotografija: Silence Abuse so nastopile na letošnjem festivalu Pung Art v Metliki.(foto: Rudi Vlašič)

 

BELOKRANJEC, junij 2009, XII/6

Dodajte komentar
Komentarji

tonka, 03.03.2010, 08:24
Kaja ti si najboljša !!!!! Podpiram te !

Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.