Torek, 30. November 2021, 16:39

Belokranjska glasbena scena: ESF praznuje deseto obletnico

Nedelja, 30. Maj 2010, 21:57

Glasbena scena maj

ESF je belokranjski rockovski bend, ki ga sestavlja pet glasbenikov. Kitarist Aleš Nastav, pevka Alenka Tomašič, solo kitarist Peter Molek, bobnar Luka Božič in basist Blaž Papež ustvarjajo zmes med tradicionalnim hard rockom in novejšimi zvrstmi glasbe. V koncertnem repertoarju se pogosto znajdejo tudi skladbe najbolj znanih domačih in tujih izvajalcev hard rock scene, kar pripomore k temu, da so njihovi koncerti glasbeno zelo pestri.

 

V zasedbi so nekaj časa imeli klaviaturista, ko pa je ta odšel, niso v svoje vrste povabili novega. Na ta način je njihov zvok postal še bolj oster in rockovski. Rezultati so bili kmalu vidni. Prvi večji uspeh so dosegli s prebojem v finale na natečaju ŠOU rock. Sledilo je tekmovanje za Zlato činelo, kjer so dosegli prepričljivo zmago, dobrega pol leta za tem pa še zmago na natečaju RockIzziv. Pred kratkim so slavili tudi zmago na koncertu Rock ‘n FOV. S tem so si odprli nove poti do izkušenj na največjih odrih. Doslej so že nastopili s številnimi znanimi izvajalci, kot so Parni Valjak, The Drinkers, Dan D, Alya, 6 Pack Čukur, Mi2, Psihomodo Pop, Kingston, Trkaj in Šank Rock.

 

Predstavimo podrobneje člane skupine.

Pevka Alenka Tomašič je obiskovala glasbeno šolo za klavir, kmalu pa je ugotovila, da ima poleg talenta za igranje klavirja v sebi skrit tudi talent za petje. V bend je prišla pred štirimi leti, ko se je zasedba po številnih kadrovskih menjavah ustalila. Aleš Nastav je že v rosno mladih letih obiskoval šolo za kitaro.  Ugotovil je, da klasika ni to, kar ga veseli, zato se je odločil za nakup akustične kitare. Med dolgočasno vožnjo na avtobusu v srednjo šolo se je spoznal z Luko. Ugotovila sta, da zasedba potrebuje še ritem kitarista in Aleš se je pridružil ESF-ju. Blaž Papež  se je že kot osnovnošolec vpisali v glasbeno šolo za kitaro, kjer si je nabral veliko znanja, poleg tega pa je hitro obvladal tudi klaviature. V zasedbi ESF je že pet let, na začetku je bil klaviaturist, v sedanji zasedbi pa kot bas kitarist. Luka Božič je v rani mladosti je obiskoval glasbeno šolo za harmoniko, vendar je kmalu ugotovil, da ga igranje harmonike ne veseli kaj preveč, zato je presedlal na bobne. Ugotovil je, da njegovo znanje igranja bobnov hitro napreduje in tako je padla ideja, da bi zbral ekipo in ustanovil bend. Tudi Peter Molek je obiskoval nižjo glasbeno šolo za klavir, kasneje pa je igranje klavirja zamenjal z igranjem kitare. Poleg Lukata je ustanovni član benda.

Želeli smo izvedeti, na kakšen način deluje in ustvarja glasbo belokranjska skupina ESF. Člani so strnili glave in nastal je tale intervju.

Kje vadite in kako pogosto?

Vadimo v našem prostoru, v Aleševi hiši v Metliki. Vsak izmed nas ima številne obveznosti, a se vseeno trudimo imeti vaje vsaj dvakrat na teden. Pred koncerti pa se dobivamo še pogosteje.

 

Ste se že kdaj vprašali, kdo je vaša publika?

Hmmm, naša publika?  Imeli smo dve obdobji.  Na začetku smo preigravali predvsem priredbe in zabavali goste lokalov, sedaj pa v veliki večini igramo izključno lastne skladbe. Takrat so nas poslušali vsi, danes pa ne vemo natančno, kdo so naši privrženci. Je pa že kar nekaj povpraševanja po naših posnetkih in to nam največ pomeni.

 

Kdo je avtor vaših skladb?

Vsak od nas je že napisal kakšno skladbo in tako bo tudi v prihodnje. Pesmi nastajajo spontano in vsak doda nekaj svojega. Včasih najprej ustvarimo besedilo, v večini primerov pa najprej nastane glasba, nato pa se nekdo od nas opogumi in napiše besedilo po že znanih vokalnih linijah.

 

O čem govorijo vaša besedila?

Zanimivo, da večina naših besedil ni ljubezenskih. Tematike so različne, od socialnih, družbeno kritičnih, do osebnih. V besedilih izražamo svoje razmišljanja, žalost, in v zadnjem času predvsem jezo. Je pa nekaj tudi pozitivnih, spodbudnih besedil, s katerimi sporočamo, da le ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled.  

 

Kam uvrščate vašo glasbo?

Kar se nas tiče, smo rokerske duše, poslušalci pa nas uvrščajo v najrazličnejše predalčke. Pesmi se med sabo precej razlikujejo in smo včasih tudi sami malo zbegani. Zase pravimo, da smo tradicionalni rokerji, ki v svojo godbo vključujejo elemente modernejših in udarnejših zvrsti. Na nek način smo bolj agresivni od rocka in bolj nežni od metala, nekje vmes smo.

 

Kaj je tisto, kar dela skupino ESF prepoznavno?

Zdi se nam, da smo najbolj prepoznavni predvsem po avtorski glasbi. Je unikatna in  ni podobna glasbi od nikogar, ki je trenutno prisoten na slovenski glasbeni sceni. Na srečo imamo tudi močen in energičen ženski vokal, ki tudi izstopa iz povprečja.

 

Kako je s tremo pred nastopi?

Vsak se s tem ukvarja sam zase. Precej različni smo. Eni so popolnoma nabiti z adrenalinom, drugi pa hladnokrvni in otopeli. Vsak reagira drugače in se sprošča na svoj način. Trema pa je vsekakor prisotna, toda v razumnih mejah.   

 

Na sceni ste že deset let. Lahko zato letos pričakujemo izid vašega prvenca?

Mogoče pa res. Na začetku smo precej časa zabili za bedarije, sedaj pa imamo dovolj gradiva za album. Ne vemo, kdaj se bo to zgodilo. Kot kaže, se bomo to poletje zaprli v snemalni studio in se lotili dela. Problem je, da smo morda preveč pikolovski in nepoboljšljivi perfekcionisti.

 

Katere pesmi so vaši največji aduti?

Prisegamo na bolj energične pesmi, zato bi tu omenili naslove Up, Zadnji dan, Nismo tvoji, Samotar, Odpri mi vrata in Vulkan. Te skladbe spadajo v isto kategorijo in so dovolj energične. Z njimi poskrbimo, da ne bi kdo na naših koncertih zaspal.

 

Ali ESF stoji trdno na tleh? Se boste lotili preboja v sam vrh slovenske glasbene scene?

Morda smo celo preveč na tleh. Vrh slovenske glasbene scene si predstavljamo po svoje. V bistvu smo prepričani,  da obstaja več vrhov. Naša želja je priti med ljudi, na radijske postaje in čim več koncertirati. Če je to značilno za tiste, ki so na vrhu glasbene scene, potem se bomo takšnega preboja zagotovo lotili.

 

Rudi Vlašič

 

BELOKRANJEC, maj 2010, številka XIII/5

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.