Četrtek, 2. December 2021, 06:56

Belokranjska glasbena scena: Dve desetletji MKK Bele krajine

Nedelja, 8. November 2009, 21:58

Janez Weiss

Konec 80. let prejšnjega stoletja je skupina študentov, ki so se ob koncih tedna vračali v zaspani Črnomelj, pričela razmišljati o društvu, katerega poglavitni cilj bi bilo iskanje primernega prostora za druženje in zabavo. Ob veliki pomoči tedanje ZSMS so si praktično z lastnimi sredstvi, v propadajočih prostorih v središču mesta, začeli urejati klub. Mladinski kulturni klub Bele krajine (MKK) je bil ustanovljen 1. marca 1990 in danes spada med najpomembnejša prizorišča alternativnih oblik kulture v jugovzhodnem delu Slovenije. Tako kot v času nastanka, MKK še vedno vodi skupina entuziastov, ki so dojeli, da fenomen kulture ni samo produkt ustanov, temveč tudi posameznikov, katerih forme izražanja navadno ne spadajo v klasične, tradicionalne okvirje. Upoštevajoč to načelo, je MKK v 15 letih kontinuiranega dela v svojih prostorih organiziral več kot štiristo koncertov rock, metal, punk, rap, d&b, reggae in dub glasbenikov iz celega sveta. Program MKK redno bogatijo tudi predstavitve proze in poezije ter občasna predavanja.

 

O delovanju društva je več povedal njegov sedanji predsednik Janez Weiss.

 

Na kakšen način deluje belokranjski MKK?
Vodenje MKK mi je bilo na skupščini kluba zaupano pred tremi leti, pred menoj pa je bil na tej funkciji Julij Karin. Sedanji podpredsednik in moj najverjetnejši naslednik pa je Sašo Jankovič.
Princip delovanja kluba se stalno spreminja. Delovanje je razdeljeno v vrsto sekcij, ki same skrbijo za realizacijo svojega dela, to je ozvočevanje, pobiranje vstopnine, reklamiranje in plakatiranje, vzdrževanje prostorov in opreme. Vsako sekcijo vodi eden izmed članov društva. Sam vodim organizacijo dela in oblikovanje programa. O pomembnih zadevah se pogovarjamo na sestankih praviloma vsaka dva meseca, letno pa imamo skupščino, na kateri celotno zadevo prevetrimo.


Po kakšnih kriterijih izbirate program?
Glaven kriteriji so povsem avtorska glasba, kvaliteta izvedbe in vsebinska primernost. Ob večinskem deležu slovenskih zasedb poskušamo organizirati tudi določeno število tujih izvajalcev in tako zadostiti osnovnim kriterijem, ki jih zahteva tudi naš že triletni podpornik, Ministrstvo za kulturo RS. Pomembno je tudi poudariti, da sodelujemo z vrsto slovenskih organizatorjev večjih dogodkov in tako dobimo možnost organizacije zasedb, ki sicer ne bi nikoli prišle v Črnomelj.

In na kakšen način klub pride do finančnih sredstev, ki so potrebna za delovanje?

Klub se financira iz več virov. Poudariti je potrebno, da je MKK skupaj s KBŠ soustanovitelj Mladinskega centra BIT in tako tudi BIT krije dobršen del stroškov programa in ostalih stroškov, ki iz tega izvirajo. Poleg tega se že več let prijavljamo na razpise Ministrstva za kulturo RS, na katerem imajo vseskozi posluh za naše potrebe in podpirajo program. Z JSKD sodelujemo pri nabavi opreme, ki je delno sofinancirana preko njihovih razpisov. Kakšen dogodek občasno podpre tudi kakšna druga organizacija. Tako študentske žure finančno podpira KBŠ, ob občinskem prazniku pa sodelujemo tudi z Občino Črnomelj. Organizacija naših dveh festivalov pa je spet posebno poglavje.

 

Kakšno je pravzaprav poslansko MKK Bele krajine?
Hmm, poslanstvo opazujem ga že dobrih 13 let in lahko rečem, da se je skozi čas rahlo spreminjalo. Sedaj vidim njegovo vlogo v organizaciji kvalitetnih alternativnih glasbenih vsebin in ponudbi različne moderne večinoma urbane oblike glasbe in kulture, ki sicer ne zaide v odmaknjeni belokranjski prostor. Hkrati je trajna vloga MKK-ja vzgajanje in oblikovanje novega roda ljudi, ki bodo nosili te, že 20 let prisotne, ideje naprej in skrbeli za delovanje društva.

Sodelujete z drugimi podobnimi društvi?
V MKK sodelujemo predvsem z institucijami oziroma društvi in posamezniki iz Ljubljane, ki vodijo podobne programe na lokacijah Metelkova mesto in Kino Šiška. Sodelujemo že vrsto let in skupaj z njimi smo organizirali že več kot 20 koncertov večjih zasedb. Na širšem območju Dolenjske pa v vseh dvajsetih letih nismo našli primernega sogovornika.

Koliko mlade danes še zanima alternativna kultura?
Zadnje čase mlade očitno bolj zanimajo različne oblike agresivnega tuljenja čez trobente ob primerni turbo ritmični podlagi, glasba znana kot balkanski turbofolk, glasba, ki je spremljala morije 90. let po Balkanu in je načrtno kreiran produkt Miloševičevega režima. To je pač bolezen časa, ki ni edina in gotovo ni izolirana. Ja, v celotni masi se še vedno najdejo posamezniki, ki nočejo pluti s tokom in preprosto hočejo od glasbe kaj več, kot pop ali turbofolk "debilano". V MKK smo veseli, da je takšnih mladincev še nekaj. V bistvu lahko rečem, da jih je vse več in da se trudijo soustvarjati kvaliteten glasbeni repertoar našega društva.

 

Odnos Občine Črnomelj do delovanja kluba?
Poudariti moram, da Občina Črnomelj povsem podpira delovanje MKK že vrsto let in brani naše interese pri različnih spornih zadevah. Občina nam še naprej omogoča uporabo prostorov. Tako lahko o sodelovanju povemo le najboljše. Podpira nas tudi pri organizaciji dveh festivalov, EtnoFolk Festa, ki poteka v času Jurjevanja kot edino prizorišče v mestnem jedru, in Črnfesta - dobro za vse, kot edinega festivala, ki poteka v avgustu v mestnem jedru.

 

Ali razmišljate o kakšnem večjem prostoru, v katerega bi se preselili?
Imeli smo številne zamisli. Eno smo skorajda že realizirali, a smo še naprej na isti lokaciji. Če se bo pojavila potreba ali nujnost po preselitvi, se bomo seveda prilagodili in organizirali našo dejavnost na kakšni drugi primerni lokaciji v mestu Črnomelj.

Slišati je, da ob 20. obletnici MKK načrtujete izdajo zbornika o delovanju kluba.
Točno. Ob 20. obletnici ustanovitve MKK bomo izdali zbornik, v kateremu bomo poskušali prikazati njegovo delovanje skozi dve desetletji, hkrati pa dodali prispevke že bivših in še delujočih članov društva. Upamo, da bomo zmogli zbrati tudi obširno kolekcijo fotografij z več kot šeststo koncertov, ki so se zvrstili v teh vseh teh letih."

In za konec se ustavimo še pri programu, ki se bo v prostorih kluba odvijal do konca letošnjega leta?  Koga bi izpostavil?
Izpostavil bi predvsem tri nastope in sicer Nicka Olivierija, Keelhaul in Bambi Molesters.
Zakaj? No, Nick Olivieri je eden izmed najvidnejših oblikovalcev stonerock zvoka 90' let, ko je igral v legendarni zasedbi Kyuss in nato v Mondo Generator, v novem tisočletju pa končal skupaj z Joshem Hommeom v svetovno znanih Queens of the Stone Age. Nick bo izvedel svoj solo akustičen nastop v MKK v 14. novembra, verjetno s predskupino Frozen Child iz Ljubljane. Keelhaul bodo nastopili le teden za Nickom, v petek, 20. novembra. Gre za vrhunsko ameriško zasedbo, ki igra progresiven Hardcore in meša vrsto žanrov v zanimiv slogovni in tonalni kalejdoskop. Nastop v MKK bo edini v Sloveniji in pričakujemo širši odziv na ta koncert, podporo pa bodo tvorili tretjinsko belokranjski Tri Tone Tamas. Zagrebški Bambi Molesters pa so že svojevrstne legende hrvaških in slovenskih festivalskih odrov in sedaj jih bomo prvič lahko videli v MKK. Gre za zasedbo, ki igra vrhunski surf rock in je bila kot takšna priznana tudi s strani kritične ameriške publike. Nastopili bodo zadnji vikend v novembru. Poleg tega bi še omenil vrsto koncertov v decembru, predstavili se bodo Niet, Buldogi, pa še kakšni metalizirani in rap/dub bendi.

 

 

RUDI VLAŠIČ

Na Etnofolk Festu 2006 je nastopila danes že slovita skupina Dubioza Kolektiv.

 

Uvodni koncert letošnjega Črnfesta je pripadel Mr.T-Bone & the Young Lions.

 

 

Na fotografijah: 1 Društvo MKK Bele krajine že tri leta uspešno vodi Janez Weiss. 2 Na Etnofolk Festu, ki ga MKK organizira v času Jurjevanja, je leta 2006 nastopila danes že slovita skupina Dubioza Kolektiv. 3 Uvodni koncert letošnjega Črnfesta je pripadel odlični glasbeni skupini Mr.T-Bone & the Young Lions. (Foto: Rudi Vlašič)

 

BELOKRANJEC, oktober 2009, XII/10

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.