Torek, 13. April 2021, 14:55

Belokranjska glasbena scena: Belokranjska raperja Kalskee in Echobe

Nedelja, 8. November 2009, 21:52

Echobe in Kalskee

Rap je oblika rimane lirike z ritmičnim glasbenim ozadjem, v kateri najdemo predvsem uporniške, družbeno angažirane verze. V Sloveniji tovrstna kultura še ni tako običajna in niti komercialno zanimiva, kot na primer popularna glasba. Kljub temu pa se lahko pohvalimo z nekaj vrhunskimi izvajalci. Tudi Bela krajina ima svoje raperje, že nekaj let pa sta najbolj znana hiphop rimarja Kalskee iz Kala pri Semiču in Echobe iz Dragatuša.

 

 

Kalskee

Kalskee s pravim imenom Bojan Pašič se je rodil pred dobrimi tremi desetletji.Z glasbo se ukvarja že od malih nog. Najprej se je zaljubil v harmoniko, nato je presedlal na klaviature ter nadaljeval z ustvarjanjem elektronske glasbe in rapanjem.  Svoje prve posnetke je naredil leta 1998, štiri leta pozneje pa je se  v javnosti prvič predstavil z umetniškim imenom Kalskee. Od takrat je posnel eno avtorsko ploščo, eno je izdal z Echobejem. Izšel je tudi njegov album z remiksi, Kalskee pa je ustvaril tudi precej glasbenih podlag za druge slovenske raperje.
Preden ga je rap potegnil vase, se je preizkusil tudi v drugih zvrsteh.Vedno se je počutil preveč omejen in ujet v neke kalupe, ki jih določa posamezna glasbena zvrst. Z rapom se lahko daleč najbolje izrazi, saj ta ponuja neomejene možnosti pisanja besedil, tematik in stilov. Rap ima tudi najbolj odprte roke pri ustvarjanju glasbenih podlag, v njem lahko ustvarjalec uporablja poljubne inštrumente in sample.

 

Za Kalskeega je Bela krajina je popolnoma drugačen vir navdiha, kot kakšno mesto. Ponuja  drugačne osnove, kot so na voljo v mestnem okolju.

 

In o čem govorijo njegovi verzi? Bojan zapiše vse, kar mu pride na pamet. Od osebnih stvari, ki se mu v danem trenutku zgodijo v življenju, pa do družbeno kritičnih tem. V tekstih  je veliko zafrkancije in igranja izmišljenih vlog, le ljubezenskih tem se poskuša izogibati.

Kalskee ustvarja na različne načine. Včasih se ideja pojavi kot strela z jasnega, včasih pa se preprosto le usede in prične pisat rime, iz katerih se počasi razvije neka rdeča nit, nato pa  nastane skladba. Glasbene podlage dela ločeno od besedil in to z zvrhano mero improvizacije. Uporablja prave inštrumente, pa tudi sample. Doslej je ustvaril že okrog sto skladb, seveda pa vse niso vse posnete. Še posebej je ponosen na novejše, še neobjavljene skladbe. Glasbo dela iz veselja, zato mu ni tako zelo pomembno, če ga posluša deset ali tisoč ljudi. Najraje vidi, da ob njegovi glasbi poslušalci res uživajo in sodelujejo.

 

Bojan, ki je po naravi radoveden in željan novih izkušenj, bi se rad predstavil tudi izven naših meja. Kot pravi sam, pa bi se verjetno slej ko prej vrnil v Slovenijo. Slovenski rap ima nekaj kar nima noben drug - slovenski jezik. Ta še zdaleč v rap glasbi ni dovolj  izkoriščen, žal pa  ni preveč uporaben za tujino.

 

In kaj Kalskee počne v zadnjem času. Takole pravi: "Ustvarjam nova besedila in nove beate. Z Echobom in Thec-Nicianom pripravljamo nov projekt, ampak o tem zaenkrat ne bi
govoril. Vse ob svojem času. V poletnem času sem imel več nastopov, kjer sem nekaj novosti predstavil tudi v živo. Kaj takšnega je vedno dobro narediti, preden se odpraviš v studio. Odziv občinstva se mi zdi zelo pomemben. Bomo videli, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, predvsem pa, kdaj se bo zgodilo. Lahko samo rečem, da se v zadnjem času vse skupaj
premika hitreje kot ponavadi, zato sem optimist. "

 


Echobe 

25-letni Erik Lamut z raperskim imenom Echobe prihaja iz Dragatuša. Končal je Gostinsko šolo v Novem mestu, trenutno pa je zaposlen v Sun Rollerju v Kanižarici. Z rapom se ukvarja že vrsto let. V tem času je nastalo ogromno pesmi, sklenil pa je tudi ogromno novih poznanstev.

 

Echobe se je z rapom pričel ukvarjati, ker se mu je zdel izjemno zanimiv, zanimalo pa ga je tudi, kako se bo ta glasbena zvrst obnesla v Beli krajini. Danes, ko rap srečamo povsod, ga vabijo nas na prireditve in predstave. Echobe ugotavlja, da se je zadeva kar prijela, všeč je celo babicam in stricem.


Vsako Erikovo obdobje v življenju je bilo z nečim zaznamovano. To je najbolj opazno, če se lotimo poslušanja njegovih albumov, nastalih v letih od 2002 do 2007. Klošar pozicija je album, poln zbadljivk in kritiziranja družbe, Armageddonya je temačen album, ki se že spogleduje z politiko in problemi družbe v današnjem času. Echobe pa v zadnjem času spet ustvarja pesmi, v katerih se rad norčuje iz aktualnih stvari, problemov se dotakne s pravo mero humorja.


In kako ustvarja Erik Lamut? Njegovi možgani imajo vesele urice v dopoldanskem času. Ko mu ideja za nastanek pesmi šine v glavo, jo zapiše na listek ali v mobitel. Doslej je ustvaril že približno osem cedejev, še posebej pa je ponosen na zadnji album Armageddonya iz leta 2007, v katerega je vložil približno tri leta dela. Čeprav je temačen, je izpadel točno tako, kot si je zamislil. Echobe ima za sabo veliko nastopov. Predstavil se je v majhnih klubih, odrih na prostem, na slabo ozvočenih prireditvah. Svoj čas sta mu največ pomenila nastopa na RTV Slovenija v oddaji TLP v "5 minut slave" ter nastop na ljubljanskem Kongresnem trgu. Danes mu je bolj pomembno, da ga ljudje začutijo in razumejo. Svetovna slava in prepoznavnost ni tisto, kar išče in si želi. Biti medijsko izpostavljen je namreč lahko tudi dvorezen meč. Raper iz Dragatuša pravi: "Kakor hitro te ljudje in mediji ponesejo v zvezde, te lahko še hitrejše tudi spravijo nazaj na realna tla in potem moraš s tem živeti. Raje imam, da me ljudje poznajo kot preprostega človeka in razumejo sporočilo, ki ga prinašam."


Pred več kot dvema letoma se je odločil, da preneha ustvarjati rap glasbo, saj mu je vse skupaj že začelo presedati. Imel je premalo svežih idej, vse je postalo rutina. Razglasil je raperski pokoj ter prenehal z delovanjem. A zgodilo se je nekaj nenavadnega. Kar naenkrat je pričel dobivati ogromno ponudb za nastope in znova je pričel pisati rime kot po tekočem traku.  Zdaj s Kalskeem pripravljava nov projekt, ki bo izšel po letu 2010.

 

Tudi Echoba smo vprašali, kako mu gre v zadnjem času: Odgovoril je: "Naša skupina Izbrani, v kateri sta poleg mene še Kalskee in novi član Thec, se nahaja v ustvarjalnem obdobju. Nov projekt že dobiva svoje prve obrise. Thec je se seboj prinesel svežino. Je zelo dober producent in izvrsten rimoklepač. Ko mu daš temo, zna iz nje izvleči bistvo, okrog  nje se vrti na zanimiv način. Midva s Kalskeem sva že malo zgubila tisto navdušenost, s katero sva delala pred leti, ampak ko se vsi trije dobimo na vaji ali ustvarjalnem večeru, vidimo. da še nismo za odpis. Enkrat naslednje leto pride ven nov album, čisto nove rime, čisto nove teme, čisto nova dimenzija in kvaliteta rapa iz sončne strani Gorjancev."

 

 

RUDI VLAŠIČ 

 

 

Na fotografiji: Echobe in Kalskee sta na letošnjem Schengenfestu predvsem nad ritmi skupine Strojmachine (Foto: Rudi Vlašič)

 

BELOKRANJEC, september 2009, XII/9

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.