Torek, 30. November 2021, 15:18

Battalia ustvarja posebno vzdušje

Torek, 28. December 2010, 11:33

Battalia

V godalnem kvartetu Battalia iz Črnomlja delujejo gimnazijke, ki jih povezuje ljubezen do klasične glasbe. Battalia pomeni bitko, bitko, da čim več ljudi spozna lepoto  glasbe, ki jo tako rade preigravajo. Kljub temu, da so violinistke Tajda Klobučar, Mateja Smrekar in Una Skoliber ter violončelistka Anja Fir delu zelo predane in samostojna, pa pomembno vlogo v celotni zgodbi igra tudi njihov umetniški vodja prof. Andrej Ožbalt.

 

Belokranjski godalni kvartet si je nadel ime Battalia po nekoliko manj znani baročni skladbi, ki jo je ustvaril Heinrich Ignaz von Biber. Dekleta imajo za seboj že nekaj uspešnih  nastopov, zadnji je bil 10. decembra v Kulturnem domu v Črnomlju, ko so med drugim predstavile najlepše svetovne božične skladbe na prav poseben, njim svojstven način, koncert pa so veličastno zaključile z Grubarjevo  Sveto nočjo. Gimnazijke znajo ustvariti povsod ustvariti prav posebno vzdušje, za kar so vedno nagrajene z bučnimi aplavzi občinstva.

 

Kdo so pravzaprav mlade glasbenice, ki so v letošnjem letu močno popestrile kulturno dogajanje v Beli krajini? Tajda Klobučar in Una Skoliber obiskujeta 8. razred Osnovne glasbene šole Črnomelj in sta dijakinji 2. letnika Gimnazije v Črnomlju. Violino ju poučuje prof. Andrej Huteter, doslej pa se je z regijskih tekmovanj že vsaka vrnila s po dvema srebrnima priznanjima. Mateja Smrekar je končala Osnovno glasbeno šolo, smer violina pri prof. Andreju Huteterju, obiskuje pa 3. letnik Gimnazije v Črnomlju. Anja Fir je končala Osnovno glasbeno šolo, obiskuje 3.letnik črnomaljske gimnazije, violončelo pa jo poučuje prof. Branimir Huteter.

 

In kaj o svojih varovankah pravi profesor Andrej Ožbalt? Takole razmišlja: "Pri dekletih ni pomembno samo znanje, ampak tudi veselje in ljubezen do klasične glasbe. Če bodo začutile željo po druženju na odru, potem verjamem, da bo to preraslo v neko dolgoletno sodelovanje. Skupaj ustvarjamo, skupaj oblikujemo program. Je pa seveda v življenju vse možno. Mlade glasbenice bodo kmalu iz gimnazije odšle na študij v Ljubljano in vse manj bo časa. Zaenkrat pa je tako, da so druščina, ki uživajo skupaj. Moja vloga je tu še najmanj pomembna."

 

Po njihovem prvem nastopu so ustanovili tudi Kulturno umetniško društvo Battalia, ki bo v prvi vrsti združevalo mlade umetnike, predvsem glasbenike, ki bodo zaključili nižjo glasbeno šolo. Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Martin Skoliber. In prav njemu smo zastavili nekaj vprašanj.

 

Kdaj je bil ustanovljeno Kulturno umetniško društvo Battalia? S kakšnim namenom? 

Pobuda za ustanovitev društva je nastala lansko leto na pobudo staršev in profesorja Andreja Ožbalta, ki je bil takrat še na Glasbeni šoli v Črnomlju. Ustanovili smo ga starši in naše hčerke, talentirane glasbenice. Hoteli smo udejanjiti idejo, na kakšen način formalno mlade nadarjene glasbenike, ki obiskujejo Glasbeno šolo, združiti, da bi tudi po končani šoli redno igrali in nastopali. Opazili smo, da vsi tisti, ki se pač po končani Osnovni GŠ niso odločili za nadaljevanje študija na Srednji GŠ, nimajo kje igrati. In ko končaš 8 razredov učenja godal, si kljub veliki ljubezni do glasbe zapečaten. V godbi nimaš kaj iskati, folklorne skupine ponavadi godal ne potrebujejo, rocker pa tudi ne moreš postati. Profesor Andrej Ožbalt pa je s posebnim pristopom dekleta združil in jim ponudil možnost igranja. Sreča je bila, da se je rodila oziroma zgodila generacija, ki je bila tega sposobna.

 

Ali starši vseh štirih deklet med seboj dobro razumete?

Starši se med seboj dobro razumemo, saj nas vodi enaka misel, enaka potreba, da svojim otrokom omogočimo dodatno možnost ustvarjanja. To na žalost v takšnem sistemu šolanja, kot je zdaj in v okolju v katerem, živimo, sicer ni mogoče. Med seboj se razlikujemo, a dokler se dekleta odlično razumejo in družijo, to ni niti tako pomembno.

 

 

Kakšni so načrti KUD Battalia? Kdo vam stoji ob strani?

V našem načrtu sta vsaj dva letna koncerta. Seveda namerava Battalia nastopati tudi na najrazličnejših prireditvah po Beli krajini ter tudi širše. Prav tako bomo pri društvu posvetili pozornost vključevanju novih članov, lotili pa se bomo tudi organizacije glasbenih delavnic in tečajev. Podpirajo nas vsi, ki so dojeli, da so problemi, ki tarejo nas, tudi njihovi problemi.

 

Kakšen pa je odziv Občine Črnomelj in širše skupnosti? 

Živimo v potrošniški družbi, v kateri vsi hlastajo samo za materialnimi dobrinami. Naš duhovni svet je vse ožji in takšni mladinski godalni kvarteti, kot je Battalia, so zato vse večja redkost. Smo na poti, da se povežemo s vsemi tremi belokranjskimi županjami in jim predstavimo svoj program. Vsak, ki si je doslej za Battalio vzel čas in ji prisluhnil, se mu je zarisal nasmeh na obrazu. Stisnil nam je roko in nam izrekel spodbudne besede.

 

 

Rudi Vlašič

BELOKRANJEC, december 2010, št. 12/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.