Torek, 30. November 2021, 16:34

Štelinga regrutov

Petek, 28. Januar 2011, 10:36

Štelinga

Spomladi leta 1954 so se devetnajstletni fantje, rojeni leta 1935, dolgo v noč zbirali na Rožičevi domačiji v Loki pri Črnomlju. Od tu so se odpeljali z lesenim vozom in konjsko vprego pred črnomaljski grad na » štelingo«.

 

 

Štelinga ali vizita, kot se je takrat reklo, je bil pregled fantov regrutov, če so sposobni za obvezno služenje vojaškega roka. Vojaščino so služili skoraj nepretrgoma 2 leti po celotni takratni Jugoslaviji. Domov so šli lahko izključno z uradnim potrdilom o rojstvu, poroki ali smrti v ožjem sorodstvu.

Večer pred vizito so se fantje med seboj spodbujali in zbirali pogum ob kozarčku domačega vina. Naslednji dan, po uspešnem pregledu, pa so se poveselili s pesmijo ob spremljavi harmonike, ki jo je z veseljem igral Jože Mravinac iz Perudine ( zdaj živi na Vinici), kateri je vojaški rok že odslužil.

Živahna glasba, veliko vinca in dobra volja so pripomogli, da se je zbrana druščina z glasnim petjem in kričanjem odpravila z vozom in šajtrgo od gradu do železniške postaje in nazaj, po edini urejeni cesti skozi Črnomelj, v Loko pod Rožičev skedenj, kjer se je veseljačenje nadaljevalo do jutranjih ur.

Na služenje vojaškega roka so odšli aprila leta 1955.

 

 Štelinga

Na fotografiji:

Zgoraj levo: Birkelbah France iz Loke (+), Vrščaj Stane iz Loke (+), Plut Matija iz Kočevja (+), Malerič Franc iz Črnomlja(+)

Spodaj levo: Grahek Stane iz Kočevja (+), Butala Jože iz Črnomlja (+), harmonikar Jože Mravinac iz Perudine, Geltar Stane iz Črnomlja in Rožič Vilko iz Loke.

 Za deklico na sliki nimam podatka. Zadnji trije še živeči ugibajo, da mora biti danes stara okoli 60 let in je otroštvo preživljala nekje v Loki. Če se, oz. če jo kdo prepozna, bi bili veseli, da se jim javi. 

 

 

Marija – Micka Geltar

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.