Torek, 30. November 2021, 15:39

2B uživajo na nastopih

Četrtek, 26. Avgust 2010, 09:58

2B

2B je belokranjska glasbena skupina, ki jo sestavljajo Gašper, Primož in Jernej Mihelič. Bratje iz Vinice se z glasbo ukvarjajo že od otroštva. Gašper je bil prvi, ki je začel v 2. letniku srednje šole glasbo spoznavati bolj profesionalno, saj se je vpisal v šolo  petja.  Jernej ima v sebi ustvarjalno žilico in z leti se je v njegovi malhi nabralo veliko avtorskih pesmi. Primož pa goji naklonjenost predvsem do elektronske glasbe,  pri ustvarjanju pa se je odlično izkazal predvsem kot aranžer in pianist.

 

Skupina 2B v svoji biografiji nima navedenega datuma ustanovitve, ker že več časa delujejo na različne načine in v različnih postavah. Bratje  za potrebe nastopov sodelujejo z drugimi glasbeniki. Zaradi odmaknjenosti kraja in manjše splošne prepoznavnosti zaenkrat nastopajo predvsem v Beli krajini, kjer jih tudi dokaj dobro poznajo. Do danes so imeli že veliko manjših nastopov v kavarnah, klubih in na razstavah. Nastopali so tudi na velikih odrih kot je recimo Schengenfest 2009 in na raznih dobrodelnih prireditvah.

 

Lansko leto so pri založbi Sedvex izdali prvenec z naslovom Frnikule, na katerem so objavili deset avtorskih skladb. Večji del projekta je nastal v studiu Lipičnik v Straži, pri Janiju Lipičniku. Glasba skupine se giblje nekje med popom in rockom. Na plošči so tako ljubezenske balade, kot tudi trdi rock ritmi. Njihova glasba je žanrsko zelo različna. Besedila govorijo o življenju in o vsakdanjih trenutkih, dogodkih in ljudeh, ki nas včasih razveselijo, spet drugič pa pripravijo do razmišljanja, kdo smo in kam gremo.

 

"Če kdaj srečamo sorodne duše, ljudi, ki nas lahko hitro spravijo v jok ali v iskren smeh, se ti lahko najdejo v mojih besedilih," pravi Jernej – avtor tekstov in glasbe. Poleg avtorskih skladb najraje igrajo blues, jazz, rock, pop. Želje za prihodnost niso velike, želijo si le v čim več nastopov v živo. V zadnjem času v bendu delujejo še bobnarka Kaja Žunič, solo kitarist Primož Hudoklin, saksofonist Uroš Rangus, občasno pa se jim pridruži tudi orgličar Brane Banovec.

 

Gašper je pevec, star 21 let in letos je  končal nižjo glasbeno šolo – smer solo petje. On je tudi edini, ki je svoje glasbeno znanje pridobil v šoli. Že od svojega otroštva nastopa na najrazličnejših prireditvah. V Beli krajini je že precej priznan pevec, ki je poleg skupine 2B nastopal še z Mestno godbo Metlika, Tamburaškim orkestrom Dobreč, Vipavskimi tamburaši in Viniškimi tamburaši. V svoji karieri je že nanizal nekatere vidnejše uspehe, saj je zmagal na Glasu mladih 2006 in na festivalu Etnokostel 2007 v duetu z Tino Kocjan s pesmijo Spomini na julijski večer.

 

Primož igra klaviature in je star 24 let. Ustvarja v bendu, poleg tega pa ustvarja tudi svojo glasbo. Na festivalu elektronske glasbe Disconautica se je leta 2008 s skladbo Don't Let Me uvrstil  med dest najboljših izvajalcev. Ustvaril je tudi remix za Royal Crown Revue – Hey Pachuco, v letošnjem letu pa pripravlja album, na katerem bodo vse njegove skladbe in remixi. Nedolgo tega je pri založbi Over30 Recordings v sodelovanju z Gašperjem posnel in izdal singel On The Board, ki se vse bolj pogosto vrti na naših radijskih postajah.  Primož je tudi večinski avtor aranžmajev za skladbe na prvencu skupine 2B ...

 

Jernej je vodja benda, v njem igra akustično kitaro, bas in poje spremljevalne vokale. Star je 26 let in je avtor vseh avtorskih skladb, s katerimi se skupina 2B predstavlja. Omeniti je treba, da je kot avtor s skladbo Spomini na julijski večer slavil na festivalu Etnokostel 2007. Leta 2009 je bila Jernejeva skladba Tvoj korak v izvedbi skupine 2B, po izboru žirije uvrščena na album Festival 09, ki je nastal pod okriljem MMC na spletni strani RTV SLO.

 

In kakšno glasbo najraje poslušajo bratje iz Vinice? Njihovi okusi so si zelo podobni. Radi imajo dobro glasbo, to so pesmi ki imajo nek značaj, ki jih že ob prvem poslušanju pritegnejo in potem trajajo ... Gašper ima najraje pesmice, ki jih pojejo dobri, šolani pevci, Primožu od nekdaj bolj ugajajo urbane zvrsti, kot so house, techno in rave, Jernej pa se sprošča ob starem bluesu, džezu in loungeu.

 

In na koncu še njihovo mnenje o glasbeni sceni v Beli krajini: "Z glasbo je v Beli krajini podobno, kot z turizmom. Imamo potenciale, vendar se jih ne upamo predstaviti in ponuditi.  Lahko, da je problem v posameznikih, lahko pa je tudi v celi skupnosti."

 

 

Rudi Vlašič

BELOKRANJEC, avgust 2010, št. 8/XIII

Dodajte komentar
Trenutno ni aktivne ankete

KAM V BELI KRAJINI

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.